Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


De weken vliegen voorbij..De nieuwjaarsrecepties zijn nog maar net achter de rug en we zitten al middenin de krokusvakantie. We zaten ondertussen niet stil. Gezien alle recente ontwikkelingen in ons werkveld organiseren we op 22 maart een dag voor de eerstelijnvroedrouwen in Edegem. Bekijk het (voorlopige) programma op onze website en schrijf je in zodat je deze interessante studiedag niet mist!
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Nieuwe e-mailadressen VBOV vzw
De naamsverandering van onze hernieuwde organisatie is gepaard gegaan met de wijziging van ons webadres en e-mailadressen. De website vind je vanaf nu terug op www.vroedvrouwen.be. Per mail kan je ons contacteren via info@vroedvrouwen.be. Mails die gestuurd worden naar de oude vlov-adressen worden voorlopig nog doorgestuurd.

Pensioenfeest Machteld Jansen
Zoals eerder al aangekondigd is Machteld Jansen, secretaresse van de vroegere VLOV vzw, op 1 januari met pensioen gegaan na 19 jaar toegewijde inzet voor onze beroepsorganisatie. Op 16/1 vierden we haar pensioen in D'Oude Pastorie in Brasschaat. We zullen haar missen!
Kijk mee in het fotoalbum

Oproep deelname masterproef over rol van de vroedvrouw postpartum
Voor de masterproef in het kader van de masteropleiding Vroedkunde doet Jo Peeters onderzoek naar de rol van de vroedvrouw in de postnatale periode. Voor het eerste deel van het onderzoek worden alle Vlaamse vroedvrouwen uitgenodigd een vragenlijst in te vullen. Dit neemt ongeveer 20 minuten tijd in beslag. Alvast hartelijk dank voor je medewerking! 
Vul de vragenlijst in

Verdeling folder 'De vroedvrouw (m/v) kan veel voor jou betekenen'
De profileringsfolder 'De vroedvrouw (m/v) kan veel voor jou betekenen' geeft informatie over de vroedvrouw en wat ze kan betekenen voor jonge gezinnen (en hun omgeving). Wil je deze folder verspreiden in jouw ziekenhuis of praktijk? Stuur dan een mailtje naar info@vroedvrouwen.be.

Medianieuws voor vroedvrouwen

Minster Vandeurzen bezorgd om hielprik bij steeds korter verblijf op materniteit
Minister Vandeurzen start een campagne om ziekenhuizen en vroedvrouwen aan te zetten om ouders te wijzen op het belang van de hielprik. Ann Van Holsbeeck, vroedvrouw en lid van de Raad van Bestuur van de VBOV vzw, reageerde dat door de tendens om vroeger naar huis te gaan, de screening vaker thuis zal gebeuren door een vroedvrouw.
Herbekijk het item in het VTM nieuws
Lees het artikel in De Standaard
Lees het artikel op deredactie.be
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Stress tijdens zwangerschap? Dan weegt baby halve kilo minder
Uit een onderzoek van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) bij 300 baby's blijkt dat baby’s van moeders die tijdens de tweede helft van hun zwangerschap meer stress hebben, gemiddeld bijna een halve kilo lichter wegen.
Lees het artikel in De Standaard


Britse wetenschappers veranderen DNA voor onderzoek naar het begin van het leven
Britse wetenschappers kunnen voortaan menselijke embryo's genetisch modificeren in het kader van onderzoek naar het prille begin van het leven. Op die manier willen de wetenschappers een beter inzicht krijgen in de oorzaak van miskramen.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws

Europa stelt veto tegen meer suiker in babyvoeding

Het Europese Parlement stemde tegen een uitvoeringsbesluit van de Europese Commissie waarin nog steeds toegestaan wordt dat 30 procent van de energie in babyvoeding uit suikers mag komen, terwijl de WHO aanbeveelt om de inname van suikers te beperken tot 10 procent van de totale energiewaarde.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Baby op buik laten slapen in crèche is op eigen risico

Als ouders hun kinderen op de buik willen laten slapen in de opvang, moeten ze een attest ondertekenen waarmee de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt wanneer hun kinderen iets overkomt.
Lees het artikel in De Standaard

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

The Lancet publiceert Breastfeeding Series 
The Lancet lanceerde op 29 januari een serie onderzoekspublicaties over borstvoeding. De serie bevestigt de gezondheidseffecten en economische voordelen van borstvoeding en de negatieve effecten van kunstvoeding en de kunstvoedingsindustrie. Het belang van ondersteuning van borstvoeding voor individuele vrouwen, maar ook op maatschappelijk niveau, zowel in algemene attitude als in wet- en regelgeving komt duidelijk naar voor. The Lancet stelt dat borstvoeding elk jaar de dood van 823.000 kinderen en 20.000 moeders kan voorkomen. Daarnaast bespaart het 302 miljard Amerikaanse dollar (ongeveer 277 miljard euro).
Lees meer op de website van The Lancet

In het Tijdschrift voor Vroedvrouwen zal een samenvatting van de artikels opgenomen worden.

De publicatie van de series kreeg internationaal veel media-aandacht:
Extra calcium kan zwangerschapsvergiftiging voorkomen
Wetenschappers van de Universiteit Maastricht presenteerden hun studie op het congres van de Kennispoort Verloskunde in Utrecht waaruit blijkt dat het slikken van calciumsupplementen vanaf het  tweede trimester van de zwangerschap, de kans op pre-eclampsie zou verminderen met 55 procent. De kans dat het kind te vroeg wordt geboren neemt af met 24 procent.
Lees het artikel in de Volkskrant
Lees het advies over calciumgebruik om zwangerschapsvergiftiging te voorkomen op de website van KNOV

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren