Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


Afgelopen zaterdag vond het Joint Congress plaats. Een ontmoeting tussen gynaecologen en vroedvrouwen om de dialoog en de samenwerking tussen beiden te versterken. Het werd een uitwisseling van ervaringen met respect voor elkaar en met als gezamenlijk doel een zo optimaal mogelijke zorg voor moeder en kind. De leden vinden alle presentaties op de site.

De zorg voor moeder en kind is tevens het jaarthema van de Internationale Dag van de Vroedvrouw 2016: 'Women and Newborns: the Heart of Midwifery'. Vroedvrouwen over de hele wereld werken dagelijks hard om vrouwen en pasgeborenen de kwaliteit van zorg te geven die ze verdienen.

Dit harde werken werd deze week officieel beloond door minister Maggie De Block met een verhoging van ons honorarium.
Je leest er verder in deze nieuwsbrief meer over!
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Vanaf 1 april hoger honorarium voor vroedvrouwen in thuiszorg
We hadden het reeds aangekondigd in een vorige nieuwsbrief, maar deze week maakte minister Maggie De Block het officieel bekend met een persbericht. Het honorarium voor de zorg die vroedvrouwen verstrekken ná de vijfde dag na de bevalling, stijgt vanaf 1 april 2016 met 22,5%. Dit betekent een mooie stap vooruit naar een eerlijkere verloning!
Lees het persbericht van Minister Maggie De Block

Oproep nieuwe leden voor nieuwe werkgroep digitale gezondheidszorg
De VBOV vzw richt een nieuwe werkgroep "Digitale gezondheidszorg"op, die zich zal buigen over het volledige digitale en ICT gebeuren in de gezondheidszorg. Concreet zal de werkgroep werken rond het elektronisch vroedvrouwendossier, eHealth, Vitalink, het elektronisch zwangerschapsboekje en social media. Heb je interesse en/of kennis van ICT en social media? Dan kan je via deze werkgroep meehelpen aan de professionalisering van de vroedvrouw in Vlaanderen.
Interesse? Stuur een mail naar info@vroedvrouwen.be

Weleda nieuwe partner van VBOV vzw
Sinds 01/01/2016 is Weleda  een nieuwe partner van de VBOV vzw. Weleda produceert 100% natuurlijke verzorgingsproducten, waaronder een uitgebreid assortiment voor moeder en kind. Drie maal per jaar verstuurt Weleda een pakket met staaltjes en probeerverpakkingen naar professionals die met deze producten willen werken. Wil je voortaan ook dit pakket ontvangen? Meld je aan via deze link

Nieuwe blog Neske de Wijzervrouw
Vanaf nu kan je Neske de Wijzervrouw ook lezen en volgen op haar blog over 'vroedvrouw kunde, story telling en reflecties over verloskunde.' Veel leesplezier!
Ga naar de blog van Neske de Wijzervrouw

Internationale Dag van de Vroedvrouw 3/05/2016 in Dworp
We nodigen je van harte uit op onze Internationale Dag van de Vroedvrouw die dit jaar doorgaat op 3 mei in Dworp. De werkgroep Bijscholing stelde ook dit jaar weer een boeiend programma samen met diverse workshops waarin samenwerken en krachten bundelen centraal staan. Voor het plenaire gedeelte nodigen we de Britse Suzanne Yates uit. Suzanne Yates is body-worker en birth educator. Zij ontwikkelde een holistische benadering van moeder en kind zorg en helpt toekomstige ouders door middel van shiatsu, massage en oefeningen, verbinding te maken met de wijsheid van hun lichaam. 
Bekijk hier het volledig programma en schrijf je in

Reminder oproep vragenlijst over de rol van de vroedvrouw postpartum
Voor zijn onderzoek in het kader van de masteropleiding Vroedkunde, naar de rol van de vroedvrouw in de postnatale periode, is Jo Peeters nog op zoek naar respondenten voor de vragenlijst. Dank aan alle vroedvrouwen die reeds deelnamen. Heb je de vragenlijst nog niet ingevuld? Vul de vragenlijst in. Dit neemt ongeveer 20 minuten tijd in beslag. Alvast hartelijk dank voor je medewerking! 

Medianieuws voor vroedvrouwen

Episiotomie… niet zomaar ‘een knipje geven’
Naar aanleiding van het Joint Congress afgelopen zaterdag, stuurde de VBOV vzw samen met de VVOG, de beroepsorganisatie van gynaecologen, een persbericht uit. Het bericht werd opgepikt in de media en er verschenen een aantal krantenartikels.
Download het persbericht
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

Vlaamse maakt mooiste bevallingsfoto
Een foto van de Gentse fotografe Marijke Thoen is uitgeroepen tot mooiste geboortefoto ter wereld. De foto is verkozen door een twintigkoppige jury van de International Association of Professional Birth Photographers. Marijke is één van onze huisfotografen. 
Lees het artikel in De Standaard
 
Belgische app stuurt weeën door naar arts
Een Belgisch ziekenhuis test in primeur een nieuwe app voor zwangere vrouwen. De app meet met een pleister op de buik hoeveel weeën je hebt en hoe intens ze zijn. En dat wordt via de smartphone doorgestuurd naar de gynaecoloog, die risicopatiënten dus van dichtbij kan opvolgen, ook als ze nog thuis zijn.
Herbekijk het item in het VTM Nieuws

Nog steeds te veel risicostoffen in babyproducten
Een Europese ngo onderzocht 341 babyproducten zoals shampoos, lotions en vochtige doekjes, en vond in liefst 299 daarvan ingrediënten met een bedenkelijke reputatie.Daarnaast waren 226 producten sterk geparfumeerd wat op jonge leeftijd allergieën kan veroorzaken. 
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

Vlaanderen krijgt eerste kinderwensconsulenten
De PXL Hogeschool in Hasselt organiseert in samenwerking met Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen de nieuwe postgraduaatopleiding kinderwensconsulent. Die consulenten zouden koppels met zwangerschapsproblemen helpen en begeleiden.
Lees het artikel in De Gazet van Antwerpen

Eerste Vlaamse "kinderwenshuis" officieel ingehuldigd in Molenstede
In aanwezigheid van Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen werd het eerste "kinderwenshuis" ingehuldigd, een inloophuis voor wensouders.
Lees het artikel in De Morgen

Geen pil tegen menstruatiepijn omdat vrouwen te weinig klagen
Er bestaat een pil om klachten van menstruatiepijn te verzachten, maar de wetenschap wil ze niet produceren. Vrouwen klagen er te weinig over en het zou dus te weinig opbrengen.
Lees het artikel in Het Nieuwsblad
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

'Nip test voor iedereen zou socialer en goedkoper zijn'
In een interview met De Standaard stelt Prof. dr. Hendrik Cammu dat de NIPT voor iedereen betaalbaar zou moeten aangeboden worden.
Lees het interview in De Standaard

Het zikavirus
Ook de voorbije weken verschenen verschillende artikels over het Zika virus.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws dat niet het zikavirus maar wel de insecticiden de oorzaak zou zijn van microcefalie bij baby's.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws dat het zikavirus verlamming zou kunnen veroorzaken.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws dat eind dit jaar het eerste zikavaccin op mensen zal getest worden.

Borstvoeding is goed voor mama's, kinderen én de economie
In "Goed Gevoel"  verscheen een artikel naar aanleiding van de Lancet Breastfeeding Series.
Lees het artikel in Goed Gevoel

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Startmomenten en technieken van persen tijdens uitdrijving vergeleken

In de Cochrane review 'Pushing/bearing down methods for the second stage of labour' worden 20 studies van wisselende methodologische kwaliteit naar de effecten van verschillende startmomenten en technieken van persen tijdens de uitdrijving op maternale en neonatale uitkomsten, vergeleken.

De auteurs concluderen dat er geen grote verschillen in uitkomsten zijn tussen de perstechnieken. Er is dus geen rechtvaardiging voor het aanbieden van slechts één van deze technieken. Bij het kiezen van persmethode en bij de beslissing om direct te starten met persen of te wachten op persdrang moeten de voorkeur van de vrouw en de klinische aspecten leidend zijn.

Download de review Pushing/bearing down methods for the second stage of labour, Lemos A, Amorim MMR, Dornelas de Andrade A, de Souza AI, Cabral Filho JE, Correia JB (2015), The Cohrane Library.

The Lancet Breastfeeding Series
In de vorige nieuwsbrief kon je al samenvattingen van de Breastfeeding Series lezen, alsook de vele artikelen die in de media verschenen naar aanleiding van deze onderzoekspublicaties over borstvoeding. Hieronder kan je de volledige artikels downloaden. Uitgebreide samenvattingen van deze artikels worden opgenomen in het Tijdschrift voor Vroedvrouwen.

Download het artikel Why invest, and what it will take to improve breastfeeding practices, Nigel C. Rollins e.a. (2016) , The Lancet, p 491 - 502

Download het artikel Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms and lifelong effect, Cesar G Victoria e.a. (2016), The Lancet, p 475-490

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren