Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid,
Beste geïnteresseerde,

Midden paasvakantie willen we je meenemen in een aantal vroedvrouwenactiviteiten en - gebeurtenissen.  Tot 15 april 2017 kun je nog stemmen voor de vroedvrouw en vroedvrouwengroep die volgens jou de gouden pinard verdient. Er dient wel een argumentatie ingediend te worden. We willen graag het werk van de vroedvrouwen waarderen en dit met jouw hulp. 

 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Acties n.a.v. Internationale Dag van de Vroedvrouw
De broodzakken voor onze jaarlijkse broodzakkenactie zijn ondertussen gearriveerd op het secretariaat. De verdeling kan beginnen. Dank aan alle vroedvrouwen die meewerken aan de verspreiding! Wil je graag meewerken? Een mailtje naar info@vroedvrouwen.be voor de praktische afspraken. 
Een aantal vroedvrouwen lieten ons ook al weten dat ze een workshop gaan geven over de vroedvrouw op de school van hun (klein)kinderen. Wens je mee te doen aan de profileringsactie 'Zet de vroedvrouw in de kijker'? Stuur een mail naar info@vroedvrouwen.be voor lesvoorbereidingen ter inspiratie en stuur ons enkele leuke foto's van je les!


Vroedvrouwenkringen dienen versterkt te worden
Op 27 maart 2017 zaten een 20 tal vroedvrouwen, die verantwoordelijk zijn voor de vroedvrouwenkringen van Vlaanderen in een overleg samen. Het doel van deze kringen is het netwerk van de eerstelijn versterken en een aanspreekpunt zijn voor de relevante zorgverleners en organisaties in Vlaanderen. Wie hier meer over wenst te weten geef gerust je vragen door via info@vroedvrouwen.be 


Vroedvrouwen verleggen grenzen
Sedert 2005 hebben we prachtige projecten en effectieve evolutie teweeg gebracht samen met onze collega's uit Senegal.We kijken uit naar een nieuw project. Wij kregen de vraag van de VZW Lisanga  om hun ziekenhuis en de omringende Postes de Santé in Bokoro, DR Congo, door te lichten en te ondersteunen. Bokoro ligt  zo’n 600 km ten noordoosten van Kinshasa, gelegen aan het meer Mai-Ndombe. In de werkgroep VVG wordt werk gemaakt van een goede voorbereiding zodat er in het voorjaar van 2018 een eerste exploratie missie kan plaatsvinden met de bedoeling de behoeften en vragen van de vroedvrouwen ter plaatse in kaart te brengen. 

In de media

WHO richtlijnen i.v.m. het griepsvaccin te weinig gekend bij de vroedvrouwen
Slechts 1 op 4 vroedvrouwen kent WHO- richtlijn over griepvaccinatie zwangere vrouwen.
Uit een onderzoek bij 370 vroedvrouwen blijkt dat slechts een kwart van de Vlaamse vroedvrouwen de richtlijn over griepvaccinatie bij zwangeren kent. De vaccinatiegraad bij Belgische zwangeren is vrij laag: minder dan de helft laat zich vaccineren.
Lees het artikel op ZorgAndersTv.be

Na miskraam volgt te vaak curettage
Nederlandse onderzoekers van het AMC pleiten voor een richtlijn waarin na een miskraam eerst het spontane verloop wordt afgewacht alvorens over te gaan tot een curettage die mogelijke complicaties inhoudt.
Lees het artikel op Nrc.nl

Ongestoord baby voeden en verschonen in Gent
In Gent zijn ouders welkom in 'babyspots' waar ze rustig hun baby kunnen voeden of verschonen. De stad wil (horeca)bedrijven en organisaties aanmoedigen om nog meer van die rustige plekjes in te richten.
Lees het artikel op vtm.be


1 op 4 ziekenhuizen kan sluiten zegt de voorzitter van de CM - Luc Van Gorp 
Wat betekent dit voor onze materniteiten? Er is al eerder gesproken over rationalisering van de materniteiten. We dienen goede bereikbare zorg te geven. Moeder en kindzorg dient meegenomen te worden in deze discussie.
Lees even mee op de redactie.be.

Activiteiten

Eigen activiteiten
Activiteiten georganiseerd door andere organisaties
Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Kwaliteitsindicatoren voor postnatale zorg vanaf ontslag uit het ziekenhuis
De masterproef van vroedvrouwen Kaat Helsloot en Mieke Walraevens is gepubliceerd in het tijdschrift Midwifery. In hun onderzoek ontwikkelden ze een Vlaams model van kwalitatieve postnatale zorg dat geïmplementeerd werd als een minimumstandaard in de context van een verkort ziekenhuisverblijf.
Download het artikel HELSLOOT, K., e.a. A systematic approach towards the development of quality indicators for postnatal care after discharge in Flanders, Belgium, Midwifery 48 (2017) 60–68

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Volg ons op Facebook
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren