Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,
 
We nodigen jullie van harte uit op één van onze studiedagen die we dit voorjaar organiseren. Nog niet ingeschreven? Verderop in deze nieuwsbrief vind je een overzicht van de bijscholingen. Voor elk wat wils!
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

UZ Leuven zoekt eerstelijnsvroedvrouwen voor begeleidingstraject na zwangerschapsafbreking
Voor de specifieke begeleiding van koppels die hun zwangerschap moeten afbreken, is UZ Leuven op zoek naar gemotiveerde vroedvrouwen werkzaam in Vlaanderen, die zich hiervoor wensen bij te scholen. De bijscholing zal vermoedelijk plaatsvinden in mei of juni 2017.
Interesse? Mail je gegevens en motivatie naar vroedvrouwenkringoostbrabant@gmail.com
.


Kalender 2017
De vroedvrouwenkalender nog niet in huis? Bestel de jaarkalender 2017 in de VBOV-shop voor €10.  Naast maandelijks een mooie foto heb je meteen ook een overzicht van alle relevante vroedvrouwendata.
Omega Pharma nieuwe partner VBOV vzw
Sinds kort is Omega Pharma een nieuwe partner van de beroepsorganisatie. Omega Pharma verdeelt voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten en heeft met Galenco, Physiomer, Bio-Oil en Davitamon merken specifiek gericht naar baby's en (toekomstige) moeders.
Lees meer op de website van Omega Pharma.

MERCK - omnibionta heeft gekozen om het partnership voor 2017 op te zeggen. 
Hernieuwing lidmaatschap
Eind november ontvingen alle leden een uitnodiging om het lidmaatschap te hernieuwen. We herinneren de leden die dit tot op heden nog niet gedaan hebben, om dit alsnog in orde te brengen. We willen u hartelijk danken voor deze hernieuwing!
Nog geen lid? Ontdek de lidmaatschapsvoordelen op onze website.
Overleg Zorg en Gezondheid
Op 24 januari 2017 was er overleg tussen drie vroedvrouwen die thuisbevallingen doen en expertise hebben in deze materie; zij waren afvaardiging voor de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen en een afvaardiging van Zorg en Gezondheid, de personen die instaan voor de statistieken. 2017 wordt een overgangsjaar waar de registratie nog dezelfde blijft van vorige jaren, het adres waarnaar je de registratieformulieren dient te sturen, is veranderd en men vraagt ook zo snel mogelijk en ten laatste elk kwartaal de gegevens door te sturen.  E - birth wordt heden al in vele ziekenhuizen toegepast ( nog een 8 tal niet) en zal voor de toekomst ook open staan voor de thuisbevallingen. Er dienen nog een aantal zaken uitgeklaard te worden o.a. met de burgerlijke stand. We kregen deze nota van Zorg en Gezondheid. Verder nog vragen? Stuur ons een mailtje.  

In de media


Moeders houden baby's instinctief aan de linkerkant vast
Als moeders hun baby links vasthouden vergemakkelijken ze het contact met het linkeroog van de baby. Via het linkeroog worden er signalen naar de rechterhelft van de hersenen gestuurd. In die helft worden de emoties aangestuurd. Op die manier wordt de sociale, intieme band tussen moeder en haar kind versterkt.
Herbeluister het radio item op Radio 1
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Zelfstandige vroedvrouwen reageren op beslissing in het ziekenhuis
De dienst Womama, waarmee het Heilig Hartziekenhuis in Lier sinds kort patiënten de kans biedt om na de bevalling een vroedvrouw aan huis te laten komen, geeft reacties bij de zelfstandige vroedvrouwen in de regio.
Lees het artikel in de Gazet van Antwerpen

Sensoa ontwikkelt online anticonceptiewijzer
Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seks en relaties, lanceert nu een online-tool, waarmee je kunt uitmaken welk anticonceptiemiddel het best bij je levensstijl past. Sensoa beklemtoont dat de anticonceptiewijzer niet de ambitie heeft om het dokterbezoek te vervangen. Hij helpt vrouwen en hun partners wel om het bezoek voor te bereiden.
Lees het artikel in De Standaard

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door andere organisaties Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Lange termijn voordelen van kangoeroezorg
Colombiaanse onderzoekers bestudeerden van 1993 tot 1996 de positieve korte- en middellange termijn effecten van kangoeroezorg op overleving, neurologische ontwikkeling, borstvoeding en de kwaliteit van de moeder-kind band bij 716 deelnemers. Twintig jaar later werd het behoud van de onderzochte voordelen bij 494 van de ondertussen jongvolwassenen geëvalueerd.
Uit de resultaten blijkt dat de effecten van kangoeroezorg op IQ en thuisomgeving, 20 jaar later nog steeds aanwezig zijn, ook bij de meest fragiele personen. De ouders waren meer beschermend en verzorgend wat resulteerde in minder afwezigheid op school, minder hyperactiviteit, agressiviteit en sociale problemen.
Download het artikel CHARPAK N., e.a., Twenty-year Follow-up of KangarooMother Care Versus Traditional Care, Pediatrics, Volume 139, number 1, January 2017

 

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Volg ons op Facebook
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren