Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde, 


De laatste dagen van de zomervakantie... nog even genieten van de iets rustigere wegen en de zon die zich af en toe nog eens van haar warme kant toont. We willen al onze vroedvrouwen een goede start van het nieuwe werkjaar wensen en een sterke start in de scholen!
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Zomeractie
Onze zomeractie loopt nog tot volgende week maandag 31/08/2015. Nog geen quote doorgestuurd? Doe dit dan snel naar info@vlov.be of vul het webformulier in en maak kans op een citytrip. Het promotiefilmpje vind je nog steeds op onze website, klaar om te delen met je netwerk!


Trefdag - 22 oktober 2015 
Als beroepsorganisatie zoeken we steeds naar actuele onderwerpen om onze vroedvrouwen te voorzien van recente correcte informatie zodat ook jij  'meteen mee' bent. Televisieprogramma's zoals 'One born every minute' en 'Call the midwife' zorgen ervoor dat de vraag naar Entonox ook in België gesteld wordt door de vrouwen. Een aantal ziekenhuizen bieden deze methode van pijnstilling ook in België en Nederland al aan. Astrid Osbourne is een vroedvrouw uit de UK die veel ervaring heeft met Entonox binnen de geboortehuizen die ze heeft opgericht en deze ervaring ook met ons wenst te delen. Zij stelt zich de vraag of Entonox kan helpen om ons hoog aantal percentages interventies te doen dalen. We vroegen haar een objectieve presentatie te geven over deze manier van pijnstilling waar ze graag op in ging. Wil jij hierover alles weten? Schrijf je dan nu in! 

Geneesmiddelen voorschrijven
Vanuit de administratie van de Federale Overheid is de informatie doorgegeven dat de aanvragen die zij ontvangen hebben ondertussen verwerkt zijn. De attesten worden eerstdaags doorgestuurd. 

VLOV kringen
Vanuit de ziekenhuizen worden inspanningen geleverd om een pilootproject voor te bereiden in het kader van de oproep van minister De Block. We denken graag mee! Ook de zelfstandige vroedvrouwen en vroedvrouwen in loondienst in de thuiszorg kunnen hun zorg beter kanaliseren en versterken. We willen hier graag in overleg gaan op woensdag 2 september 2015 in AZ Nikolaas St Niklaas. Interesse? Neem contact op via info@vlov.be en we sturen u een uitnodiging. 

Wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen
De gecoördineerde Wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 18 juni 2015)  vervangt het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen. De oorspronkelijke tekst werd aangevuld met alle latere wijzigingen en bepalingen om de leesbaarheid te bevorderen. INHOUDELIJK ZIJN ER GEEN WIJZIGINGEN AANGEBRACHT.
Download de Wet.

Stem voor de advertentie van VBBB vzw
VBBB vzw (De Vereniging Begeleiding en Bevordering van Borstvoeding) dingt mee naar De Standaard Solidariteitsprijs met een advertentie over borstvoeding en werken. Bekijk de advertentie (staat helemaal onderaan het overzicht) en stem tot en met zondag 30 augustus, 12u 's middags.

Medianieuws voor vroedvrouwen

Vrouwen die meer werken worden minder snel zwanger
Uit een grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen die zwaar fysiek werk doen en/of meer dan 40 uur per week werken er langer over doen om zwanger te worden. Naast de invloed van de werkomstandigheden op het zwanger worden, halen de onderzoekers ook aan dat vrouwen die meer moeite hebben om zwanger te worden er misschien ook voor kiezen om meer te werken.
Lees het artikel in het Nieuwsblad.

Eerste baby uit 'onrijpe' eicel van medische restmateriaal geboren in UZ Brussel
Voor het eerst in Europa is in het UZ Brussel eind vorige maand een meisje geboren uit een onrijpe eicel die normaal bij het medische restmateriaal belandt. De eicel werd in het labo uitgerijpt. IVM (of in-vitromaturatie) kan vrouwen helpen die door ziekte kun kinderwens in gevaar zien komen.
Lees het artikel in het Nieuwsblad.
Lees het artikel op de website van de NOS.
Lees de reactie van Dr. Petra De Sutter in De Standaard.
Lees het artikel in De Morgen.

Studenten ontwerpen toestel voor veiligere menstruatie in arme landen
Studenten aan het Art Center College of Design ontwierpen een toestel 'Flo' waarmee meisjes en vrouwen die in armoede leven hun verbanden beter kunnen wassen, drogen en ronddragen. Wegwerpverbanden zijn voor hen geen evidentie en herbruikbare doeken kunnen ze nooit goed wassen en drogen, wat voor een broeihaard van bacteriën zorgt.
Lees het artikel in De Knack.

'Viagra voor vrouwen' goedgekeurd in VS
Het FDA, het Voedsel- en Geneesmiddelenagentschap in de VS, heeft de verspreiding van een libido-stimulerende pil voor vrouwen goedgekeurd. De goedkeuring had onder meer te maken met een lobbycampagne van vrouwengroepen, die argumenteerden dat het FDA bevooroordeeld was ten voordele van seksuele behoeften van mannen.
Lees het artikel in De Knack.

Babyseeding bij sectio's: een nieuwe hype
De blootstelling aan bacteriën in het lichaam van de moeder wanneer de baby het geboortekanaal passeert, zou het immuunsysteem van de baby versterken. Om die reden smeert men in Australië sinds enkele maanden baby's die met een keizersnede geboren worden, in met vaginaal vocht van de moeder om op die manier het risico op ziektes voor hun pasgeborene te beperken.
Lees het artikel in De Standaard.

WIV herhaalt pleidooi om alle zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest
Een recent artikel van twee WIV (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid)-vorsers heeft aangetoond dat de zwangerschap geen enkele negatieve invloed heeft op de productie van antilichamen. Daarom beveelt het WIV een vaccinatie aan voor alle zwangere vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Lees het persbericht op de website van het WIV.

Activiteiten

Eigen activiteiten
Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante Lectuur

Treatment for women with postpartum iron deficiency anaemia - Markova V. e.a.
De onderzoekers vergeleken 22 gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep om de doeltreffendheid en de nadelen van beschikbare behandelingen voor vrouwen met een postpartum ferriprieve anemie te evalueren. De deelnemers aan de onderzoeken waren vrouwen met een postpartum hemoglobine van 120 g/l of mindere, die binnen de 6 weken postpartum een behandeling kregen. De onderzoekers concluderen dat de resultaten niet toelaten om de doeltreffendheid van de behandelingen te evalueren en dat verder onderzoek nodig is.
Lees het volledige artikel.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse organisatie van vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren