Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid,
Beste geïnteresseerde,

Om de rol van vroedvrouw te versterken zijn internationale samenwerkingen onontbeerlijk. Deze uitwisselingen inspireren en kunnen bijdragen om ons beroep zowel in België als in de wereld, sterker op de kaart te krijgen. Vandaag start het Care 4 congres in Antwerpen. Dit belooft een fijne internationale uitwisseling van research en ervaringen te worden.
In juni vertrekt een Belgische delegatie vroedvrouwen naar het 31ste ICM congres in Toronto. Negen vroedvrouwen zullen op het congres hun wetenschappelijk onderzoek voorstellen met een poster en/of mondelinge presentatie. Download het overzicht van de weerhouden posters en presentaties. Ter ondersteuning ontvangen zij van de VBOV vzw €200. 
Vorige week is het secretariaat van de EMA (European Midwives Association) ook naar België verhuisd. Verderop in de nieuwsbrief lees je hier meer over!
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Secretariaat European Midwives Association (EMA) officieel in België
De Belgische vroedvrouw staat op de Europese kaart! Sinds vrijdag 3 februari is het secretariaat van de EMA in België gevestigd. Deze internationale organisatie vertegenwoordigt 35 vroedvrouwenorganisaties uit 29 Europese Lidstaten en heeft als belangrijkste doelstelling de promotie van de algemene en de reproductieve gezondheid van vrouwen in Europa. 
Download het persbericht
Bekijk de foto's

Oproep nominaties Gouden Pinard 2017
Op 5 mei 2017 reiken we de Gouden Pinard 2017 uit aan een vroedvrouw en een vroedvrouwenteam welke uitblinkt in hun zorg voor moeder en kind. Ken je een vroedvrouw of vroedvrouwenteam welke  je hier graag voor zou nomineren? Nomineren kan tot 15 maart 2017.
Lees meer over de voorwaarden en de manier waarop je kan nomineren op onze website.

Oproep kandidaten prijs Mustela Fondation
Ook dit jaar reikt de Mustela Fondation, in samenwerking met de Belgian Midwives Association, één beurs van
8.000 uit voor onderzoeksprojecten aangebracht door vroedvrouwen met als thema de verloskunde. Je kandidatuur indienen is mogelijk vanaf maart 2017 tot begin augustus 2017 op de website www.stichting-mustela.be.
Download de flyer.

Statement ICM tegen de Global Gag Rule van de US
ICM (International Confederation of Midwives) steunt in een statement de United Nations Foundation in het verzet tegen de Global Gag Rule van de US. Door de herinvoering van deze maatregel krijgen niet-gouvernementele organisaties die veilige abortussen uitvoeren, voorbehoedsmiddelen uitdelen of seksuele voorlichting geven, geen financiering meer.
Lees het statement.

Handleiding GAMS vzw voor strijd tegen vrouwelijke genitale verminking
Op 6 februari was het internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV). GAMS vzw (Groep voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking) wil naar aanleiding van die dag het grote publiek ervan bewust maken dat het lichaam van vrouwen en meisjes wereldwijd gerespecteerd moet worden, ook in België.
Download de publicatie 'VGV: een aantal mythes onder de loep'.

Help Artsen Zonder Grenzen met bouw van ziekenhuis in Bangassou
Vroedvrouw Ellen is net terug uit Bangassou en doet een oproep om 20 km door Brussel te lopen en zo Artsen Zonder Grenzen te helpen met de bouw van de spoedafdeling van het ziekenhuis in Bangassou.
Lees meer.


Rapport tevredenheidsbevraging VBOV vzw 2016
In de maanden oktober tot december 2016 voerden we een online tevredenheidsbevraging uit bij onze leden en geïnteresseerden. In totaal namen 168 leden en niet-leden deel, waarvan 137 de bevraging volledig invulden.
De resultaten van de bevraging kan je nalezen in het rapport.


Dag voor de eerstelijnsvroedvrouw Brugge
Op 14/3 gaat in Brugge een nieuwe dag voor de eerstelijnsvroedvrouw door met boeiende, actuele onderwerpen. Zo zal o.a. mevrouw Christine Stoop van het RIZIV de vroedvrouwen wegwijs maken in de regelgeving van het RIZIV. Therapeut en coach Lieve Van Weddingen zal een lezing geven over de mentale gezondheidszorg in de perinatale periode. In de namiddag kan je kiezen voor een aantal workshops. Het volledig programma en het inschrijvingsformulier vind je op de website. Van harte welkom!
Leden van de VBOV kunnen bovendien met hun login op
onze site opnames van lezingen van de vorige studiedag downloaden

In de media


4 op 10 Brusselse kinderen leven in armoede
Uit een studie van de ULB, de Franstalige vrije universiteit in Brussel blijkt dat 4 op de 10 kinderen in Brussel worden geboren in een arm gezin. Meer dan een kwart van die gezinnen leeft zelfs in diepe armoede. Voor de studie werd voor het eerst gewerkt met statistische geboorteformulieren van de Brusselse kinderen en dus niet op basis van steekproeven waar fouten in kunnen sluipen.
Lees het artikel op deredactie.be
Vroedvrouw Hanan Ben Abdeslam reageerde op deze cijfers op Radio 1.
Herbeluister het item op Radio 1

Activiteiten

Eigen activiteiten
Activiteiten georganiseerd door andere organisaties
Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Jongens bij geboorte gevoeliger voor stressfactoren dan meisjes
Klinisch psycholoog Dr. Allan Schore ondervond bij een onderzoek dat hij uitvoerde aan de University of Michigan dat jongens geboren worden met minder stoffen die stress reguleren. Ook groeit het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van emoties trager bij jongens dan bij meisjes.
Download het artikel Shore, A.N., All our Sons: the developmental neurobiology and neuroendocrinology of boys at risk, Infant Mental Health JournalVolume 38, Issue 1, Version of Record online: 2 jan 2017

Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Volg ons op Facebook
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren