Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


We blikken al even vooruit op de Internationale dag van de Vroedvrouw. Een gouden moment om ons beroep in de kijker te zetten. Je kan al inschrijven voor de bijscholing die we op 3 mei 2016 organiseren. Het internationale thema dit jaar is: "Women and Newborns: The Heart of Midwifery"

We durven ook al wat verder in de toekomst te kijken: naar het internationaal congres voor vroedvrouwen in Toronto 2017 Hiervoor is een call for abstracts opengesteld met als deadline 31 maart 2016. We ondersteunen de vroedvrouwen financieel waarvan een poster of abstract wordt weerhouden. Heb je een onderzoek gedaan? Stuur een abstract door en misschien krijgt je onderzoek wel een kans op dit internationaal forum!
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Vroedvrouwen informeren jonge mama's over borstvoeding in Mamma-café
Vroedvrouwen Krista Dekens en Melissa Vlamings openen vanaf 3 februari elke woensdag in de cafetaria van de sporthal in Gooik het Mamma-café. Jonge moeders of zwangere vrouwen kunnen er samenkomen om gewoon wat te babbelen en hun ervaringen met borstvoeding te bespreken. De vroedvrouwen geven de mama's ook deskundig advies en tips. We wensen hen veel succes met dit mooie initiatief!

Lees meer in het Nieuwsblad
Bezoek de facebook-pagina van het Mamma-café


Vernieuwde website Agentschap Zorg en Gezondheid
Deze week werd de nieuwe website www.zorg-en-gezondheid.be gelanceerd. Ook de webpagina over de kwaliteit van de Vlaamse ziekenhuizen met o.a. de indicatorfiches, werkinstrumenten en handleidingen  kreeg een nieuwe look. Zie hiervoor: www.zorgkwaliteit.be.

Medianieuws voor vroedvrouwen


Zwangere vrouwen moeten Latijns-Amerika mijden vanwege gevaarlijk Zikavirus
Het Zikavirus, dat wordt overgedragen door muggen, is niet gevaarlijk voor volwassen. Als een zwangere vrouw echter besmet raakt, kan ze het virus doorgeven aan haar kind. Dit kan leiden tot ernstige misvormingen waarvan een te kleine schedel de meest opvallende is. 
Lees 'Wat moet u weten over het Zikavirus?' op de website gezondheidenwetenschap
Lees het artikel 'Zwangere vrouwen moeten Latijns Amerika mijden vanwege virus' in Het Laatste Nieuws
Lees het artikel 'Brazilië start campagne om verspreiding zika-virus tegen te gaan tijdens Olympische Spelen' in De Standaard
Lees het artikel 'Brazilië raadt vrouwen zwangerschap af wegens virus' in Het Laatste Nieuws
Lees het artikel 'Is het Zikavirus seksueel overdraagbaar?' in het Laatste Nieuws
Lees het artikel 'WHO: het Zikavirus zal zich verder verspreiden over bijna heel Amerika'

Antidepressiva tijdens zwangerschap schaden baby niet
Uit een Nederlands onderzoek bij honderden moeders die antidepressiva nemen, lijkt zo goed als geen risico te bestaan voor aangeboren afwijkingen, complicaties bij de bevalling en voor de ontwikkeling van het kind. 
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Nieuw toestel voor meer natuurlijke bevruchting bij IVF baby's
Een private vruchtbaarheidskliniek in het Verenigd Koninkrijk biedt koppels een nieuwe vorm van ivf aan waarbij de bevruchting in de baarmoeder en niet meer in het laboratorium gebeurt. Dit zou latere gezondheidsproblemen kunnen voorkomen, aldus vruchtbaarheidsexperts.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Nieuwe App helpt dokters het risico op een preterme geboorte voorspellen
De App QUiPP, ontwikkeld door King's College London kan dokters helpen om in te schatten of vrouwen een verhoogd risico hebben om preterm te bevallen. De App maakt gebruik van een algoritme dat de zwangerschapsduur van vorige zwangerschappen, de lengte van de cervix en foetaal fibronectine combineert. 
Lees het artikel op eHealthNews.eu

De Block wil ruimere terugbetaling van de NIPTest
Maggie De Block, de federale minister van Volksgezondheid, gaat aan de medische technische raad van de ziekteverzekering voorstellen om de NIP-test terug te betalen aan een grotere groep zwangere vrouwen.
Lees het artikel in De Standaard

Ophef door borstvoeding in Spaans Parlement
Een Spaans parlementslid nam haar vijf maanden oude baby had mee naar het parlement, zodat ze borstvoeding kon geven wanneer dat nodig was. Verschillende politici gaven hierop kritiek.
Lees het artikel in de Weekend Knack

Meer en meer vrouwen laten eicellen invriezen
Vorig jaar hebben zich 120 vrouwen gemeld bij het UZ Jette om eicellen te laten invriezen. Dat is de helft meer dan in 2014.
Lees het artikel in De Standaard

Zwanger op je vijftigste?
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie onderzoekt of de leeftijdslimiet voor vruchtbaarheidsbehandelingen van 45 jaar moet opgetrokken worden naar 50 jaar.  Ook in België staan fertiliteitsexperten zoals Petra De Sutter en Marleen Temmerman ervoor open. Johan Van Wiemeersch van de Belgische gynaecologenvereniging wijst op de risico's.
Herbeluister de discussie in Hautekiet op Radio 1

Pleidooi voor meer moederschapsrust voor zelfstandige moeders
Zelfstandige moeders hebben maar recht op acht weken moederschapsrust. Willen ze langer thuis blijven, dan verliezen ze hun inkomen en komt er eventueel zelfs een gat op hun cv. Een luisteraar op Radio 1 vraagt om verandering.

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Nieuw rapport van International Centre for Reproductive Health over huwelijksdwang in België
Het  fenomeen  gedwongen  huwelijken  wordt  algemeen  erkend  als  een  inbreuk  op  de
mensenrechten,  en  aangezien  proportioneel  meer  vrouwen  dan  mannen  erdoor  worden
getroffen, wordt het gezien als een vorm van geweld tegen vrouwen.

In  België  heeft  men  tot  op  zekere  hoogte  het fenomeen  van  gedwongen  huwelijken  aangepakt  op  wetgevend  en  op  beleidsniveau.  De standpunten  van  de  respondenten  geven  echter  duidelijk  aan  dat  er  nog  veel  moet gebeuren  om  op  gepaste  wijze  ondersteuning,  bescherming  en  zorg  te  bieden  aan (potentiële)  slachtoffers  van  deze  praktijk,  en  om  gedwongen  huwelijken  (en kindhuwelijken)  in  België  in  de  toekomst  te  vermijden.
Download het rapport 'Forced marriage in Belgium: an analysis of the current situation in Belgium, ' - ICRH Global vzw
Download de Nederlandse vertaling van het rapport.
Boek 'Hoe zit het nu echt? - Deborah Alfarez
Deborah Alfarez wil met haar boek 'Hoe zit het nu echt?' (aankomende) vaders en moeders verlossen van alle onzekerheden, bakerpraat, goedbedoeld advies en folklore, die door familie, vrienden en zwangerschapsboeken wordt aangedragen tijdens zwangerschap, geboorte en de kraamtijd. Stuk voor stuk worden feiten en fabels bij de kop genomen en wordt voor eens en voor altijd beslist of het inderdaad feiten of toch spreekwoordelijke bakerpraatjes zijn. Dr. Deborah Alfarez (1975) is medisch bioloog en moeder van twee kinderen. Ze publiceerde eerder wetenschappelijke artikelen.
www.zwangerschapsfeiten.nl
ISBN: 9789035142961

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren