Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,

Hoewel het weer dit niet doet vermoeden, loopt de zomer stilaan op zijn einde. Het schooljaar is opnieuw begonnen en alles draait weer op volle toeren. Er wordt weer volop vergaderd en gewerkt in de verschillende werkgroepen, raden en commissies en uiteraard zijn we ook druk bezig met de voorbereidingen van de bijscholingen in het najaar. Je leest er hieronder meer over.

Binnenkort starten de student vroedvrouwen met een nieuw academiejaar. We wensen hen alvast een vliegende start! Ook voor de vroedvrouwen een goede start van het nieuwe werkjaar!

 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Winnaar taartenwedstrijd 2016
Het einde van de zomervakantie betekende ook het einde van onze taartenwedstrijd. Vorige week woensdag kondigden we op Facebook de winnares aan: Karlien Hoskens, vroedvrouw in AZ Nikolaas, haalde de meeste likes en wint de cadeaubon van 150 euro. Proficiat! Omdat álle taarten echte kunstwerkjes waren en om alle deelnemers hiervoor te bedanken, ontvangen alle bakkers een Fnac bon van 20 euro. DIKKE PROFICIAT AAN ALLEN!!
Benieuwd naar de foto's van de bakkers in actie en de taarten in wording? We verzamelden de foto's op Facebook. Kijk meer naar 'The making of...'

Oproep deelname enquête over het gebruik van klinische richtlijnen 
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) lanceert op grote schaal een online enquête bij Belgische zorgprofessionals rond het gebruik van klinische richtlijnen (evidence-based guidelines). De resultaten zullen gebruikt worden om de inhoud en vormgeving van de richtlijnen te verbeteren zodat ze handige instrumenten zijn voor de dagelijkse praktijk. Ook de mening van de vroedvrouwen is hier heel belangrijk! We roepen alle vroedvrouwen dan ook op om deel te nemen. De enquête loopt van 5 september tot 30 september. Drie deelnemers maken kans om, naar keuze, een Smartwatch of een gastronomisch diner te winnen. Neem deel aan de enquête.
 
Laatste plaatsen voor Sara Wickham!
Volgende week komt Sara Wickham naar België voor een tweedaagse workshop "Recipes for Normal Birth". Voor deze unieke gelegenheid zijn nog 4 plaatsen vrij. Mis de tweedaagse niet en schrijf vandaag nog in! Voor de studenten hebben we nog een last minute aanbieding. Student vroedvrouwen die lid zijn van de VBOV kunnen deelnemen aan de verminderde prijs van 200 euro. Studenten die geen lid zijn betalen 245 euro en zijn hiermee ook één jaar lid van de VBOV vzw.
Lees meer en schrijf je nu in.

Definitief programma borstvoedingscongres online
Het aanstaande borstvoedingscongres belooft een boeiende dag te worden. Ïn de voormiddag zal de Griekse pediater, IBCLC Dr Varakis spreken over allergie en borstvoeding. Celia Ledoux zal als ervaringsdeskundige spreken. In de namiddag zal zowel Professor Dr. Helen Ball van het Parent-Infant Sleep Lab, als Professor Naulaers, neonatoloog en diensthoofd Neonatologie van het UZ Leuven, komen praten over veilig slapen. Aangezien zij hier een verschillende visie op hebben, is er ruimte voor een debat waar we met zijn allen vooral van kunnen leren. 
Bekijk het volledige programma op onze website en schrijf je online in.

Trefdag 2016
De Trefdag biedt een waaier van actuele onderwerpen waar vroedvrouwen uit verschillende werkterreinen up-to-date worden gehouden en je leert nog iets vanuit een ander werkterrein. Bijzonder boeiend!! Vroedvrouwen die nog accreditatie uren nodig hebben, kunnen met hun deelname aan de Trefdag drie vliegen in één klap slaan! Er zijn uren aangevraagd voor: CERPS voor lactatiekundigen waaronder 1 E-CERP en 3,5 L-CERPs, erkenning van 4 uur vorming in het kader van BFHI (opleidingscontracten vanuit een aantal ziekenhuizen met de federale overheid)  en voor permanente vorming voor vroedvrouwen.
Bekijk het programma en schrijf in.


Federatie Vrije Beroepen
Om nog beter de vroedvrouw van dienst te zijn heeft de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen een overeenkomst getekend bij de Federatie Vrije Beroepen. Deze organisatie heeft expertise opgebouwd in lobbywerk en kent een sterk netwerk. We zullen gebruik maken van onze aansluiting om de vroedvrouw op verschillende niveaus verder vooruit te helpen. Deze namiddag werd de overeenkomst getekend. 

Medianieuws voor vroedvrouwen


Nieuwe opleiding kinderwensconsulent van start gegaan
In de Arteveldehogeschool in Gent is de kersverse opleiding voor kinderwensconsulent van start gegaan. De kinderwensconsulent zal koppels die moeilijk zwanger raken en vaak met veel vragen zitten, beter en sneller begeleiden.
Herbekijk het item in het VTM nieuws
 
Drie soa's steeds meer resistent tegen antibiotica
De WHO geeft dokters nieuwe richtlijnen om de soa's gonorroe, syfilis of chlamydia te behandelen met de antibiotica -of een combinatie van verschillende antibiotica - die nog  werken en waarschuwt patiënten om zich aan de correcte dosis te houden.
Lees het artikel in het Nieuwsblad

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Probiotica verminderen kans op darmontsteking bij premature baby's
In Scientific Reports worden de resultaten beschreven van een nieuwe behandeling in het Erasmus MC in Rotterdam waar bij premature baby's probiotica wordt toegevoegd aan de voeding. Het toedienen van probiotica zou de kans op NEC (Necrotiserende enterocolitis) verminderen.
Van de baby's die tijdens het onderzoek een bacteriepapje kregen, kreeg 5,1 procent een NEC. Van de baby's die geen papje kregen, kreeg 7,8 procent een NEC.
Download het artikel Necrotising enterocolitis and mortality in preterm infants after introduction of probiotics: a quasi-experimental study, Samuels N. e.a., Scientific Reports 6, Article number: 31643 (2016).

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren