Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


Afgelopen zaterdag was het zover! De nieuwe naam en het logo van onze hernieuwde organisatie werden bekend gemaakt. Vanaf 1/1/2016 gaan we door het leven als de VLAAMSE BEROEPSORGANISATIE VAN VROEDVROUWEN, ofwel afgekort  VBOV vzw. We bundelen de krachten tot één sterke Vlaamse Beroepsorganisatie met als doel de vroedvrouwen versterken want zij maakt het verschil in een optimale zorg voor moeder en kind in Vlaanderen!

We wensen alle lezers en hun familie  gezellige eindejaarsdagen. 
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Kick-Off nieuwe organisatie 12/12/2015
Op 12/12 vierden we in het Elewijtcenter de geboorte van onze nieuwe organisatie met de bekendmaking van de nieuwe naam en logo. We wierpen een blik op onze geschiedenis en keken samen vooruit naar een nieuwe toekomst.
Frances Day-Stirk, voorzitter van de Internationale Vroedvrouwenorganisatie (ICM), bracht een inspirerende presentatie over het belang van krachten te bundelen door samenwerking. De Belgische Improvisatieliga zorgde voor een grappige en ontspannende toets.
Bij deze gelegenheid werd ook de wetenschappelijke prijs van 8000 € van de Mustela Foundation 2015 uitgereikt. De prijs ging dit jaar naar Mieke Embo, doctor en coördinator van de bacheloropleiding Vroedkunde van de Arteveldehogeschool Gent, voor haar proefschrift over "Werkplekleren in de gezondheidszorg" ( met focus op vroedvrouwen). Wij wensen haar van harte proficiat met deze mooie verdienste! In 2016 is er opnieuw de mogelijkheid uw onderzoek aan te bieden voor de Mustela Foundation prijs. We zullen u op tijd bericht geven. 

Kon je er niet bij zijn of wil je nog even nagenieten? Bekijk het fotoalbum.
 

VBOV vzw doet mee aan de "Warmste Week".
We verkopen pralines tijdens onze overlegmomenten en evenementen en de laatste VLOVgadgets worden verkocht voor een vrije bijdrage. Deze opbrengst gaat naar 'Met Lege handen", een vzw die als doel heeft gezinnen op te vangen die te maken hebben met een perinataal overlijden. Zij ontwikkelen binnen de vzw expertise omtrent dit onderwerp.


Oproep deelname onderzoek over teamtraining
Een onderzoeksgroep van het Expertisecentrum Psychisch Welzijn in patiëntenzorg van de Karel de Grote Hogeschool ontwikkelt een teamtraining om teamwerk en communicatie van multidisciplinaire teams te optimaliseren. Om de behoeften van vroedvrouwen en gynaecologen aangaande teamtraining na te gaan, werd een online vragenlijst opgesteld. Op basis van deze gegevens kan de training verder afgestemd en verfijnd worden.
Vul de online vragenlijst in.


Lidmaatschap hernieuwen
Een paar weken geleden hebben we je uitgenodigd jouw lidmaatschap te hernieuwen. Indien je dit nog niet gedaan hebt, willen we je vragen je lidmaatschap voor 2016 in orde te brengen. Zo loopt alles vlot verder. Hartelijk dank aan de vroedvrouwen die hiermee reeds in orde zijn. Ben jij nog geen lid? Dan is dit het ideale moment. De bedragen en het rekeningnummer vind je terug op de website. Met één Vlaamse Beroepsorganisatie in Vlaanderen willen we ons mooie beroep versterken en dat doen we SAMEN. We hebben jou hiervoor nodig. Welkom bij de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen. 

Medianieuws voor vroedvrouwen


'Kraamkost' is woord van het jaar!
'Kraamkost', een maaltijd als cadeau voor een pasbevallen moeder en haar gezin, is door de woordenboekuitgever Van Dale verkozen tot Woord van het Jaar.
Lees het artikel in De Standaard.
Herbekijk het nieuwsitem op De Redactie.be.


Nog altijd ftalaten in ziekenhuismateriaal
Ftalaten - weekmakers die verboden zijn in fopspenen, melkflesjes en babyspeelgoed - zitten nog altijd in katheters, bloedzakjes en transfusie-systemen. Leuvense en Antwerpse onderzoekers vrezen dat ze bij intensieve-zorgpatiëntjes aandachtsproblemen uitlokken.
Lees het artikel in De Standaard.

Antidepressiva tijdens zwangerschap gelinkt aan grotere kans op autisme

Uit een grootschalig Canadees onderzoek, blijkt dat vrouwen die bepaalde antidepressiva nemen tijdens hun zwangerschap, een tot twee keer grotere kans hebben op een kind met autisme.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Senaat wil wettelijk kader voor draagmoederschap

Het voorstel voor een wettelijk kader voor draagmoederschap is in de Senaat, op één onthouding na, unaniem goedgekeurd. 
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Een man kan overgewicht doorgeven aan zijn kind

Het gewicht van een man beïnvloedt de genetische informatie die hij via zijn sperma doorgeeft, én kan het risico op obesitas bij zijn nageslacht vergroten. Dat hebben onderzoekers in Denemarken ontdekt.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.


Preventieve borstamputatie niet altijd beste keuze
Bij vrouwen die een vroeg stadium van borstkanker hebben, is het vaak beter de borst te sparen en radiotherapie te geven dan de borst volledig te amputeren. Dat staat in een studie van Marissa van Maaren van het ­Integraal Kankercentrum ­Nederland. 
Herbekijk het nieuwsitem in het VTM Nieuws.
Herbekijk het radioitem op De Redactie.be.


Eén op tien zwangere vrouwen ervaart partnergeweld
Een op de zes zwangere vrouwen heeft vóór ze zwanger werd partnergeweld ervaren. Tijdens de zwangerschap is dat nog bij een op de tien het geval. Vooral fysiek geweld neemt af. Dat blijkt uit een studie bij 2.000 zwangere vrouwen, in het kader van het doctoraatsonderzoek van Ann Sofie Van Parys (UGent).
Lees het artikel in De Standaard.

Vervang het woord miskraam door zwangerschapsverlies

Naar aanleiding van Wereldlichtjesdag op zondag 13/12 pleitte het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen er voor om het woord miskraam te vervangen door het woord zwangerschapsverlies.
Lees het artikel op De Redactie.be.
Herbekijk het item in Van Gils & gasten met vroedvrouw Shanti Vangenechten van Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen.

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Hernieuwde NICE Intrapartum Care Guidelines
De nieuwe 'NICE Intrapatrum Care Guidelines' betreffende de zorg voor vrouwen die a term in arbeid gaan, en hun baby's tijdens de arbeid en onmiddellijk na de bevalling, zijn gepubliceerd. In de richtlijnen wordt de nadruk gelegd op het belang van één vroedvrouw voor één moeder in arbeid; het afnavelen minstens één minuut na de geboorte en het aanmoedigen van vrouwen voor huid-op-huid contact zo snel mogelijk na de geboorte. Ook de noodzaak om vrouwen met een laag-risico zwangerschap de volledige keuzevrijheid te geven wat betreft de plaats van bevalling, is prioritair.
Download de richtlijnen.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren