Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid,
Beste geïnteresseerde,

Onze oproep om u uit te nodigen een vroedvrouw of vroedvrouwengroep te nomineren in het kader van de "Gouden Pinard" is gericht naar alle vroedvrouwen zowel uit de thuiszorg, het ziekenhuis of andere werkterreinen. De mogelijkheid te nomineren sluit af op 15 maart 2017.Lees er hier alles over. Het is ons doel om met deze "award" het dagelijks werk van vroedvrouwen te waarderen. 

Vandaag gaat de werkgroep "babyvoeding" van start. Binnen de VBOV vzw werken we vanuit werkgroepen die elk een specifiek doel hebben. De activiteiten worden ondersteund door ons secretariaat en de raad van bestuur. Interesse in één van onze werkgroepen? Neem contact op met Margot, onze secretaresse, via reply. Lees meer over onze werking.
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Oproep vrijwilligers stand Babybeurs voor aanstaande ouders
Wij ontvingen de vraag om als beroepsorganisatie deel te nemen met een stand op de Babybeurzen die in alle provincies georganiseerd worden. Een ideaal moment om de (regionale) vroedvrouwen te profileren! Hiervoor moeten we wel voldoende vrijwilligers hebben om de stand te bemannen. De eerstvolgende beurzen gaan door in Antwerpen (11&12 maart), Kortrijk (25&26 maart), Gent (7&8 oktober) en Brussel (14&15 oktober). Kan je je vrijmaken op één van deze dagen? Stuur dan een mail naar info@vroedvrouwen.be. Bij voldoende vrijwilligers reserveren we een stand.

Reorganisatie van de eerstelijnszorg in Vlaanderen
Vlaams minister Vandeurzen stelde op 16/02/2017 op een conferentie de reorganisatie van de eerstelijnszorg in Vlaanderen voor. Zorgverleners in de eerstelijn zullen structureel moeten samenwerken zodat personen met een zorgnood en hun mantelzorgers beter geholpen worden en meer bij de zorg betrokken worden.
Lees meer op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid
Herbekijk de Conferentie Eerstelijnszorg via de live web stream en download de presentaties en rapporten
Lees het persbericht van de Federatie Vrije Beroepen

Theatervoorstelling over Hongaarse verloskundige Semmelweis
Op 28 en 29/3/2017 kruipt acteur Bruno Vanden Broecke in de huid van de Hongaarse arts Semmelweis, de vader van de antiseptische methode die tijdens zijn leven totaal werd miskend. Speciaal voor vroedvrouwen en collega’s uit de medische wereld is er een kortingstarief (€8 i.p.v. €12 in voorverkoop) en daarnaast ook een inleidend gesprek op dinsdag 28 maart om 19u00 met Professor Robrecht Van Hee. De voorstelling gaat door in de schouwburg van ccBe, Berchem.
Lees meer en schrijf in.

Documentaire Pril Leven op DVD
De documentaire Pril Leven over de premature tweeling Eden en Leandro op de afdeling neonatologie van het Erasmus Ziekenhuis in Brussel is nu ook verkrijgbaar op DVD. De DVD kan online besteld worden via de webshop van Flanders Doc.

Ritueel na zwangerschapsverlies
Drie ritueelbegeleiders organiseren sessies 'Echo van mijn kind' voor vrouwen die ruimte willen creëren om het verlies van hun kindje, hoe pril ook, een plek te geven en vrede te vinden met wat is.
Download de flyer.

In de media


Debat in de Kamer over prenatale erkenning
De plenaire Kamer heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat uitdrukkelijk bevestigt dat niet-gehuwde vaders - of moeders in een lesbische relatie - een kind prenataal kunnen erkennen vanaf de eerste zwangerschapstest door een arts.
Lees het artikel in De Gazet van Antwerpen

Activiteiten

Eigen activiteiten
Activiteiten georganiseerd door andere organisaties
Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Noden van vaders tijdens arbeid en bevalling
Uit de resultaten van een studie door vroedvrouwen aan de Universiteit Gent en Vives Kortrijk blijkt dat de noden van vaders tijdens arbeid en bevalling erg uiteenlopend zijn. De nood om betrokken te zijn bij arbeid en bevalling en de nood om informatie te krijgen over de gebruikte apparatuur, komt bij de meerderheid van de vaders naar voren. De aanwezige zorgverleners, waaronder vroedvrouwen, zouden niet altijd aan deze noden beantwoorden. In de studie werd eveneens onderzocht wat de invloed is van de leeftijd, de burgerlijke staat, het opleidingsniveau en het aantal bevallingen dat de vader al heeft meegemaakt, op de noden van de vaders. 
Download het artikel K. Eggermont, et al., Needs of fathers during labour and childbirth: A cross-sectional study, Women Birth (2016), http://dx.doi.org/10.1016/j.wombi.2016.12.001

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Volg ons op Facebook
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren