Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,We vragen aandacht voor de tweedaagse die volgende week zal doorgaan in Arteveldehogeschool. Hier wordt 20 jaar autonome vroedvrouwenopleiding gevierd! De Werkgroep Opleiding nodigt iedereen van harte uit!  
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Oproep deelname studie rond griepvaccinatie
De werkgroep wetenschappelijk onderzoek van de VLOVvzw nodigt alle vroedvrouwen uit om deel te nemen aan een studie rond griepvaccinatie in samenwerking met de Universiteit Gent. De vragenlijst peilt naar de kennis en attitude van Vlaamse vroedvrouwen omtrent griepvaccinatie tijdens de zwangerschap. Vul de vragenlijst hier in tot en met 30 november 2015. Dit neemt maximum 10 minuten tijd in beslag. Meer informatie omtrent de studie? Mail naar justien.descheemaeker@hotmail.com of inge.tency@odisee.be (voorzitter werkgroep wetenschappelijk onderzoek). Alvast dank voor uw medewerking!

Mind the midwife: 20 jaar opleiding vroedkunde in Vlaanderen
De vroedvrouwenopleiding viert 20 jaar autonomie. Dit wordt gevierd met een tweedaags congres 'Mind the midwife' op 26 en 27 november 2015 in de Arteveldehogeschool in Gent waar we u vanuit de werkgroep opleiding allen van harte uitnodigen. Donderdag 26/11 worden professionals uitgenodigd voor workshops aangeboden door lesgevers van hogescholen en hun buitenlandse partners. Aansluitend volgt een Academische zitting waarop o.a. Minister Vandeurzen komt spreken. Vrijdag 27/11 worden de workshops hernomen voor studenten. Het congres wordt ondergebracht onder de Internationale Leerstoel Francine Gooris en is een gemeenschappelijke organisatie van alle opleidingen in Vlaanderen. Meer info.

Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor uitbreiding rol vroedvrouw in thuisomgeving
De Onafhankelijke Ziekenfondsen verstuurden deze week een persbericht waarin ze pleiten voor een uitbreiding van de prestaties van vroedvrouwen in de thuiszorg. Dit niet enkel ná, maar ook voor en tijdens de bevalling. 
Download het persbericht.
Lees meer op de website van OZ.

Wereldprematurendag 17/11: belang van systematische opvolging van prematuren
Gisteren was het Wereldprematurendag, een dag waarop wereldwijd vroeggeboren kinderen extra in de kijker worden gezet. Dit jaar focusten de ouderverenigingen in België op het belang van een multidisciplinaire en systematische opvolging van prematuren na het verlaten van de neonatale diensten.
Lees het persbericht.
Download de flyer.
Dowload de poster.

Medianieuws voor vroedvrouwen

Keizersneden op bestelling: drang naar perfectie neemt steeds toe
In 2014 ondergingen 20,6% van de zwangere vrouwen een sectio, waar het aantal sectio's volgens de WHO slechts 15% van het totaal aantal bevallingen zou mogen uitmaken. Joke Muyldermans, vroedvrouw en voorzitter van de VLOV en gynaecoloog Hendrik Cammu reageerden op deze cijfers.
Lees het artikel in De Knack.

Een op acht zwangere vrouwen heeft zwangerschapsdiabetes
Uit een grootschalige studie rond opsporing van zwangerschapsdiabetes blijkt 13% van de vrouwen te kampen met zwangerschapsdiabetes. Dit percentage ligt hoger dan verwacht. Momenteel wordt een nieuwe manier om zwangerschapsdiabetes op te sporen bestudeerd. Omdat de suikerspiegel soms al vroeg in de zwangerschap verstoord is, wordt de suikerspiegel al best in het eerste trimester van de zwangerschap gecontroleerd.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Nieuwe methode prenatale operatie bij spina bifida
Over ongeveer twee jaar zullen Nederlandse artsen bij ongeboren kinderen met spina bifida via de baarmoeder een meegroeiend 3D-geprint kapje op de open plek op de rug aanbrengen. Op deze manier zou minder zenuwschade ontstaan.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Regeling voor draagmoederschap tegen 2019
Vermoedelijk komt er tegen 2019 een wettelijk kader voor draagmoederschap. Momenteel legt de bevoegde senaatscommissie de laatste hand aan een rapport dat als basis kan dienen voor een wetsvoorstel in de Kamer. De wetgeving zou een einde moeten maken aan de menselijke drama's die er in het verleden geweest zijn.
Lees het artikel op Deredactie.be

Anonieme spermadonatie binnenkort verleden tijd?
CD&V en NVA pleiten voor een nieuw wettelijk kader, waarin anoniem donorschap verdwijnt. Open VLD wil die optie niet volledig afschaffen, maar wel anders regelen.
Lees het artikel op Deredactie.be

Nieuwe seksueel overdraagbare aandoening treft honderdduizenden

Mycoplasma genitalium (MG) is een nieuwe SOA. De infectie werd in de jaren '80 als een bacterie geïdentificeerd en blijkt nu seksueel overdraagbaar te zijn. MG kan voor ontstekingen aan de urinewegen en vaginale bloedingen zorgen.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Eerste Vlaamse app voor thuisbegeleiding prematuren

De NIC van het ziekenhuis Oost-Limburg lanceerde gisteren op Wereldprematurendag als eerste ziekenhuis in Vlaanderen een app voor de thuisbegeleiding van te vroeg geboren baby's.
Lees het artikel in De Knack.

Weer meer jongeren lopen SOA's op in de VS

Vaak voorkomende SOA's zoals syfilis en gonorroe zijn de laatste jaren aan een opmars bezig in de Verenigde Staten. Er werden het afgelopen jaar ook meer dan 1,4 miljoen gevallen van chlamydia vastgesteld.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Open brief aan minister Maggie De Block i.v.m. verkort ziekenhuisverblijf
Vader Bruno Iserbyt kroop in zijn pen en schreef een open brief aan minister Maggie De Block waarin hij het verkort ziekenhuisverblijf aanklaagt. Het kabinet van de minister formuleerde een reactie op deze brief.
Lees meer in De Standaard.

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Zwangerschap en obesitas, handboek voor de zorgverlener - Annick Bogaerts en Roland De Vlieger
 
In het handboek "Zwangerschap en obsesitas, handboek voor de zorgverlener"  worden de laatste wetenschappelijke inzichten gebundeld omtrent reproductieve vrouwen met een té hoog gewicht. Het is het eerste Nederlandstalige boek over dit onderwerp. Het bespreekt de zorg en de begeleiding van de zwaarlijvige (obese) vrouw in de reproductieve periode (18-45 jaar).
Lees meer.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse organisatie van vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren