Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde, 

 
Het kortere ziekenhuisverblijf lokte ook de voorbije weken nog heel wat reacties uit!  We hebben ze verzameld in deze nieuwsbrief.
Onze nieuwe facebookpagina voor ouders en sympathisanten is met 1.103 vind-ik-leuks op een paar weken tijd een waar succes. Ook via dit kanaal kunnen we ons beroep onder de aandacht brengen in de maatschappij. Voel je dus zeker vrij om vrienden en kennissen uit te nodigen om de pagina leuk te vinden.
 

Inhoud van deze nieuwsbrief


Veel leesplezier!

VLOV Nieuws

Fotoalbum 5 mei
De foto's van de Internationale Dag van de Vroedvrouw op 5 mei in Dworp staan online! Herbeleef deze fijne vroedvrouwenbijeenkomst en neem een kijkje in het fotoalbum.

Eindwerken VLOV-prijs
Benieuwd naar de eindwerken die op 5 mei beloond zijn met de  VLOV-bachelorprijs 2015? Download de eindwerken op de website.


Subsidies expertisecentra kraamzorg
In een voorstel van Minister Jo Vandeurzen kent de Vlaamse Regering 502.000 euro subsidie toe voor de verderzetting in 2015 van de opdrachten van de expertisecentra kraamzorg, nl. de kennis en de ervaring rond kraamzorg aan huis verder te ontwikkelen en verspreiden. We gaan deze maand naar Minister Jo Vandeurzen om hem duidelijk te maken welke rol de vroedvrouw in de postpartumperiode opneemt.


Een nieuwe naam .. wie zoekt mee? 
We nodigen je uit om mee richting te geven aan de naam van een versterkte vroedvrouwenorganisatie in Vlaanderen. Beantwoord onze korte bevraging. 

RIZIV - behoeften van de vroedvrouw 
We mogen jaarlijks onze behoeften aan het RIZIV doorgeven. De nomenclatuur heeft een impact zowel op de vroedvrouw intra- als extramuros. In november 2015, na de opmaak van de federale begroting, wordt bekend gemaakt welke van onze behoeften er gevolgd worden. We benutten alle mogelijkheden om tot maximaal resultaat te komen.  We zijn op 27 april 2015 naar de Minister geweest om het kabinet onze bezorgdheden te leren kennen. Hierbij een kort verslag. We houden jullie op de hoogte van verdere  ontwikkelingen. 

Vroedvrouwen in de media

Anne Dedry neemt het in de Kamer op voor de vroedvrouwen
Federaal parlementslid Anne Dedry debatteerde met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block over de rol van verpleegkundigen en vroedvrouwen in het kader van de nieuwe maatregelen. Ze haalde ook het probleem van de verloning van de vroedvrouwen aan.
Herbekijk het debat


Reacties op het korter ziekenhuisverblijf
Het korter ziekenhuisverblijf na de bevalling laat niemand onberoerd. De afgelopen weken verschenen nog verschillende reacties in de media.
  • Kathleen Vanholen, ondervoorzitter van de Unie van Vlaamse Vroedvrouwen, wees op de structurele onderfinanciering van vroedvrouwen die een hinderpaal zijn in de extra nood aan thuiszorg bij een korter ziekenhuisverblijf. Lees het artikel in De Standaard.
     
  • Celia Ledoux, auteur en mama, schreef in de Morgen over het belang van een goed uitgebouwde thuiszorg voor pasbevallen moeders. Lees haar opinie.
     
  • In een opinie in de Knack schrijft Vlaams parlementslid Vera Jans dat een kind op de wereld zetten één van de weinig dingen is die niet zo snel mogelijk moeten gebeuren. Lees verder.
     
  • Dr. Bruno Van Herendael sprak over het verkort ziekenhuisverblijf in de Artsenkrant. Lees het artikel.

Hypnose tijdens arbeid en bevalling
Vroedvrouw An Geysen kwam aan bod in een reportage van Koppen over hypnose.
Herbekijk de aflevering (vanaf 5:18)


Moedermelk spaart verdwaalde moeder van honger
In het Laatste Nieuws stond een artikel over een Nieuw-Zeelandse moeder die 24u lang verdwaald was in een bos. Ze bleef gespaard van honger door het drinken van haar eigen voedzame moedermelk.
Lees het artikel.


22 redenen waarom vroedvrouwen respect verdienen
Dit lazen we op Newsmonkey. Herkenbaar?


Belgische moeders krijgen eerste kind gemiddeld op 28,5 jaar
Uit cijfers voor 2013 van Eurostat blijkt dat in België vrouwen gemiddeld 28,5 jaar zijn wanneer ze bevallen van hun eerste kind. Dit ligt in de buurt van het Europese gemiddelde (28,7 jaar).
Lees het artikel in De Standaard


Vrouwen te weinig bekend met het risico op baarmoederhalskanker
Slechts drie op vijf Belgische vrouwen weet dat het HPV (humaan papillomavirus) een van de voornaamste oorzaken is van baarmoederhalskanker. Dat 80 procent van de Belgische vrouwen ooit een HPV-infectie oploopt is bij slechts 5 pocent van de vrouwen bekend. Lees verder.


Steeds meer meisjes te vroeg in puberteit
Kinderartsen zien steeds vaker meisjes die vóór de leeftijd van acht jaar aan het puberen zijn. Een vroegtijdige puberteit kan de groei ernstig verstoren en psychische problemen veroorzaken.
Lees meer en bekijk het item in het VTM nieuws.

Activiteiten

Eigen activiteiten
7 september: Infoavond opstart zelfstandige praktijk - (locatie volgt)
17 september: Gespecialiseerde toegepaste farmacologie voor vroedvrouwen- alle Vlaamse opleidingen en BMA vzw, Brussel en Turnhout
8 oktober: Panelgesprek : Noodzaak of venijn, hoe kan een vaccin in de zwangerschap zijn

Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie
21 mei: Levensreddende vaardigheden in de verloskunde: efficiënt teamwork tijdens urgenties - Karel de Grote-Hogeschool - Antwerpen
29 mei:  Shiatsu Postnataal - Hikari Healing - Erembodegem
4 juni: Hechten van Episiotomie en Perineumruptuur - Erasmushogeschool Jette

Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante Lectuur

Sexology in midwifery
In het boek 'Sexology in midwifery' gaat Ana Polona Mivlek in op de verschillende aspecten van seksualiteit die een invloed kunnen hebben op het dagdagelijkse werk van de vroedvrouw. Het boek kan gratis gedownload worden. Lees meer.

 

Zwanger op het werk
Het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen  werkte de gids 'Zwanger op het werk : gids voor werkneemsters en werkgevers voor een discriminatievrije behandeling' uit. De doelstelling van de publicatie is te informeren over de wetgeving en de stappen die moeten gevolgd worden. Ze biedt ook een aantal niet-moraliserende adviezen om te sensibiliseren, misverstanden te vermijden en spanningen te verminderen.
Download de gids (Ndl.)
Download de gids (Fr)

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.


uitschrijven    wijzig voorkeuren 

Email Marketing Powered by Mailchimp