Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,
  
Heel wat activiteiten op til!  Een ruime afvaardiging Vlaamse vroedvrouwen volgt op 2 en 3 december 2016 in  Londen een internationale meeting georganiseerd door de European Midwives Associaton. Dit is het programma. 
Nog een kleine week voor ons jaarlijks borstvoedingscongres! Het belooft opnieuw een inspirerende studiedag te worden met internationale sprekers. Nog niet ingeschreven? Er zijn nog plaatsen vrij dus bekijk het programma en reserveer jouw plaatsje. Die dag wordt eveneens de beurs voor onderzoek in de verloskunde van de Mustela Foundation uitgereikt. Dit jaar is de beurs voor vroedvrouw Dorien Lanssens. Proficiat! Lees de perstekst van Foundation Mustela.
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Midwives Work 1 Hour for Life voor SOS Kinderdorpen
De VBOV vzw zet samen met SOS Kinderdorpen de actie Work 1 Hour For Life op, in het kader van Music for Life. Hiervoor zijn we op zoek naar minstens 15 vroedvrouwen die op maandag 19/12/2016 1 uur willen werken voor het moeder- en kindhospitaal Kara in Togo. De waarde van het gewerkte uur (40 euro) gaat integraal naar het hospitaal. Vanuit de VBOV vzw doneren we alvast 10 werkuren! Wie werkt mee?
Lees meer op onze website.

Besparingen RIZIV
Van de aangekondigde besparingen komt door herberekening  €100.000 vrij. Na uitgebreid overleg is besloten om die in te zetten op de indexeringssprong, waar alle vroedvrouwen die nomenclatuur gebruiken voordeel uit halen. De indexeringssprong werd aanvankelijk gereduceerd van 2,52% naar 0,83%. Dit zal nu evenwel 1,47 % worden. 

Debat 'Vroedvrouwen aan het woord'
Op 8 december 2016 organiseert de Onafhankelijke Mutualiteit een debat 'Vroedvrouwen aan het woord'. Dit debat kadert in een reeks debatten die met zorgverleners zullen worden gevoerd. De vroedvrouwen zijn als eerste aan de beurt. Dit is een kans om stil te staan bij ons beroep en onderwerpen aan te kaarten als het verkort ziekenhuisverblijf, het effect van besparingen, opleiding, de kracht van de vroedvrouwen ed. Alle vroedvrouwen zijn welkom! Deelname is gratis, een buffet wordt voorzien. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.
Lees meer. 

Winnares verloting boekje 'Emma wil een broertje'
Ingrid De Keersmaecker wint het prentenboek 'Emma wil een broertje' over secundaire vruchtbaarheidsproblemen. Proficiat!

Theatervoorstelling "Normaal Bevallen!" van Veerle Malschaert
Nog geen plannen voor 19 of 22/12 en zin in een fijne avond uit met familie en vrienden? Reserveer dan nu je tickets voor de voorstelling "Normaal Bevallen!". Je steunt er tevens de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen mee want de inkomsten van de tickets gaan integraal naar deze vzw onder de vleugels van Music for Life. 
Lees meer en koop je tickets

In de media

Vrouwen delen traumatische bevallingsverhalen via #genoeggezwegen
De Nederlandse stichting Geboortebeweging roept vrouwen met negatieve bevallingservaringen op om hun verhaal te delen op Facebook onder #genoeggezwegen. Ze willen het taboe om over dit soort ervaringen te spreken doorbreken en zo een eerste stap zetten naar verandering. De oproep bracht heel veel reacties teweeg in de (social) media.
Herbeluister de reactie van Dr. P. De Sutter op Radio 1
Herbeluister de reactie van Celia Ledoux op Radio 1 op 02:33
Lees het artikel in het Nieuwsblad

Strikte opvolging voor vrouwen die obesitaschirurgie ondergingen
Een onderzoekster van de KULeuven pleit in haar doctoraat voor een strikte, multidisciplinaire opvolging van zwangeren die obesitaschirurgie ondergingen. Een grondige opvolging van levensstijl, nutritionele status en mentale gezondheid gebeurt momenteel nog te weinig.
Lees het artikel in De Morgen

1 op 5 vrouwen heeft lichamelijke klachten na uitstrijkje
Een op de vijf vrouwen die een uitstrijkje laat nemen om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen, krijgt te maken met lichamelijke klachten zoals (ernstige) buikpijn of bloedverlies, na het onderzoek of na een vervolgbehandeling.
Lees het artikel op deredactie.be


Reactie op wegnemen van rimpeldagen
Er is reactie uit de sector i.v.m. de aangekondigde verandering wat betreft de ADV - dagen bij einde loopbaan. Deze verandering zou ook de vroedvrouwen treffen. 
We zagen inTerzake een aantal reacties

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor ontwikkeling
In de eerste 1000 dagen van een kind wordt de basis gelegd voor een gezonde ontwikkeling en toekomst. Investeringen in de gezondheid en het welzijn van kinderen moet zo vroeg mogelijk starten, nog vóór de conceptie, en doorgaan tot minimaal de leeftijd van twee jaar. Door interventies zoals pre-conceptie advies en CenteringPreqnancy en CenteringParenting kunnen ouders zo snel mogelijk gesensibiliseerd worden.

Download de whitepaper Investing in the first 1000 days of life for a healthy future 

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Volg ons op Facebook
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren