Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid,
Beste geïnteresseerde,

Het is je vast niet ontgaan. Vandaag is het internationale vrouwendag! Onder het motto 'solidarity is our weapon' voeren duizenden mannen en vrouwen vandaag actie tegen het sociale, wettelijke, politieke, morele en verbale geweld tegen vrouwen. Naar aanleiding van vrouwendag stuurde ICM, International Confederation of Midwives, een bericht waarin ze aandacht vragen voor betere werkcondities en meer respect voor vroedvrouwen zodat ze alle vrouwen, pasgeborenen en hun families de best mogelijke zorg kunnen bieden. Lees hier het bericht.
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Opleiding fysiologie in de verloskunde
Gisteren vond de laatste dag van de 'Opleiding fysiologie in de verloskunde' plaats.Vijftien vroedvrouwen verruimden hun kennis en inzicht in het perinataal proces van de normale geboorte. Bekijk hier de groepsfoto. Volgend jaar organiseren we deze opleiding opnieuw. Inschrijvingen hiervoor zijn binnenkort mogelijk via onze website.

Dag voor de Eerstelijnsvroedvrouw 
Volgende week dinsdag vindt er een nieuwe dag voor de eerstelijnsvroedvrouw plaats, deze keer in West Vlaanderen. Actuele onderwerpen die aansluiten bij het werk in de eerstelijn komen aan bod. In de voormiddag staan er lezingen over de werking van het RIZIV, bevallen met kort ziekenhuisverblijf, cardiale problemen bij de neonaat en perinatale mentale gezondheidszorg op het programma. In de namiddag kan je praktische workshops volgen over boekhouding, het elektronisch vroedvrouwendossier, ondernemerschap en intervisie. Tussendoor is er tijd om te netwerken en van gedachten te wisselen met collega's. Schrijf je vandaag nog in!

Internationale Dag van de Vroedvrouw
We kijken ook al uit naar de Internationale Dag van de Vroedvrouw op 5 mei. Het internationale thema is dit jaar: Midwives, Mothers and Families: Partners for Life! Onze studiedag zal doorgaan in Ter Elst in Edegem, een locatie die gemakkelijk te bereiken is en met ruime gratis parkeergelegenheid.  Het programma vind je op onze website. Prof. Dr. Mary Nolan geeft op 4 mei op dezelfde locatie een workshop “Empowering women and families through antenatal education". Voor deze workshop zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. Lees meer over de workshop en schrijf in.

Overleg met VVOG, beroepsvereniging van gynaecologen
Op 23 februari 2017  hadden we een overleg met VVOG. Op dit overleg is afgesproken dat we gezamenlijk een brief zullen overmaken aan Minister Maggie De Block als reactie op het schrappen van de nomenclatuurnummer 422 240 (assistentie bevalling) en andere beleidsideeën.  

In de media


Thomas Vanderveken pleit voor meer zwangerschapsverlof voor de vader
Presentator Thomas Vanderveken pleitte in het programma Cath & Gasten voor meer geboorteverlof voor vaders. Hij wordt daarin gesteund door professor sociologie aan de VUB Ignace Glorieux.
Lees meer en herbekijk het gesprek op Deredactie.be

Nieuwe TLC-realityserie "Bevallen met ..."
In de nieuwe Nederlandse TLC-realityserie 'Bevallen met...' volgen vier bekende Nederlanders het werk van verloskundigen uit een ziekenhuis of een verloskundigenpraktijk. Het programma is vanaf maandag 6 maart tot en met maandag 27 maart elke maandag om 21u te zien bij TLC. 
Lees meer en bekijk een voorsmaakje

Co-sleepers op materniteit Jessa ziekenhuis
Het Jessa ziekenhuis installeert zes nieuwe co-sleepers op de kraamafdeling om zo moeders te helpen een fysieke en emotionele band op te bouwen met hun baby.
Herbekijk het item op TVL.be

Petitie tegen sluiting kraamafdeling ASZ Geraardsbergen
Al 1.500 mensen ondertekenden een petitie tegen de sluiting van de kraamafdeling van het ASZ-ziekenhuis in Geraardsbergen. 
Lees het artikel in het Nieuwsblad
 
 
‘Moeten we wel zes ivf- behandelingen terugbetalen?’
Professor Willem Ombelet van het Genks Instituut voor Fertiliteitstechnologie lag mee aan de basis van de huidige wetgeving rond vruchtbaarheidsbehandelingen. Hij maakt de bedenking dat veel mensen een gratis behandeling krijgen zonder dat ze er echt nood aan hebben.
Lees het artikel in De Standaard

Zaad- en eicellen kunnen waarschijnlijk binnenkort uit huidcellen gemaakt worden
De voortplantingstechniek 'in vitrogametogenese' waarbij cellen in ons lichaam, zoals huidcellen, geherprogrammeerd worden tot stamcellen die na toevoeging van bepaalde stoffen zich kunnen ontwikkelen tot zaad- en eicellen, ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. De techniek roept tal van ethische vragen op.
Lees het artikel in De Morgen

Activiteiten

Eigen activiteiten
Activiteiten georganiseerd door andere organisaties
Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Gezondheidsvoorlichting door vroedvrouwen in de eerstelijnszorg
Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat de gezondheidsvoorlichting die vroedvrouwen geven doorgaans bijzonder gewaardeerd wordt door vrouwen. Voor sommige vrouwen geeft de vroedvrouw onvoldoende verbale informatie, voor anderen wordt teveel geschreven informatie gegeven. Een meer pro-actieve benadering om informatie te verschaffen zou waardevol zijn. Vroedvrouwen zouden bij vrouwen ook hun beschikbaarheid voor vragen tussen twee prenatale consulten in moeten benadrukken.

Download het artikel BARON R. e.a., Exploring health education with midwives, as perceived by pregnant women in primary care: A qualitative study in the Netherlands,  Midwifery 46 (2017) 37–44

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Volg ons op Facebook
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren