Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


Het schooljaar loopt bijna ten einde maar de voorbereidingen voor de bijscholingen in het najaar zijn al volop aan de gang.
In september gaat de tweedaagse workshop 'Recipes for normal birth' door de multi-gepassioneerde vroedvrouw en doctor Sara Wickham door. Mis deze unieke workshop zeker niet! 
Ook de inschrijvingen voor de eerstkomende opleiding farmacologie in Brugge zijn gestart. Voor de vroedvrouwen die de opleiding farmacologie reeds gevolgd hebben, plannen we eveneens een verdiepingsdag. We houden je hiervan verder op de hoogte!

Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Geboortekaartjes actie
Vroedvrouwenpraktijk Gent Bevalt deed een oproep aan alle ouders om massaal geboortekaartjes op te sturen naar het kabinet van Maggie De Block met daarop de tekst: "Onze vroedvrouw, onbetaalbaar voor ons, onderbetaald door de overheid". Neem deel aan deze fijne actie en verspreid deze oproep via jouw kanalen!
Download de oproep


Afspraak bij de minister van Volksgezondheid
Op 30 juni 2016 is er een overleg gepland op het kabinet van de minister. We willen, samen met onze Waalse collega's, op deze manier het beroep versterken en verdedigen op vlak van financiën en het verankeren en uitbreiding van bevoegdheden. Tevens staat de permanente vorming op het agenda, de verkorte ligduur en het structureren van de samenwerking met andere zorgverstrekkers. Dit alles met het oog op de toekomst. We maken na het overleg een verslag op.


Medianieuws voor vroedvrouwen


Preventie kindermishandeling moet al van voor de geboorte
Uit een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg blijkt dat het identificeren en begeleiden van kwetsbare gezinnen tijdens de zwangerschap, bevalling en het pril ouderschap, het risico op kindermishandeling doet dalen.
Lees het artikel in De Standaard
Lees het artikel in De Morgen
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws
Lees het persbericht en het rapport op de website van KCE

Gezinsbond pleit voor verlenging geboorteverlof en moederschapsrust
De Gezinsbond voerde een bevraging bij 6.000 jonge ouders uit en kwam tot de conclusie dat meer dan 90 procent van de moeders en 75 procent van de vaders vindt, ongeacht hun sociaal statuut, dat de moederschapsrust te kort is.
Lees het artikel in De Knack
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

WHO: laag risico op verdere verspreiding Zika-virus
Volgens de deskundigen van de WHO is er een "zeer laag risico" op verdere verspreiding van het zikavirus door de Olympische Spelen in Brazilië, het hart van de huidige uitbraak. 
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Babyfoto's op Facebook zijn niet goed voor kersverse mama's
De manier waarop pas bevallen mama's Facebook gebruiken maakt duidelijk hoe ze zich echt voelen. Onderzoekers aan de universiteit van Ohio State kwamen tot de conclusie dat vrouwen die veel druk voelen om de perfecte mama te zijn, vaker foto's op social media plaatsen dan andere mama's.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Hoeveel uren kinderen van elke leeftijd moeten slapen
Om duidelijk te maken hoeveel slaap er op elke leeftijd nodig is voor een goede gezondheid combineerden slaapexperts honderden studies over slaap . Een van de bevindingen was dat kinderen die te weinig slapen met veel gezondheidsproblemen kampen.
Lees het artikel in De Standaard

Allereerste hoogleraar vaderschap
Aan de universiteit van Amsterdam is sinds kort een hoogleraar vaderschap. Renske Keizer is sociologe en moeder van drie kinderen. Een vrouw die onderzoek doet naar de rol van de vader.
Herbeluister het interview op Radio 1

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Rapport implementatie Centering Pregnancy in Nederland 2012-2015
Centering Pregnancy (CP), een uit de USA afkomstig model van prenatale groepszorg expliciet gericht op gezondheidsbevordering en zelfmanagement van alle zwangeren maar in het bijzonder van kwetsbare zwangeren, wordt sinds 2012 aangeboden in Nederland.
Uit een evaluatie van de eerste twee jaar CP blijken betere zwangerschapsuitkomsten voor moeder en kind en betere ervaringen onder zwangeren en zorgverleners. Een moeilijk punt is de grotere tijdsinvestering van zorgverleners en het ontbreken van een structurele vergoeding hiervoor.
Download het rapport
Tandbederf: welke invloed heeft nachtelijke borstvoeding?
In Bulletin Borstvoeding van La Leche League verscheen een artikel over tandbederf en borstvoeding. Uit diverse onderzoeken zou geconcludeerd kunnen worden dat frequente nachtvoedingen aan de borst extra risico geeft op tandbederf bij jonge kinderen. Uit een meta-onderzoek, gepubliceerd in 2014, blijkt dat op die onderzoeken een en ander valt af te dingen.  Het vaak voeden aan de borst, overdag en ’s nachts, zou niet schadelijk zijn voor het melkgebit.
Lees het Bulletin Borstvoeding maart 2016

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren