Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid,
Beste geïnteresseerde,

Met deze laatste nieuwsbrief van het jaar willen we onze lezers en hun familie een fijne jaarwissel wensen en een liefde- en vredevol 2017!

We hebben echter het droevig nieuws te melden dat Anja Rens, een collega-vroedvrouw van de vroedvrouwenpraktijk La Madrugada, op 21 december 2016 in Kontich gestorven is. We willen langs deze weg ons medeleven doorgeven aan de familie en de collega's. Andrea schreef voor haar een In Memoriam. 
 

Vroedvrouwennieuws

Kalender 2017
Ook voor 2017 is er de VBOV jaarkalender met maandelijks een mooie foto en een overzicht van alle relevante vroedvrouwendata. Vrijwilligers van de organisatie ontvingen per post een kalender als dank voor hun inzet. De kalender kan online besteld worden in de VBOV shop voor de prijs van €10.
Theatervoorstelling Normaal Bevallen van Veerle Malschaert
Vorige week vonden de voorstellingen Normaal Bevallen plaats in het Museumtheater in Sint-Niklaas en het Arcatheater in Gent. Het werden twee geweldig grappige en hartverwarmende avonden! De opbrengst van de voorstellingen gaat integraal naar het VVOC in het kader van Music for Life. We zamelden 700 € in. Dank aan iedereen die deze actie steunde! We verstuurden eveneens een persbericht. Lees het persbericht.
Midwives Work 1 Hour for Life voor SOS Kinderdorpen
Op 19/12 werkten minstens 15 vroedvrouwen 1 uur voor moeder-kindhospitaal Kara in Togo in het kader van Music for Life. De VBOV schonk eveneens 10 werkuren. Dank aan de vroedvrouwen die meewerkten aan deze warme actie! Samen konden we 1000 € als ondersteuning bieden. 


Stand van zaken van het beroep vroedvrouw door KCE
De Planningscommissie Medisch aanbod zal in 2017 een kadaster van de actieve vroedvrouwen en een inschatting van de toekomstige behoeften publiceren. Als voorbereiding hierop onderzocht het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de gegevens over de opleiding en de huidige werksituatie van vroedvrouwen. 
Lees het persbericht van KCE.
Lees het volledig rapport.


Nieuwe getuigschriften en nieuwe bedragen vanaf 1/1/2017
Vanaf 1 januari 2017 moet elke zorgverlener de nieuwe modellen van getuigschriften voor verstrekte hulp gebruiken. De overgangsperiode waarin de oude modellen nog konden worden gebruikt, loopt immers af op 31 december 2016. Er is echter een tolerantieperiode van 6 maanden (tot 30 juni 2017) voorzien. Dit betekent dat het ziekenfonds voor de getuigschriften die tijdens die periode zijn opgesteld, de patiënt zal uitbetalen ook al heeft de zorgverlener een oud model gebruikt.
Lees meer op de website van het RIZIV
Vanaf I januari 2017 is er een indexeringsaanpassing  van 1,47 % . Hierbij kunt u de bedragen terugvinden van de nomenclatuur. 

In de media


Verhoogd risico op autistisch kind bij tekort aan vitamine D tijdens zwangerschap
Uit een recente studie van Nederlandse en Australische onderzoekers blijkt dat vrouwen die een tekort aan vitamine D hebben wanneer ze 20 weken zwanger zijn, een groter risico lopen een kind te krijgen dat autistische trekken vertoont. Suppletie tijdens de zwangerschap wordt dan ook aanbevolen.
Lees het artikel in De Morgen

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie  
Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Brein zwangere vrouw krimpt en verandert blijvend
Onder invloed van zwangerschapshormonen ondergaan vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, sterke hersenveranderingen. Die veranderde gebieden spelen een rol bij het herkennen van gedachten en emoties van anderen en zou hen dan ook helpen bij het inschatten van wat er in hun kind omgaat. Daarnaast krimpt bij zwangeren de hippocampus, een hersendeel dat een rol speelt bij het geheugen. Dit schrijven Spaanse en Nederlandse onderzoekers in vakblad Nature Neuroscience.
Lees het artikel in De Morgen.
Download het artikel Hoekzema, E. e.a., Pregnancy leads to long-lasting changes in human brain structure, Nature Neuroscience, doi:10.1038/nn.4458, (2016).

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Volg ons op Facebook
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren