Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,
 
Graag verwarmen we je in deze koude tijden met de humoristische theatervoorstelling 'Normaal Bevallen' van Veerle Malschaert die volgende week maandag in première gaat in Sint-Niklaas. Plan  een gezellige avond uit met familie, vrienden en kennissen en steun zo ook het VVOC in het kader van Music For Life.  Er zijn nog tickets beschikbaar in zowel Gent als Sint-Niklaas. Bestel nu online je tickets. Van harte welkom allemaal!  
We wensen voor morgen alle deelnemers aan het examen Farmacologie ( 10 de editie ) veel succes! De volgende opleiding farmacologie start in St Niklaas op 16 februari 2017. 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Filmavond ‘In Utero’ Thomas More Lier met inleiding door Lieve Van Weddingen
Op 16/02 wordt in Thoma More Lier de documentaire film 'In Utero' vertoond. In de documentaire wordt aangetoond hoe ervaringen in de baarmoeder een effect hebben op het latere leven en hoe behoedzaam we dienen om te gaan met het kwetsbare ongeboren leven. De filmavond wordt ingeleid door Lieve Van Weddingen, auteur van het boek 'Mijn baby lacht, nu ik nog'.
Download de flyer
Inschrijven kan enkel online

Midwives work 1 HourForLife voor SOS Kinderdorpen
Al 11 vroedvrouwen werken maandag 19/12 een uur voor het moeder-kindhospitaal Kara in Togo in het kader van Music For Life! We zijn nog op zoek naar 4 vroedvrouwen die willen meewerken. Werk jij ook mee? Lees hier meer over de actie.
We krijgen eveneens de mogelijkheid om een vroedvrouw af te vaardigen die tijdens de Warmste Week de cheque wil overhandigen. Een ideaal moment om ons beroep nog eens in de kijker te zetten! Neem je deel aan de actie en kan je naar Boom gaan tijdens de Warmste Week? Stuur dan een mail naar info@vroedvrouwen.be

Borstvoedingscongres 6/12/2016

Vorige week ging het jaarlijks Borstvoedingscongres door in het Provinciehuis in Leuven. Kon je er niet bij zijn?
Leden kunnen de presentaties downloaden op de website.    
Noteer op je attest dat voor deze bijscholing 5,75 L CERPS toegekend zijn onder het registratienummer 316069K.
Wil je graag nog even nagenieten van deze dag, neem dan een kijkje in ons foto-album. 
Noteer in je agenda dat het Borstvoedingscongres volgend jaar doorgaat op 5 december 2017 in het Provinciehuis in Leuven. 

Vroedvrouwen aan het woord!
We blikken met u terug op een interessant debat op 8 december 2016 over het mooie beroep van vroedvrouw. De conclusies van het debat kun je hier nalezen. De foto's tonen het enthousiaste publiek en duiden het grote engagement welke uitstraalde van deze voormiddag. 

Het televisiehuis Geronimo is op zoek naar vroedvrouwen 
Voor een nieuw televisieprogramma 'Echte Mensen' zouden zij graag het verhaal vertellen van enkele mensen die zich ontfermen over ‘nieuw leven’ waar de vroedvrouwen toch ook een sleutelrol spelen. Voorlopig zitten ze nog in de researchfase waarbij ze op zoek gaan naar  personen die ze een tijdje zouden willen volgen om een kijkje te nemen in hun toch wel vaak bewonderenswaardige taken. 
Ze zijn op zoek naar zowel zelfstandigen als mensen actief in een ziekenhuis. Wat zij belangrijk vinden is dat er dagelijks of wekelijks voldoende op de agenda staat zodat zij tijdens de draaiperiode genoeg taken en verhalen kunnen filmen. 
Interesse gewekt en wil jij ons mooie beroep mee profileren? Neem contact op via marjolein@geronimo.be

In de media

Reactie op bevallingsverhalen via  #genoeggezwegen
Hoofdvroedvrouw Bernadette Bijnens reageerde in het Nieuwsblad op  bevallingsverhalen die in de media verschenen naar aanleiding van de actie #genoeggezwegen.
Lees het artikel in het Nieuwsblad
Op de website van Charlie schreven Noémie en Celia Ledoux een opiniestuk over #genoeggezwegen.
Lees het artikel
We kregen de vraag wat onze reactie als VBOV vzw is op deze verhalen. Er dient geluisterd te worden naar deze jonge moeders en het is aan ons, als vroedvrouw, samen met andere zorgverleners, om hen te helpen traumatische ervaringen te verwerken.  Het is ook aan ons, als vroedvrouw, om te zoeken naar methoden om traumatische ervaringen te voorkomen wetende dat het verloop moeilijk voorspelbaar is.
Onze actie 'Normaal bevallen' tijdens de warmste week kadert in onze activiteiten om tot meer fysiologie te komen tijdens de zwangerschap, bevalling en post partum. We zullen naar aanleiding van dit event een perstekst lanceren. Als vroedvrouw (zowel binnen als buiten het ziekenhuis) kan jij het verschil maken! 

Vroedvrouwenkring Noorderkempen continu beschikbaar dankzij WhatsApp groep
De 25 zelfstandige vroedvrouwen van de vroedvrouwenkring Noorderkempen hebben zich verenigd om 24/7 beschikbaar te kunnen zijn voor de gezinnen. Ze maken hiervoor gebruik van WhatsApp.
Lees het artikel in de Gazet Van Antwerpen

NIPT is goedkoper
Sinds 1 december is de Niet Invasieve Prenatale Test in prijs verlaagd van  €390  naar €290 in de acht erkende Belgische genetische centra.
Lees het artikel in De Standaard
Herbekijk het item in het Journaal

Stijgend aantal keizersnedes heeft gevolgen voor evolutie
Volgens een Oostenrijkse onderzoeker kunnen grotere baby's en vrouwen met een smal bekken die een natuurlijke bevalling vroeger niet zouden hebben overleefd, nu wel overleven dankzij de keizersnede. Zij geven hun genen zo door. Het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist plaatst enkele belangrijke vraagtekens bij het onderzoek.
Lees het artikel op deredactie.be 

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Biologische oorzaak wiegendood ontdekt
Onderzoekers van The Children’s Hospital in het Australische Westmead ontdekten dat baby's die overleden zijn aan wiegendood, minder van het hormoon orexin in hun hersenen hebben. Dit zorgt onder meer voor slaapapneu. Voor de studie werden 46 baby’s onderzocht, waarvan er 27 waren overleden door wiegendood. De baby’s die waren overleden bleken 20% minder orexin in hun lichaam te hebben dan de rest van de baby’s.
Download het artikel HUNT, Nicholas J. , ea., (2016), Promotion of the Unfolding Protein Response in Orexin/Dynorphin Neurons in Sudden Infant Death Syndrome (SIDS): Elevated pPERK and ATF4 Expression, Mol Neurobiol DOI 10.1007/s12035-016-0234-3

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Volg ons op Facebook
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren