Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,
  
Ons beroep komt in de media regelmatig aan bod. Meer en meer leert de "man in de straat" de vroedvrouw kennen en deze profilering geeft ons kansen. Het onafhankelijk ziekenfonds start met een aantal debatten over de gezondheidsberoepen en het eerste beroep dat aan bod komt zijn de vroedvrouwen! We nodigen u dan ook uit om vanuit verschillende invalshoeken die leiden naar ons mooie beroep mee in gesprek te gaan op 8 december 2016. Inschrijven is gewenst!.

 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Vrijwilligers voor nieuwe werkgroep Babyvoeding
Onze nieuwe werkgroep Babyvoeding zal zich buigen over het volledige gamma babyvoeding. Concreet zal de werkgroep werken rond ondersteuning en promotie van borstvoeding, de organisatie van het jaarlijkse borstvoedingscongres, de ondersteuning van onze afvaardiging binnen het Federaal Borstvoedingscomité en andere babyvoeding, zoals kunstvoeding. Heb je interesse om deel uit te maken van deze werkgroep of wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar info@vroedvrouwen.be

Vroedvrouwen op het Gezondheidssalon in Brussel
Op 26 en 27 november 2016 gaat in de Expo in Brussel het Gezondheidssalon door, een beurs voor een gezonde levensstijl. Uiteraard kan de vroedvrouw hier niet ontbreken! De VBOV vzw zal op beide dagen aanwezig zijn met een informatiestand en zal daarnaast ook verschillende workshops voorzien. Bekijk het volledige programma. We kunnen bovendien een korting aanbieden van 2 euro op de toegangstickets. Geef code GS16VBOV in bij de online aankoop van je tickets en de code wordt verrekend. 

Engagementsverklaring good practice logo voor vroedvrouwenpraktijken
Als alle leden van een groepspraktijk de engagementsverklaring voor het verkrijgen van het good practice logo ondertekenen, kan een groepspraktijk eveneens het good practice logo voor de hele praktijk verkrijgen. Dit kan door het ondertekenen van de engagementsverklaring voor groepspraktijken. De praktijken/organisaties kunnen zich dan met het logo profileren naar (aanstaande) ouders en andere zorgverleners.
Lees meer op onze website.

Wereld Prematurendag 17/11/2016
Naar aanleiding van Wereld Prematurendag morgen stuurde het VVOC, de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen, een persbericht uit. Dit jaar wordt aandacht gegeven aan de 20.000 mannen en vrouwen die jaarlijks prematuur ouder worden in België. Een veel te vroeg geboren kind blijft voor de ouders een grote schok en een emotioneel en mentaal zware periode. Zorg voor de ouders is dan ook essentieel.
Lees het persbericht.

Verslag informatiemoment Kabinet van Volksgezondheid
Op 3 november 2016 waren wij uitgenodigd op het kabinet voor een informatiemoment met als doel ons te informeren over de besparingen en de impact voor de vroedvrouwen. Zoals eerder gemeld brengen wij verslag uit van deze bijeenkomst. We zijn ondertussen in overleg om een actieplan uit te werken zodat de kwaliteit van zorg in onze verloskamers gevrijwaard blijft en op welke manier we het voor de vroedvrouwen kunnen opnemen want wat we hoorden op het kabinet geeft aanleiding tot het nemen van volgende stappen. Wil je reageren of heb jij zelf hierover een aantal ideeën, dan nodigen we je uit om deze reacties en ideeën met ons te delen via  info@vroedvrouwen.be.
Download het verslag.

Medianieuws voor vroedvrouwen

Keizersnedes op vraag
Vorige week verspreidde het KCE een persbericht waarin gepleit wordt om enkel keizersnedes om medische redenen uit te voeren. In de pers verschenen vervolgens verschillende reacties en artikels over keizersnedes op vraag.
Lees het artikel op redactie.be
Lees het artikel 'Doe mij maar een keizersnede, dokter' in De Morgen
Lees het artikel 'Keizersnede om seksleven te redden' in De Standaard

Als reactie op het artikel in De Standaard verstuurden we vanuit de beroepsorganisatie het persbericht dat je hier kan lezen.
Ons persbericht verscheen op deredactie.be en in de krant De Metro.

Gentse vroedvrouwenpraktijken slaan handen in elkaar
De Gentse praktijken 't Geboortehuis en Gent Bevalt hebben zich sinds kort verenigd in één praktijk met de naam Geboren in Gent. Om de fusie van de twee praktijken bekend te maken, organiseerde Geboren In Gent afgelopen weekend een lichtjesstoet waar meer dan 300 gezinnen op af kwamen.
Lees het artikel in het Nieuwsblad

Vroedvrouw op missie in Senegal
Vroedvrouw Trees Van Hove trok tijdens de herfstvakantie, samen met haar echtgenoot, naar Senegal. Ze namen 125 kg extra medische bagage mee om op diverse medische gezondheidsposten te verdelen.
Lees het artikel 'Trees vertrekt weer naar Senegal in het Nieuwsblad'
Lees het artikel 'Terug uit Senegal' in het Nieuwsblad

Al 2 jaar geen doodgeboren baby's in ziekenhuis Geel
In het ziekenhuis van Geel zijn de voorbije twee jaar geen baby's meer gestorven. Met die cijfers scoort het AZ Sint-Dimpna het best in heel Vlaanderen.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws

Meer aandacht voor onvervulde kinderwens in lessen seksuele voorlichting
Vroedvrouw Shanti Van Genechten en gynaecoloog Petra De Sutter spraken op Radio 1 over het belang van aandacht voor onvervulde kinderwens in de lessen seksuele voorlichting.
Herbeluister het fragment op Radio 1

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Emma wil een broertje - laten we praten over kinderwens
Een grappig en ontroerend prentenboek over Emma die enig kind is. Ze wil net als haar vriendin Leyla een broertje en ze doet er alles aan om dat voor elkaar te krijgen! Maar stilaan leert ze dat het niet altijd zo eenvoudig is ... En dat je dan andere oplossingen moet zoeken! Dit boekje is uitgegeven door De Bakermat in samenwerking met Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen.

Omdat vroedvrouwen ook een rol kunnen opnemen bij gezinnen die te maken hebben met secundaire vruchtbaarheidsproblemen, verloot het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen met de steun van uitgeverij De Bakermat een boekje voor onze leden. Wil je kans maken op een boekje? Stuur dan een mail naar communicatie@vroedvrouwen.be met vermelding van je naam en adres. De 20ste mailer krijgt het boekje thuis opgestuurd!

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren