Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,
 
Allereerst willen we alle vroedvrouwen en hun familie een vreugdevol en gezond 2017 toewensen! 
Het wordt een jaar waarin moeder en kind centraal staan en het centrum van onze zorg zijn.
Om de kwaliteit van onze zorg te blijven bewaken en verbeteren, staan er ook dit voorjaar weer heel wat interessante bijscholingen op het programma. In februari start een nieuwe opleiding Farmacologie  in Sint-Niklaas. In diezelfde maand start ook de driedaagse Fysiologie, een opleiding die je tools aanreikt om meer fysiologie in je werk te introduceren. Ook in februari wordt het internationaal congres CARE4 opnieuw georganiseerd in Antwerpen ( zie verder).  In maart komen de hoofdvroedvrouwen samen in Sint-Martens-Latem en gaat in Brugge een nieuwe studiedag voor de Eerstelijnsvroedvrouwen door. Eind maart organiseren we een studiedag rond sectio tijdens de week van het NVKVV. Ons aanbod is ruim en we hebben de intentie ieder van u te voorzien van gepaste vormingen. 

We ontmoeten jullie graag op één van deze bijscholingen!
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Wijziging verzekeringspolis Burgerlijke Aansprakelijkheid voor vroedvrouwen
In de groepspolis die door de VBOV vzw werd afgesloten ten gunste van haar leden, wordt vanaf 1 januari 2017 een onderscheid gemaakt tussen de verzekeringspolis voor de bediende-vroedvrouw en de zelfstandige vroedvrouw. Inhoudelijk blijven de verzekerde waarborgen gelijk voor beide polissen. In de polis voor de zelfstandige vroedvrouw wordt het verzekerd kapitaal voor lichamelijke schade verhoogd naar 7.500.000 euro.
Lees meer op de website.

Indexering en aanpassing Nationale Overeenkomst
Zoals in de vorige nieuwsbrief reeds vermeld, is er vanaf 1/1/2017 een aanpassing van de indexering van 1,47%. 
Download de nomenclatuur in een afprintbaar document.
Download de nieuwe Nationale Overeenkomst tussen vroedvrouwen en verzekeringsinstellingen.

SPE: voortaan door Zorg en Gezondheid
Dit jaar - 2017 - wordt een overgangsjaar en zal SPE overgeheveld worden naar Zorg en Gezondheid. Ook voor de thuisbevallingen zal de informatie naar hier dienen gestuurd te worden.  We vragen aan de vroedvrouwen om hun SPE formulieren van 2016 in orde te maken. We hebben een overleg met Zorg en Gezondheid op 24 januari 2017 en kunnen nadien een ruime briefing geven. Indien u de formulieren toch naar het SPE stuurt of gestuurd hebt, vormt dit geen enkel probleem. Deze worden op de juiste plaats bezorgd. 

Symposium Midwifery op CARE4 congres
Op het CARE4 congres, het International Scientific Nursing en Midwifery Congress, gaat op donderdag 09.02.2017 van 14h30-16h het symposium Midwifery door in de Universiteit van Antwerpen. Het doel van dit symposium is om het debat van de toekomst van de vroedvrouwenopleiding te openen vanuit een internationaal perspectief. Allen van harte welkom! Uiteraard zijn jullie ook welkom op het volledige CARE4 congres, een bijzonder interessant internationaal congres in Antwerpen.
Lees meer.

In de media


Vroedvrouw Tom Van Den Broeck klaagt lage tarieven aan
De Antwerpse vroedvrouw Tom Van Den Broeck vestigt in De Gazet Van Antwerpen de aandacht op de lage tarieven van de ziekteverzekering voor vroedvrouwen.
Lees het artikel in De Gazet van Antwerpen ( voor abonnees) .

In Frankrijk gebannen vitamine D-preparaat in België niet verkocht
Het vitamine D-preparaat Uvestérol D, waardoor vermoedelijk een Franse baby een cardio-respiratoire aanval kreeg en overleed, is in België niet te krijgen. Het FAGG, het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten, geeft intussen de raad absoluut niet te stoppen met de toediening van vitamine D.
Lees het artikel in de Knack.
Lees het artikel in het Nieuwsblad.

Lichte stijging aantal geboortes in Vlaanderen
Uit de cijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE), in samenwerking met het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid, blijkt een lichte stijging van 552 bevallingen of 0,9% in vergelijking met vorig jaar. In 2016 werden in totaal 63 946 bevallingen opgetekend. 
Lees het bericht op de website van Kind en Gezin.

Paus Franciscus promoot borstvoeding tijdens mis in Sixtijnse kapel
Tijdens een doopceremonie met 28 baby's moedigde de paus enkele moeders aan om borstvoeding te geven. Eerder al benadrukte de kerkleider in interviews dat alle voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen van borstvoeding niet mogen worden onderschat.
Lees het artikel in De Standaard.

Babyrobot bereidt voor op het ouderschap
Bij het Huis van het Kind in Leuven en bij FARA, het informatiepunt rond zwangerschapskeuze, kan je een levensechte pop ontlenen om te kijken of je klaar bent om mama of papa te worden. Interessant voor zwangerschapsbegeleiding, vooral de tienerzwangerschappen hebben hier baat bij. 
Herbekijk het fragment op ROB TV.

Kraamzorg kent babyboom
In 2015 maakten maar liefst 11.445 gezinnen in Vlaanderen gebruik van bijkomende ondersteuning na een bevalling (samen goed voor 374.723 uren postnatale hulp). In vergelijking met 2011 komt dat neer op een derde meer.
Lees het artikel in De Standaard.

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie  Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Combinatie van fibronectinetest en cervixlengte zijn waardevol in voorspelling van vroeggeboortes
De Nederlandse onderzoekster Merel M.C. Bruijn onderzocht in haar proefschrift het gebruik van de fibronectinetest in de voorspelling van vroeggeboorte in combinatie met de cervixlengte. Het foetaal eiwit fibronectine komt door schade aan de vliezen vrij in cervicovaginaal vocht. Het eiwit kom in een ongestoorde zwangerschap tussen 22 en 34 weken niet voor en aanwezigheid voor de 34 weken wordt dan ook geassocieerd met een verhoogd risico op vroeggeboorte.
Lees meer.
Lees het proefschrift Bruijn M.M.C. (2016), Fetal fibronectin in the prediction of preterm birth (thesis).

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Volg ons op Facebook
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren