Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde, De kleuren van de herfst krijgen ondertussen de bovenhand! Geniet van de vakantieperiode.
Op dit moment is onze vroedvrouwengroep "Senegal bevalt" op missie in M'Bour. Via hun blog kun je een beetje meereizen.
Neem zeker al een kijkje naar het programma van deze laatste maanden van 2015. Er zijn nog vele kansen om uw kennis te verruimen en vaardigheden uit te proberen.
We maken ons al op voor 12 december 2015... de kick-off van de vernieuwde organisatie. 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Foto's en presentaties Trefdag 2015 online
Wie wil nagenieten van de voorbije Trefdag kan op de website het fotoalbum bekijken.
Kon je niet aanwezig zijn? Log in op de website en download de presentaties bij 'Presentaties studiedagen'.

Contactgegevens zelfstandige vroedvrouwen op www.vlov.be
Met de vernieuwing van de website vorig jaar zijn een aantal zelfstandige vroedvrouwen in de zoekmachine niet meer te vinden via hun postcode. Met deze oproep vragen we aan alle vroedvrouwen die in de deze lijst zijn opgenomen, om hun gegevens na te kijken en eventueel ontbrekende info door te geven op info@vlov.be.


Petitie Artsen Zonder Grenzen
Begin oktober werd een hospitaal van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz, Noord Afghanistan gebombardeerd door Amerikaanse coalitietroepen. Hierbij kwamen 22 mensen om het leven: patiënten, kinderen en zorgverleners. Ann Van Haver is vroedvrouw bij Artsen Zonder Grenzen en roept iedereen op om de petitie te tekenen om President Obama toestemming te vragen voor een onafhankelijk onderzoek. Teken de petitie vandaag nog.

Medianieuws voor vroedvrouwen


Lachgas tijdens de bevalling, een optie in België?
Het persbericht dat we stuurden naar aanleiding van de Trefdag werd vorige week opgepikt door de media. Lachgas, momenteel een populaire vorm van pijnstilling in het Verenigd Koninkrijk, zou ook in België een mogelijke optie kunnen zijn. Wanneer ‘natuurlijke’ pijnstilling niet voldoende lijkt, kan lachgas een goed hulpmiddel zijn om een normale bevalling te bevorderen. Het is minder ingrijpend dan een epidurale verdoving, vroedvrouwvriendelijk, gemakkelijk toe te dienen en veilig voor moeder en kind.
Lees het artikel in De Morgen.
Lees het artikel in de Standaard
Onze voorzitter  Joke Muyldermans gaf toelichting in het Radio 1 programma De Ochtend (26/10/2015)

Moedermelk voor alle prematuren in een Amsterdams ziekenhuis
In het Amsterdams VU medisch centrum krijgen vanaf nu alle zuigelingen op neonatologie moedermelk. Als de eigen moeder die niet kan geven is er melk van een donor. VUmc startte in 2011 met de moedermelkbank en is inmiddels zo ver dat alle te vroeg geboren baby's moedermelk kunnen krijgen. De ouders moeten dan wel toestemming hebben gegeven.
Lees het artikel in Het Parool.


Jong bloed, oud beroep
In de 6-delige reeks 'Jong bloed, oud beroep' op Deredactie.be komt vandaag het beroep van vroedvrouw aan bod. Jonge vroedvrouwen vertellen over het mooiste beroep ter wereld...
Lees het artikel op deredactie.be

Borstvoeding is weer populair
Minister Maggie De Block concludeerde in de commissie Volksgezondheid dat borstvoeding weer aan populariteit wint. Uit de cijfers van het RIZIV blijkt de vraag bij Belgische vrouwen naar postnatale verzorging en medische begeleiding bij borstvoeding immers met een kwart gestegen.
Lees het artikel in De Standaard.

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Kinderen krijgen heeft positieve invloed op gezondheid van vrouwen
Een internationale groep onderzoekers aan 40 universiteiten en instituten volgden 323.000 Europese vrouwen gedurende gemiddeld 13 jaar om na te gaan of reproductieve factoren invloed hebben op de algemene gezondheid van vrouwen op lange termijn.  Uit het onderzoek blijkt dat bevallen, borstvoeden, het gebruik van orale contraceptiva en menarche op niet te vroege leeftijd, factoren zijn die een positieve invloed hebben op de gezondheid en leiden tot een lager sterfterisico.
Lees het artikel in De Standaard.
Lees het artikel Reproductive factors and risk of mortality in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition: a cohort study - Melissa Merritt e.a.

 

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse organisatie van vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren