Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde, 


Terwijl de zon ons voorziet van tropische warmte, willen wij jullie voorzien van up-to-date informatie. We wensen op deze 1ste juli alle vroedvrouwen en hun familie een prettige vakantie.

Gisteren publiceerde het KCE een update van de richtlijnen voor het opvolgen van gezonde zwangeren. De richtlijnen sluiten aan bij de wens van het WGO om een zwangerschap te benaderen als een natuurlijk gebeuren. En hierin speelt de vroedvrouw een belangrijke rol! Ouders begeleiden met respect voor en vertrouwen in het normale proces van zwangerschap, geboorte en postpartum, daar gaan we voor!
Prof. dr. Katrien Beeckman  en Alexandra Denys waren de vroedvrouwen die in deze richtlijnontwikkeling voor de VLOVvzw mee richting gaven. 
 

Inhoud van deze nieuwsbrief


Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Nieuwe procedure voor viseren en registreren van diploma vroedkunde
In de toekomst zullen vroedvrouwen zich niet meer moeten aanbieden bij de provinciale geneeskundige commissie (PGC) om hun visum te bekomen. Vanaf vandaag, 1 juli 2015, kunnen de afgestudeerden hun visum via een elektronisch formulier op de website van de FOD Volksgezondheid aanvragen.
Lees meer.

Ilse Delbaere wint Nurse Award 2015
Vroedvrouw en onderzoeker Ilse Delbaere won op het ESHRE Congres in Lissabon de Nurse Award 2015. We wensen haar van harte proficiat met deze knappe prestatie!

Nieuwe versie KCE richtlijnen voor opvolging zwangeren
Het KCE maakte een update van zijn richtlijnen uit 2004 over de opvolging van zwangere vrouwen met een laag risico. Onderzoeken die niet duidelijk grotere voor- dan nadelen bieden voor moeder en kind worden afgeraden. Daarmee pleit het KCE, samen met WGO, voor een demedicalisering van de zwangerschap.
Lees het persbericht.
Download de richtlijnen op de website van KCE.


Minister Maggie De Block op werkbezoek in De Bakermat in Leuven
Op 22 juni bezocht Minister Maggie De Block Expertisecentrum Kraamzorg en Praktijk voor Vroedkunde De Bakermat in Leuven naar aanleiding van haar plannen rond de optimalisatie van de perinatale zorg.
Lees het persbericht.


Studenten vroedkunde zijn buddy voor kwetsbare gezinnen
De Thomas More Hogeschool in Turnhout gaf het startschot voor het project Buddy bij de wieg. Als buddy ondersteunen de studenten vroedkunde en verpleegkunde een kwetsbaar gezin tijdens de periode van de zwangerschap tot het kindje één jaar is.
Lees het artikel in de Gazet van Antwerpen.


Project ZuMa: een open huis voor jonge gezinnen
Laatstejaars vroedvrouwen en verpleegkundigen bieden vanaf september, onder toezicht van een professional, interactieve workshops aan in het kader van een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap, voorbereiding op het ouderschap en het opvoeden van jonge kinderen. 

Lees het persbericht.

ErasmusHogeschool opent nieuw simulatiecentrum 
Om de studenten nog beter voor te bereiden op de praktijk heeft men in de ErasmusHogeschool een volledig vernieuwd simulatiecentrum geopend.
Lees hier over dit feestelijk programma.

REMINDER: Voor de zelfstandige vroedvrouwen zijn er veranderingen binnen het RIZIV vanaf 1 juli 2015. Zie Nieuwsbrief 12/2015.  

Medianieuws voor vroedvrouwen 

NIPT test binnenkort terugbetaald voor risicogroep
Vanaf het najaar zal de NIPT test terugbetaald worden voor een risicogroep van 5.000 vrouwen. De Socialistische Mutualiteiten betalen de test al terug vanaf 1 juli 2015.

Lees het artikel in het Nieuwsblad.

Deadline voor zwangerschap is 35 jaar
Een nieuw Spaans onderzoek toont aan dat de kwaliteit van de eicellen veel sneller daalt dan oorspronkelijk gedacht werd. Vanaf 35 jaar gaat de vruchtbaarheid van de vrouw steil bergaf.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Tienermoeders meer kans op autistisch kind
Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat oudere vaders en moeders (van 40 tot 49) en tienermoeders een hoger risico hebben op een kind met autisme. Ook een groter leeftijdsverschil tussen vader en moeder is een risicofactor.

Lees het artikel in De Standaard.

Alle 18-jarige mannen zouden sperma moeten invriezen
Volgens een Britse wetenschapper zouden mannen op hun achttiende naar de spermabank moeten gaan omdat de kwaliteit van het sperma afneemt naarmate de man ouder wordt. De Brit krijgt weinig bijval van andere medici en onderzoekers.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws.

Steeds meer vrouwen vriezen eicellen in vanwege uitgestelde kinderwens
De cijfers van het aantal vrouwen die eicellen laten invriezen stijgt in het UZ Brussel. In het UZ Gent en het Brusselse Erasmusziekenhuis gaat het voorlopig om kleine aantallen.
Lees het artikel in De Standaard.

Abortuspillen met drone naar Polen
De Amsterdamse Stichting Woman on Waves stuurde een drone met abortuspillen naar Polen als protest tegen de huidige wetgeving rond abortus in Polen.  Vele Poolse vrouwen hebben geen toegang tot een veilige en legale abortus.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws.

Werkgever veroordeeld voor ontslag van zwangere
De arbeidsrechtbank Van Bergen en Charleroi veroordeelde een ziekenhuis dat een vrouw ontslagen heeft omdat ze veel afwezig was tijdens de zwangerschap.
Lees het artikel in De Standaard.


Meer gezondheidsproblemen bij baby's geboren via sectio
Uit een nieuw Amerikaans onderzoek blijkt er een link te zijn tussen een sectio en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 1, astma en obesitas. De fecale en vaginale bacteriën van de moeder waar kinderen die via een vaginale bevalling geboren worden aan worden blootgesteld, zouden een invloed hebben op het immuunsysteem. Baby's die via een sectio ter wereld komen krijgen deze bacteriën niet mee.

Lees het artikel in het Laatste Nieuws.

7 op 10 vaders neemt geen ouderschapsverlof
Veel vaders willen wel een aantal maanden thuis blijven om voor de kinderen te zorgen maar doen het niet omdat het financieel niet haalbaar is of omdat ze bang zijn om een promotie te missen.
Herbekijk het item in het VTM nieuws.

Gezonde baby geboren uit onrijpe ingevroren eierstok
In november vorig jaar is een Belgische vrouw bevallen van een zoon nadat een onrijpe ingevroren eierstok was teruggeplaatst. De baby werd natuurlijk verwekt.
Lees het artikel in de De Standaard.
Lees het artikel in De Tijd.
Lees het artikel op brusselnieuws.be.
Lees het artikel in het Nieuwsblad.

Spermacellen actiever in zomermaanden
Veranderingen in de hormonenniveaus van mannen zorgen ervoor dat spermacellen actiever zijn in de maanden juli en augustus. Een grotere beweeglijkheid van de spermacellen zorgt ervoor dat het proces van bevruchting gemakkelijker verloopt.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws.

 

Activiteiten

Eigen activiteiten
Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante Lectuur

Succesful early postpartum support linked to management, informational, and relational continuity - M. Barimani e.a.
In deze Zweedse studie werd onderzocht op welke manier ouders steun ervaren van zorgverleners in de vroege postpartum periode en hoe die ondersteuning gerelateerd is aan organisatorische, informationele en relationele continuïteit. Uit de conclusies blijkt dat continuïteit van zorg bij de ouders leidt tot het ervaren van goede ondersteuning van de zorgverleners.
Download het artikel.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.


uitschrijven    wijzig voorkeuren 

Email Marketing Powered by Mailchimp