Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde, 


Ook tijdens de zomer geven we graag de actuele informatie door. We bereiden onze "zomeractie 2015" voor met als doel ons mooie beroep beter bekend te maken. Quotes uitgesproken door vroedvrouwen met een uitnodiging voor jullie om dit ook te doen... samen voor goede zorg!  
 

Inhoud van deze nieuwsbrief


Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Jaarverslag thuisbevallingen en perinatale activiteiten in Vlaanderen 2014
Het SPE publiceerde het 28ste jaarverslag inzake thuisbevallingen en perinatale activiteiten.
Download het jaarverslag thuisbevallingen.  (+Bijlagen)
Download het jaarverslag perinatale activiteiten.

Anne Dedry in de Kamer over medicalisering van zwangerschap
Naar aanleiding van de nieuwe KCE richtlijnen, stelde Federaal Parlementslid Anne Dedry in de Kamer een vraag i.v.m. de medicalisering van de zwangerschap aan Minister Maggie De Block.
Herbekijk het fragment.

Foto's nieuw vaardigheidscentrum Erasmushogeschool
Vorige nieuwsbrief gaven we info over het nieuw vaardigheidscentrum in de Erasmushogeschool.
Kijk mee in het fotoalbum.


Oproep pilootprojecten verkort ziekenhuisverblijf
De minister van Volksgezondheid deed een oproep voor pilootprojecten, ook in het kader van het verkort ziekenhuisverblijf. Interesse om een aanvraag te doen?
Lees de oproep.


Mustela ondersteunt vroedvrouwenonderzoek
Mustela Fondation looft jaarlijks 8000 € uit voor Belgische onderzoek uitgevoerd door vroedvrouwen. Je aanvraag moet binnen zijn tegen vrijdag 7 augustus 2015. De winnaar zal bekend gemaakt worden in december 2015. 
Meer info.

 

Medianieuws voor vroedvrouwen 

Natuurlijke bevallingen in het Sint-Vincentius Ziekenhuis in Antwerpen
De regionale zender ATV bracht de materniteit van het Sint-Vincentius Ziekenhuis in Antwerpen in beeld. In dit ziekenhuis worden minder bevallingen ingeleid. Ook epidurale verdovingen en episiotomieën zijn er eerder uitzondering dan regel.
Herbekijk het fragment.

Aantal niet-natuurlijke bevruchtingen stijgt
Uit de cijfers van het jaarverslag van SPE blijkt dat in 2014 1 op 5 zwangerschappen via een vruchtbaarheidsbehandeling verliep. Dat is ongeveer dubbel zo veel als 25 jaar geleden en meer dan in andere landen van Europa.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Aantal gevallen van kinkhoest neemt toe

In Vlaanderen steeg het aantal gemelde gevallen van kinkhoest tussen 2008 tot 2014 van 210 naar 1.055. Volgens experts van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zou dit slechts het topje van de ijsberg zijn en zou er sprake zijn van een 'onzichtbare epidemie'. Ook voor volwassenen kan kinkhoest ernstige risico's inhouden.
Lees het artikel in De Standaard.

Vlaamse meerderheid wil perinatale depressies systematisch screenen
Om perinatale depressies tijdig te detecteren wil een meerderheid in het Vlaams Parlement alle betrokkenen sensibiliseren en een systematische screening invoeren.
Lees het artikel in de De Standaard

Steeds meer gynaecologen kiezen voor een 'zachte keizersnede'
In Nederland is het al een courante procedure en nu beginnen ook in België meer en meer gynaecologen te kiezen voor een 'gentle section' waarbij de moeder haar armen vrij heeft, de geboorte zelf kan zien en skin-to-skin contact heeft met de baby na de geboorte.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Activiteiten

Eigen activiteiten
Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante Lectuur

Routine ultrasound in late pregnancy (after 24 weeks' gestation). Bricker L., Medley N., Pratt JJ. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015.
In deze systematische review onderzochten de auteurs de waarde van routine echografieën in de late zwangerschap (na 24 weken) bij vrouwen met een laag-risico zwangerschap.Op basis van de bestaande evidence concluderen de auteurs dat routinematige echografieën bij laag-risico of niet-geselecteerde populaties, geen voordeel bieden voor moeder of baby wat betreft het voorkomen van perinatale mortaliteit, preterme geboortes (minder dan 37w), het aantal sectio's en inducties van de arbeid.

Download het artikel.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse organisatie van vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren