Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid,
Beste geïnteresseerde,

Terwijl we genieten van de eerste lentedagen kijken we ook al uit naar 5 mei, de Internationale Dag van de Vroedvrouw! Dit jaar vieren we dit in Ter Elst in Edegem met een gevarieerd programma en inspirerende workshops in de namiddag. Bekijk het programma en schrijf je online in.
Naar aanleiding van 5/5 zijn er ook een aantal acties gepland om ons beroep meer bekend te maken. Hierover lees je meer in deze nieuwsbrief.
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Verkiezingen nieuwe Raad van Bestuur/Dagelijks Bestuur 2018 van VBOV vzw
Op 9/9/2017 wordt tijdens de Algemene Vergadering van de VBOV vzw de nieuwe Raad van Bestuur gekozen voor de komende 4 jaar vanaf 2018. Wil jij je mee inzetten voor ons mooie beroep en heb je vernieuwende ideeën die je samen met een enthousiast team van vroedvrouwen wil verwezenlijken? Je kan je kandidaat stellen voor de raad van bestuur, dagelijks bestuur en uit deze groep worden de voorzitter, ondervoorzitter, penningmeester en secretaris gekozen vanuit diegene die zich hiervoor hebben kandidaat gesteld. 
Meer informatie: info@vroedvrouwen.be

Stemmen gouden pinard 2017
De nominaties voor de gouden pinard zijn afgesloten. Er werden 24 vroedvrouwen en 18 vroedvrouwenteams genomineerd. Stemmen op de genomineerden is mogelijk t.e.m. 15/04/2017 via de online formulieren op onze website. Vergeet niet je keuze te motiveren want dit wordt meegenomen in de besluitvorming. Vervolgens zal een selectiecommissie beslissen welke vroedvrouw en vroedvrouwenteam de gouden pinard zal ontvangen op 5 mei 2017 – de Internationale Dag van de Vroedvrouw.
Ga naar de website voor de lijsten van de genomineerden en de stemformulieren.

Oproep 'Zet de vroedvrouw in de kijker' in de week van 5 mei 2017
Profileer mee ons mooie beroep en geef in de week van 5 mei op de school van je (klein)kinderen/familieleden/kennissen een workshop over het beroep van vroedvrouw. De werkgroep profilering werkte ter inspiratie een aantal lesvoorbereidingen uit waar je gebruik van kan maken. Maak een aantal foto's van je workshop en wij verzamelen de foto's op facebook.
Lees meer over deze actie. 

Broodzakkenactie Internationale Dag van de Vroedvrouw
Ook dit jaar organiseren we naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vroedvrouw op 5 mei een broodzakkenactie. Om deze 40.000 broodzakken met vroedvrouwenboodschap te verdelen bij de bakkers, hebben we jouw hulp nodig! Ken je bakkers in jouw buurt die hun brood hiermee willen verpakken en kan je de broodzakken in de tweede helft van april afhalen in één van de provinciale afhaalpunten? Stuur dan een mail naar communicatie@vroedvrouwen.be en maak de vroedvrouw nog bekender in jouw buurt.


Oproep deelname masterproef- en doctoraatsonderzoek over takenpakket en competenties van vroedvrouwen met bijkomende opleiding(en)
Voor hun masterproef en doctoraatsonderzoek brengen vroedvrouwen Liesa Asscherickx en Régine Goemaes het takenpakket en de competenties in kaart van vroedvrouwen die in de directe cliëntenzorg werken en die (1) zich via een bijkomende opleiding gespecialiseerd hebben in een bepaald aspect van de zorg OF (2) een masteropleiding afgerond hebben. Wil je meewerken aan dit onderzoek? Vul dan hier de vragenlijst in. Het invullen neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Er worden filmtickets en een Bol.com-geschenkbon verloot onder de deelnemers. Alvast hartelijk dank voor je medewerking! 

Registratie van geboortegegevens via eBirth
Vanaf 2018 zullen alle geboortegegevens via eBirth geregistreerd moeten worden. Een deel van de materniteiten levert de gegevens momenteel nog aan via SPE. De huidige situatie met de verschillende gegevensstromen zorgt soms voor verwarring. Om duidelijkheid te scheppen in de taakverdeling van het SPE en het Agenschap voor Zorg en Gezondheid (eBirth) stuurde het Agentschap een brief rond met meer uitleg en een samenvattende tabel.
Download de brief 'registratie geboortegegevens' van het Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

Film Sage Femme vanaf vandaag in de bioscoop
De film Sage Femme vertelt het verhaal van een vroedvrouw, vertolkt door Catherine Frot. Een leuk weetje is dat de actrice in de film écht bevallingen begeleidt. Catherine Frot speelt in de film samen met Catherine Deneuve, een andere 'leading lady' van de Franse cinema.
We ontvingen 10 gratis duotickets die we wegschenken aan de eerste 10 vroedvrouwen die mailen naar communicatie@vroedvrouwen.be.
Bekijk hier de trailer van de film.

Foto's borstvoedingscongres voor studenten en startende vroedvrouwen
Op 11/03/2017 vond in de Blauwput in Leuven het borstvoedingscongres voor studenten en startende vroedvrouwen plaats. Neem een kijkje in het fotoalbum!

In de media

Te veel foliumzuur leidt mogelijk tot obesitas bij kinderen
Onderzoekers van de KULeuven kwamen tot de constatatie dat langdurige inname van foliumzuur mogelijk kan leiden tot een verhoogde kans op obesitas bij kinderen. Volgens de eerste resultaten van het onderzoek zou het beter zijn om foliumzuur niet langer dan zes maanden na elkaar te nemen. De Gezondheidsraad stelt dat het geen kwaad kan om tijdens de hele zwangerschap foliumzuur te blijven nemen en past het advies niet aan.
Lees het artikel op de website van KULeuven
Herbekijk het item in het VTM Nieuws
Lees het artikel op Nu.nl

Ziekenhuizen stimuleren kangoeroeën
In het VTM Nieuws werd een item gewijd aan het belang van kangoeroeën bij prematuurtjes.
Herbekijk het item in het VTM Nieuws

Europa verbiedt kwikvullingen voor kinderen en zwangere vrouwen
Het Europees parlement heeft beslist dat vanaf volgend jaar geen kwik meer gebruikt mag worden voor tandvullingen bij kinderen, zwangeren en moeders die borstvoeding geven. In België bevat 1 op 5 vullingen nog steeds kwik.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Activiteiten

Eigen activiteiten
Activiteiten georganiseerd door andere organisaties
Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Betekenis van geïnformeerde keuze tijdens zwangerschap en bevalling voor vrouwen
Uit een Iers onderzoek bij 15 geïnterviewde pasbevallen vrouwen blijkt dat vrouwen hun definities, percepties en ervaringen met geïnformeerde keuze van relationele aard zijn. Voor vrouwen betekent een geïnformeerde keuze meer dan het verschaffen van informatie. Het vereist een diepgaande discussie met een professional die ze kennen. Een geïnformeerde keuze is afhankelijk van de de kwaliteit van de relatie die de vrouw met de zorgverlener heeft en de betrokkenheid van de zorgverlener in het proces van het nemen van een gezamenlijke beslissing.
Download het artikel: O'BRIEN, D. e.a., A participatory action research study exploring women's understandings of the concept of informed choice during pregnancy and childbirth in Ireland, Midwifery 46 (2017) 1-7

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Volg ons op Facebook
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren