Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,

De maand juni is aangebroken. Voor de vele student vroedvrouwen betekent dit een periode van hard werken en examens afleggen. We wensen hen dan ook veel moed en succes! Voor de laatstejaarsstudenten zijn het de laatste loodjes voor ze officieel vroedvrouw zijn. We kijken er naar uit hen te mogen verwelkomen in ons mooie beroep!

Een 40 tal vroedvrouwen volgden in het voorjaar de opleiding 'Farmacologie' om het voorschrijfrecht te verwerven. Morgen en volgende week donderdag wordt hun kennis getest. Veel succes aan allen! De volgende opleiding start in september in Brugge.
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Reflectie overleg met VVOG
In het Weekblad van de Huisarts verscheen een verslag van het jongste overleg met de gynaecologen waar een structureel kader voor echelonnering werd uiteengezet. Basisgynaecologische onderzoeken en behandelingen moeten op termijn aan de huisarts toevertrouwd worden.
Lees het artikel op Medi - Sfeer.be

Herziening KB 91 betreffende de uitoefening van het beroep van vroedvrouw
Op vraag van de minister van Volksgezondheid is de Werkgroep van de Federale Raad van Vroedvrouwen het KB 91 momenteel volledig aan het herschrijven. Het volgende overleg gaat door op 28/06/2016. Het herschreven KB wordt waarschijnlijk dit jaar nog gepubliceerd.

Overleg met Vlaams minister van Volksgezondheid Vandeurzen
Vorige week vond een overleg plaats met medewerkers van minister Vandeurzen over de vroedvrouwenkringen. Het idee van erkenning van onze kringen werd positief onthaald.  Voor financiële ondersteuning van de kringen is momenteel nog geen ruimte. De mogelijkheid van verschuiving van budgetten wordt onderzocht.

Medianieuws voor vroedvrouwen


Prof. Dr. Gunnar Naulaers dient Gwendolyn Rutten van repliek
Diensthoofd neonatologie UZ Leuven, Prof Dr Gunnar Naulaers stelt dat het debat rond borstvoeding en zwangerschapsverlof niet mag verengd worden naar de vraag van vrije keuze. De eerste levensjaren zijn cruciaal voor de hechting en de gezondheid.
Lees het opiniestuk in De Standaard

Belgische moeders leveren minste loon in
Vrouwen in België hoeven het minste loon in te leveren wanneer zij moeder worden. Samen met Italië en Ierland eindigt ons land in de top drie.
Lees het artikel in De Knack
Lees het artikel in De Standaard

Te veel foliumzuur verhoogt kans op autisme
Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat een té hoog foliumzuurgehalte bij moeders de kans op autisme verhoogt. Men raadt aan om de voorgeschreven doses te respecteren en regelmatig de concentraties van deze vitaminen bij moeders te controleren.
Lees het artikel in Jan Magazine 
Lees het artikel op Vita-info.nl

4 op 10 patiënten begrijpt dokter niet
Uit een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij meer dan duizend Belgen blijkt dat 4 op 10 patiënten niet altijd begrijpt wat hun huisarts zegt. Met als gevolg dat ze hun behandeling niet altijd juist volgen, niet altijd de voorgeschreven onderzoeken ondergaan en de raad van de dokter minder goed opvolgen. Ook voor ons vroedvrouwen is een heldere communicatie op maat van de zwangere of jonge moeder een belangrijke opdracht!
Lees het artikel op de website van de Onafhankelijke Ziekenfondsen
Herbekijk het item in het VTM-nieuws

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

De invloed van donorconceptie op het gezinsleven
Wat houdt ouderschap na donorconceptie in? Hoe vertel je een kind dat je niet de genetische ouder bent? Welke plaats heeft de donor in het gezin? Het boek Anders en toch gewoon: families na donorconceptie van Astrid Indekeu gaat in op de meest gestelde vragen van (wens)ouders die hun gezin vormden na donorconceptie. Het heeft aandacht voor alle levensfasen die een gezin doorloopt, van ouders met een kinderwens tot een gezin met volwassen kinderen. Daarbij laat het ook de families zelf aan het woord. 
Het boek is uitgegeven bij LannooCampus
Meer info

 
Resultaten screeningstesten project Zoet Zwanger
Al meer dan 6.600 vrouwen hebben zich sinds de start van het project in oktober 2009  geregistreerd in het opvolgingssysteem van het project Zoet Zwanger. Ze ontvangen jaarlijks een opvolgingsbrief met het advies langs te gaan bij de huisarts voor een nuchtere glycemiescreening.
Lees meer over de resultaten van deze screeningstesten.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren