Copy
Bekijk deze e-mail in je browser

Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


Morgen 5 mei is het de Internationale Dag van de Vroedvrouw!
Er werden 30 000 broodzakken met een vroedvrouwenboodschap verdeeld.
Misschien ook in uw buurt? 
We willen alle vroedvrouwen hartelijk feliciteren met de Internationale Dag van de Vroedvrouw en bieden u graag, virtueel, een bloemetje aan. 
 

 
Het internationale thema is dit jaar 'Women and newborns, the heart of midwifery.' Op de website van ICM vind je meer informatie over het jaarthema.

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vroedvrouw wordt er tevens een gratis online 24u conferentie georganiseerd met sprekers van 14 verschillende landen. Lees meer over deze conferentie.

Wij vierden de Internationale Dag van de Vroedvrouw reeds gisteren met onze studiedag in Dworp. Verderop in deze nieuwsbrief lees je hier meer over!
 

Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Verloskundige en VrouwenCoach Diana Koster overleden
De Nederlandse verloskundige en VrouwenCoach Diana Koster is op 25 april plotseling overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Als verloskundige, VrouwenCoach en schrijfster richtte zij zich op vrouwen die uit balans waren geraakt. In 2012 schreef ze haar bestseller Perfecte moeders bestaan niet en dit jaar verscheen haar tweede boek Perfecte bevallingen bestaan niet over de impact van een traumatische bevallingservaring. Op onze Trefdag van 20/10/2016 in Gent, zou zij een lezing komen geven. We wensen Diana's vrienden en familie veel sterkte met hun verlies.
Lees meer over Diana Koster op de website van KNOV
Herbeluister het gesprek met Diana Koster over niet-perfecte bevallingen op Radio 1


Internationale Dag van de Vroedvrouw 3 mei in Dworp
Gisteren ging onze jaarlijkse bijeenkomst door in Dworp. Een 200-tal vroedvrouwen ontmoetten elkaar en genoten van de vele lezingen en workshops. De rode draad door deze dag was het belang van samenwerken en het bundelen van krachten met aandacht voor de individuele persoonlijkheid van elke vroedvrouw. Kon je er niet bij zijn? Met je login kan je op onze website de presentaties downloaden.

We stuurden een persbericht uit over het belang van het regelen van een vroedvrouw tijdens de zwangerschap: 'Elke (toekomstige) moeder een vroedvrouw!'. Lees het persbericht. We ontwikkelden ook een poster die we verstuurden naar alle materniteiten en Vroedvrouwenkringen.

Uitnodiging theatervoorstelling 'Semmelweis' van theatergroep Antigone
Theatergroep Antigone nodigt vroedvrouwen, verpleegkundigen en zorgkundigen uit voor de voorstelling 'Semmelweis', gekend als de vader van de antiseptische methode waardoor kraamsterfte daalde van 32,5% naar 1,5%. De voorstelling wordt gespeeld door Bruno Vanden Broecke (bekend van ‘Safety First’ en ‘Wat Als’). Het is de bedoeling om met deze voorstelling de sector bij elkaar te brengen. Er wordt een nagesprek voorzien. De voorstellingen gaan door op 28 en 29 maart 2017 in CC Berchem. Wie in groep boekt krijgt een korting van 4 euro op de ticketprijs van 12 euro.
Interesse? Mail naar
ccberchem@stad.antwerpen.be of naar giel.abrahams@stad.antwerpen.be .
         

Medianieuws voor vroedvrouwen


Vroedvrouw vertelt bevallingsverhaal op Radio 1
Op 15 april was vroedvrouw Katrien Nuttin te horen op Radio 1 waar ze over haar thuisbevalling vertelde.
Herbeluister het fragment

Profilering van ons mooie beroep
Caroline Van Doninck kon de vroedvrouw profileren in het tijdschrift DreamBaby.  Hier kun je haar verhaal nalezen.
We roepen de vroedvrouwen op om ons beroep op een constructieve manier in de media te brengen binnen onze deontologische afspraken. Stuur je artikel gerust door. 

In "De specialist"  van 21 april 2016 lazen we een artikel over de samenwerking met gynaecologen 
Vroedvrouwen en gynaecologen hebben de wil om beter samen te werken. Dit kwam al goed tot uiting tijdens het VVOG congres van 23 april 2016. Dr. Masson van de GGOLFB ( tegenhanger voor Wallonië van de VVOG) geeft zijn mening.  We nodigen u uit dit artikel te lezen.  

Primeur: lichtflits wanneer spermacel eicel raakt
Amerikaanse wetenschappers hebben de lichtflits van eicellen vastgelegd op het moment dat de spermacel de eicel raakt. Dit fenomeen is al eerder geobserveerd bij dieren, maar nog nooit bij de menselijke voortplanting. Opmerkelijk is dat de helderheid van de flits iets zou zeggen over de gezondheid van het embryo.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Natuurlijk bevallen en borstvoeding geven voorkomen allergieën, diabetes en andere ziektes
In Gent ging een congres met een 400-tal medici uit de hele wereld door om de thematiek van de eerste bacteriën die bij de geboorte in de darm terechtkomen, te bespreken. Deze eerste bacteriën waarmee de baby tijdens een vaginale bevalling in contact komt, bepalen het immuunsysteem voor de rest van het leven. Ook in de borstvoeding zitten stoffen die een goede darmflora bevorderen.
Lees het artikel in De Standaard
Herbekijk het item in het VTM Nieuws

Betalen om je baby een naam te geven
In de Verenigde Staten zoeken alsmaar meer ouders professionele hulp om de juiste naam voor hun kinderen te kiezen. Voor elk kind dat een naam krijgt trekken de experts ongeveer honderd werkuren uit, met een prijskaartje van ruim 25.000 euro. 
Lees het artikel in De Standaard
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws


Nieuw vrouwencondoom voor veilige seks
Een Britse moeder vond het vrouwencondoom opnieuw uit en ontwikkelde een betaalbaar en vrouwvriendelijk condoom dat bescherming biedt tegen zowel SOA's en zwangerschap. De LUWI, dat staat voor let us wear it, is momenteel enkel in Groot-Brittanië verkrijgbaar.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie  Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Borstvoeding en het risico op tandbederf
Uit een systematische review en meta-analyse over borstvoeding en tandbederf die 63 studies includeert, blijkt dat borstvoeding tot de leeftijd van 12 maanden geen groter risico op tandbederf veroorzaakt. Borstvoeding zou zelfs enige bescherming bieden in vergelijking met flesvoeding. Kinderen ouder dan 12 maanden die nog borstvoeding krijgen, zouden wel een hoger risico op tandbederf hebben. Verder onderzoek moet uitwijzen waarom er meer risico is op tandbederf bij borstvoeding na 12 maanden.
Download het artikel Breastfeeding and the risk of dental caries: a systematic review and meta-analysis, Tham R. e.a., Acta Paediatrica, december 2015, Volume 104, pg 62–84.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren