Copy
Bekijk deze e-mail in je browser

Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


Onze vernieuwde organisatie draait goed! Het is sterker en eenvoudiger om de krachten te bundelen en met EEN STEM de vroedvrouw te laten horen in Vlaanderen / België. Vroedvrouwen worden nog teveel vergeten en de noodzaak tot profilering op verschillende niveaus blijft een aandachtspunt. Onze fusie heeft zijn weerklank binnen Europa. Volgende zaterdag zijn we gevraagd om in Tjechië ons proces toe te lichten omdat zij van vier naar één organisatie willen evolueren. Samen is steeds sterker en dit niet alleen binnen eigen beroepsgroep maar ook multidisciplinair. De zorg verbetert als de samenwerking verbetert en daar willen we als VBOVvzw aan werken...voor moeder en kind. 
 
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Hilde Zels, vroedvrouw en jarenlang lid van onze organisatie is op 7 mei 2016 gestorven.
We willen haar gedenken met deze woorden. We bieden haar collega's en haar familie onze oprechte deelneming. 

Internationale Dag van de Vroedvrouw 3 mei in Dworp
We blikken nog even terug om onze Internationale dag van Vroedvrouwen met de foto's van de dag. 

RIZIV nieuws
Bij het RIZIV zijn vele veranderingen op til. De transparantie die geëist wordt van de zorgverleners gaat zeer ver. Dit geeft vooral vele consequenties op het gebied van administratie. We volgden vanuit de organisatie een informatiemoment binnen het RIZIV. We geven u hierbij de presentaties. Indien u vragen heeft omtrent deze bijkomende administratie is het RIZIV bereid om uw persoonlijke vragen te beantwoorden. Ze geven  een directe lijn via een email adres. Stel uw vragen gerust via attest@riziv.fgov.be

Gisteren hebben de afgevaardigden van de beroepsorganisatie de behoeften 2017 kenbaar gemaakt. We willen inzetten op praktijkfinanciering. Er is een duidelijk signaal gekomen dat na de verhoging die ingevoerd werd op 1 april 2016 er niet direct een verhoging van nomenclatuur te verwachten is. We zetten in op een herstructurering van de zorg door financiële ondersteuning voor de telematica en praktijken te vragen. Dit geeft de grootste kans van financiële vooruitgang in huidig klimaat. Heb je hierover vragen, dan stuur je deze gerust naar info@vroedvrouwen.be

Call for abstracts
Care4 wordt opnieuw georganiseerd op 8 - 9 en 10 februari 2017 door de verschillende universiteiten en dit in samenwerking met de Vlaamse Beroepsorganisatie voor Vroedvrouwen. De "Call for abstracts" loopt tot 30 juni 2016. We nodigen u alvast uit om een abstract binnen te sturen. Noteer de data in uw agenda! 

ZUMA - Hasselt 
Op 27 mei 2016 van 13u30 tot 15u30 organiseert ZUMA een gespreksgroep voor vroedvrouwen uit  Vlaams Brabant en Limburg. Interesse om hieraan deel te nemen? Lees verder. 


Mustela Foundation
Ook dit jaar doneert de Mustela Foundation 8000 € voor een wetenschappelijk vroedvrouwenonderzoek. Meer informatie vind je hier. 


 

Medianieuws voor vroedvrouwen


Gwendolyn Rutten sloeg de bal mis wanneer ze zei dat vrouwen sneller terug aan het werk zouden moeten na een bevalling.
We gaven haar volgende reactie.
We lazen voor u de reacties van Celia Ledoux en Lieve Van Weddingen. 

Maternele sterfte is in onze landen een zeldzaam gebeuren, Toch sterven er jaarlijks nog enkele moeders rond de geboorte van hun kind. 
Vandaag lazen we in Gazet van Antwerpen  deze  erge gebeurtenis. 

Een papa ( USA ) zoekt uit hoe duur een ziekenhuisbevalling is.
Een geanimeerde video geeft een idee over zijn zoektocht. 


 

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie  Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.
 

Interessante lectuur

Auteurs: Danny Peeters en Leen Van den Eeden 
Met het trainingspakket Interactieve scenario’s in acute verloskunde.  Klinisch redeneren en evidence-based practice kunnen zowel vroedvrouwen als artsen, afgestudeerd of in opleiding, zich trainen in urgentieprotocollen. De auteurs ontwikkelden een unieke format waarbij vroedvrouwen steeds wisselende casussen kunnen samenstellen en zich zo uitdagen om hun klinisch redeneervermogen te optimaliseren. Met het acroniem CRAVE introduceren de auteurs een redeneersleutel die leert om gestructureerd verloskundig te denken. Je kunt situaties samenstellen die zich zowel tijdens de zwangerschap, in de verloskamer als postpartum kunnen voordoen.
Er wordt getraind in duo of met meer, waarbij één persoon fungeert als de scenariobegeleider die de casus samenstelt, terwijl de  tegenspelers klinisch redeneren. Op de achterkant van de geplastificeerde fiches staat telkens het evidence-based protocol, zodat de scenariobegeleider gericht kan helpen.  
ISBN nummer 9789045558455
De Boeck uitgeverij
€ 39,90 

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren