Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


Morgen is het zover! Onze jaarlijkse Trefdag gaat door in het ICC in Gent. We mogen iets minder dan  500 vroedvrouwen verwelkomen op deze boeiende en inspirerende studiedag. We rollen de rode loper ook uit voor Dr. Michel Odent die we honoreren met een Life achievement award voor zijn verdiensten in de verloskunde. We verstuurden vandaag ook een persbericht. Merk je ons bericht op in de pers? Laat het dan weten via communicatie@vroedvrouwen.be

Van harte welkom allemaal!
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Sensibilisatiecampagne postnatale depressie
Op 8 oktober lanceerde Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen de sensibilisatiecampagne rond postnatale depressie. Met de campagne wil men het taboe rond postnatale depressie doorbreken. Daarnaast wil de campagne er ook toe bijdragen dat signalen van een post-partumdepressie tijdig worden opgepikt.
Lees het persbericht
Lees de nieuwsbrief die Kind en Gezin en Zorg en Gezondheid verstuurden n.a.v. de campagne.
Meer info en de mogelijkheid om gratis affiches te bestellen kan via de website van Kind en Gezin.

Tevredenheidsbevraging Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
We ontvingen reeds een aantal ingevulde vragenlijsten, waarvoor dank! De mening van onze leden én ook niet-leden is heel belangrijk voor de werking van onze organisatie. We zetten het beroep van vroedvrouw immers samen op de kaart, samen worden we sterker! Vulde je de vragenlijst nog niet in? Doe het vandaag nog. Het invullen van de lijst neemt 10 min. tijd in beslag. Hartelijk dank alvast! 
Ga naar de vragenlijst. 

Productiehuis op zoek naar Vlaamse gezinnen voor docureeks
Voor de nieuwe docureeks op Eén 'Het Gezin' is productiehuis Geronimo nog op zoek naar een gezin dat een eerste kindje verwacht in de periode februari/maart. Met het programma willen ze het reilen en zeilen in diverse gezinnen op een integere manier in beeld brengen. Bekijk alvast een voorsmaakje. Ken je een gezin dat hiervoor in aanmerking komt?
Stuur een mail naar marjolein@geronimo.be

Inschrijven theatervoorstelling Normaal Bevallen! van Veerle Malschaert
Het inschrijvingsformulier voor de voorstelling Normaal Bevallen! staat online! In het kader van Music For Life en ten voordele van het VVOC organiseert de VBOV vzw een avondje theater voor vroedvrouwen, familie en vrienden. Er zijn twee voorstellingen gepland: op 19/12/2016 in het Museumtheater in Sint-Niklaas en op 21/12/2016 in het Arcatheater in Gent.
Schrijf je in voor deze hartverwarmende avond!

Medianieuws voor vroedvrouwen


Campagne postnatale depressie in de media
Naar aanleiding van de sensibilisatiecampagne rond postnatale depressie, vertelde moeder en blogster Noëmie over haar traumatische bevalling op Radio 1. Lieve Van Weddingen, psycholoog en auteur van het boek 'Mijn baby lacht...nu ik nog' vertelde over het normaliseren van het aanpassingsproces na het krijgen van een kind en het recht op rouw.
Herbeluister het fragment op Radio 1.
Noëmie schreef eveneens een treffend opiniestuk voor deredactie.be waarin ze pleit voor een andere bevalcultuur waarin moeders zelf de regiseuse zijn van hun bevalling.
Lees het opiniestuk.

Ook in Knack verscheen een artikel over de campagne. Lees het artikel 'Meer aandacht voor postnatale depressie.'

Flesje opwarmen hoeft niet meer
VTM nieuws berichtte gisteren over het feit dat bij kunstvoeding de melk niet hoeft opgewarmd te worden. Via deze link kan je lezen wat erover verteld wordt.

Akkoord over borstreconstructie met eigen weefsel
Tot voor kort rekenden plastische chirurgen duizenden euro's supplementen aan bij vrouwen die een borstreconstructie willen met eigen weefsel. De plastisch chirurgen en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zijn nu tot een akkoord gekomen. Patiënten zullen voortaan geen buitensporige supplementen meer aangerekend krijgen.
Lees het artikel op DeRedactie.be
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws
Herbekijk het item in het VTM Nieuws

Zwangere buiken worden kunst voor het goede doel
De Amerikaanse Sara Blakely is de bedenker van The Belly Art Project. Bolle buiken als canvas voor kunst, ondertussen gebundeld in een boek waarvan de verkoop integraal naar een goed doel gaat dat jonge mama's wil steunen.
Lees het artikel in het Nieuwsblad.

Politica geeft baby de borst wanneer ze spreekt in het parlement
Een IJslandse politica heeft haar baby de borst gegeven terwijl ze een tussenkomst hield op het spreekgestoelte in het parlement. De politica verklaarde achteraf dat er niets natuurlijkers is dan je baby de borst geven.
Lees het artikel in De Morgen

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Postpartum gewichtstrajecten bij slanke vrouwen en vrouwen met overgewicht
Vroedvrouw en onderzoekster Annick Bogaerts onderzocht samen met haar team bij 212 vrouwen het spontane gewichtstraject bij moeders gedurende de eerste zes weken postpartum en het verband met hun Body Mass Index en de socio-demografische, gedrags- en psychologische variabelen. Uit de conclusies blijkt dat er een verband is tussen gewichtsbehoud zes weken na de bevalling enerzijds, en het BMI vóór de zwangerschap en de gewichtstoename tijdens de zwangerschap anderzijds. In tegenstelling tot wat men verwachtte, behielden slanke vrouwen met een extreme gewichtstoename tijdens de zwangerschap, het meeste gewicht na de geboorte. Er werden geen significante verbanden gevonden met verschillende socio-demografische,gedrags- en psychologische variabelen.
Download het artikel Bogaerts, A., et.al., Postpartum weight trajectories in overweight and lean women. Midwifery (2016), http://dx.doi.org/10.2016/j.midw.2016.08.010

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren