Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


Ondertussen zijn we al de laatste maand van het jaar ingegaan. Een jaar waarin veel in beweging werd gebracht in de vroedvrouwenwereld. En het jaar is nog niet voorbij!
We blikken terug op een zeer geslaagd borstvoedingscongres gisteren in Brussel, en kijken nu uit naar de geboortereceptie van onze nieuwe fusie-beroepsorganisatie op 12/12. Verderop in deze nieuwsbrief lezen jullie hierover meer...
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Borstvoedingscongres 1/12/2015
Gisteren vond ons jaarlijks borstvoedingscongres plaats in de Academie van Kind en Gezin in Brussel. Het centrale thema dit jaar was borstvoeding ná de eerste maanden. Uit de getuigenissen en gemodereerde gesprekken, kwam het belang van respect voor ieder zijn keuze telkens duidelijk naar voor. Heb je het congres gemist? Download de presentaties op de website.

Midwives for Life
Ook dit jaar neemt de VLOV vzw deel aan de actie Music for Life. Op onze activiteiten verkopen we pralines en VLOV-gadgets (fluovestjes, parkeerkaarten, drinkbussen, sleutelhangers, autostickers,...) De opbrengst gaat integraal naar de vzw Met Lege Handen. Meer info? Mail naar info@vlov.be

Nieuwe vroedvrouwenorganisatie
Het is bijna zover! Vanaf 1 januari 2016 zal de lang voorbereide fusie met de Unie van Vlaamse Vroedvrouwen een feit zijn. Op zaterdag 12/12 vieren we deze historische gebeurtenis om 10u in het Elewijt Center in Elewijt-Zemst.  De bekendmaking van de nieuwe naam en het nieuwe logo zijn uiteraard het hoogtepunt van het event. Van harte welkom! De datum om in te schrijven is verlengd tot 7 december 2015.  Download de uitnodiging.

Mind the Midwife: 20 jaar opleiding vroedkunde
Op 26 en 27/11 vierden de Vlaamse opleidingen vroedkunde het 20 jaar bestaan van de autonome opleiding met het tweedaags congres 'Mind the Midwife'. Het werd een boeiend en inspirerend congres.
Een aantal student vroedvrouwen  maakten een prachtig filmpje over de opleiding tot vroedvrouw  en de toekomst van de vroedvrouw . Een pluim voor allen die hieraan meewerkten! Bekijk het filmpje.
Minister Jo Vandeurzen sprak een videoboodschap in over de uitdagingen voor vroedvrouwen in de toekomst. Bekijk de videoboodschap.
Bekijk sfeerbeelden op de website van de Leerstoel Francine Gooris.

Joint congress: waar gynaecologen en vroedvrouwen elkaar ontmoeten
De vroedvrouwenorganisatie organiseert samen met VVOG, de beroepsorganisatie van gynaecologen, een congres over episiotomie. Het congres vindt plaats op 20/2/2016 in Sint-Niklaas. Mis dit uniek congres niet!  Bekijk het programma en schrijf in.

Medianieuws voor vroedvrouwen


Vrouwen met kinderwens slikken te weinig foliumzuur
Het advies aan vrouwen met een kinderwens om foliumzuur te slikken, wordt te weinig opgevolgd. Hierdoor worden er in Europa vandaag opnieuw evenveel baby's met spina bifida geboren als twintig jaar geleden. Momenteel wordt de mogelijkheid onderzocht om foliumzuur toe te voegen aan voeding. 
Lees het artikel in De Morgen.

Menstruatie nog steeds blinde vlek in wetenschap
Een nieuwe studie van de Universiteit van Edinburgh heeft aangetoond dat er vandaag weinig geweten is over menstrueren en het effect op de gezondheid van de vrouw. Zo bestaan er vandaag nog steeds geen medische behandelingen om gezondheidsproblemen zoals extreem bloedverlies tegen te gaan. 
Lees het artikel in De Knack.

Nieuwe test kan verlaagde vruchtbaarheid op latere leeftijd aantonen
Het Centre for Human Reproduction in New York heeft een nieuwe vruchtbaarheidstest ontworpen om jonge vrouwen de kans te geven hun zwangerschap beter te plannen. De test kan een hoog risico op lage vruchtbaarheid later in het leven identificeren. Daardoor hebben deze vrouwen de kans hebben om bijvoorbeeld hun eicellen in te vriezen voor later IVF-gebruik. 
Lees het artikel in De Knack.

WHO: aantal HIV-infecties in Europa nog nooit zo hoog als vandaag
Het aantal nieuwe HIV-diagnoses heeft in 2014 in Europa een recordhoogte bereikt. Wereldwijd boekt de strijd tegen aids wel vooruitgang. Ook ons land doet het goed.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Als het van farma afhangt slikt uw baby vitaminen
De farma-industrie probeert jonge ouders ervan te overtuigen ook hun kleine spruiten vitamine supplementen te laten nemen. Volgens pediater Van Berlaer van het UZ Brussel zijn deze supplementen overbodig. Het is beter te investeren in gezonde, evenwichtige voeding.
Lees het artikel in De Morgen.

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie
Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Kinderen krijgen - bereid je voor op het leven als ouder (J.Milgrom)
Kinderen krijgen is een praktisch boek voor aanstaande ouders over verwachtingen van het ouderschap. Het boek bereidt ouders stapsgewijs voor op de nieuwe rol en de sociale en emotionele veranderingen die de komst van een kind met zich meebrengen. Er worden vaardigheden aangeleerd om de wensen en signalen van de baby goed te begrijpen zodat een hechte band opgebouwd kan worden.
Lees meer.
Borstvoeding beschermt tegen bepaalde types van borstkanker
Amerikaanse onderzoekers bestudeerden 27 studies met daarin gegevens van 36 881 casussen over borstkanker. Hieruit concludeerden ze dat borstvoeding een beschermend effect heeft op bepaalde types van borstkanker. Deze hormoonreceptor-negatieve borstkankers komen vaker voor bij jonge vrouwen en hebben een slechtere prognose dan andere types van borstkanker. Het verband tussen borstvoeding en deze types van borstvoeding moet verder onderzocht worden.
Lees het artikel 'Breastfeeding and breast cancer risk by receptor status - a systematic review and meta-analysis'- Islami F. e.a.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse organisatie van vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren