Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


De zon laat ons af en toe al eens genieten van haar warmte en dat gaat jaarlijks gepaard met de "Internationale Dag van de Vroedvrouw" die op komst is en die we vieren op 3 mei 2016. We willen jullie hartelijk uitnodigen voor de bijscholing in Dworp. De gekozen onderwerpen geven de kans om hetgeen geleerd wordt, onmiddellijk om te zetten in de praktijk. We hopen jullie te mogen ontmoeten op 3 mei.
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Internationale Dag van de Vroedvrouw 3 mei in Dworp
Het bundelen van krachten en het samenwerken tussen de verschillende zorgverleners staat centraal in de moeder- en kindzorg. Vroedvrouw Alexandra Denys geeft een workshop over samenwerken met anderen over de grenzen van eerste en tweede lijn heen, zonder jezelf te verliezen. Nog niet ingeschreven voor 3 mei? Mis deze bijeenkomst niet en schrijf je vandaag in.

Broodzakkenactie Internationale Dag van de Vroedvrouw
Ook dit jaar organiseren we naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vroedvrouw op 5 mei een broodzakkenactie. Om deze 30.000 broodzakken met vroedvrouwenboodschap te verdelen bij de bakkers, hebben we jouw hulp nodig! Ken je bakkers in jouw buurt die hun brood hiermee willen verpakken en kan je de broodzakken in de laatste week van april afhalen in één van de provinciale afhaalpunten? Stuur dan een mail naar communicatie@vroedvrouwen.be en maak de vroedvrouw nog bekender in jouw buurt.


1000 zonnen zoekt kandidaten
De redactie vraagt naar kandidaten voor hun rubriek  “kinderen op de werkvloer”. Daarin willen ze kinderen een dagje laten meegaan naar het werk van  de mama of papa . Men is op zoek naar een vroedvrouw/man, die  2 of meer kinderen heeft.
Voorwaarde is dat die kinderen nog nooit mee geweest zijn naar het werk en dus nog wat onwetend zijn over de jobinhoud van mama of papa. Ben jij kandidaat? Neem gerust contact Anke Wagemans ( gegevens te verkrijgen via secretariaat).  Zij zal u verdere informatie geven. Een mooie profilering voor ons prachtig werk. Met dank aan de kandidaten. 


E Health is de toekomst
Eénlijn.be organiseert  ‘EHealth verkenningstochten’ ( spoor1) die zéér interessant zijn om als (bijna) leek een overzicht te krijgen over de huidige stand van zaken binnen de digitale diensten in Vlaanderen. Zoek je weg via de website: http://www.eenlijn.be/

Nomenclatuuraanpassing
Zoals herhaaldelijk aangekondigd is er sinds 1 april 2016 een aanpassing doorgevoerd binnen de nomenclatuur. Hierbij de actuele printvriendelijke versie.
 

Medianieuws voor vroedvrouwen


Onderzoek over kennis gezond zwanger worden
Het Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde van de UGent voert een grootschalig bevolkingsonderzoek naar de kennis en houding over gezond zwanger worden. Studies tonen immers aan dat de gezondheid tijdens de periode van de conceptie en tijdens de eerste weken van de zwangerschap bepalend is voor de gezondheid van de baby.  
Lees het artikel in De Standaard

Stress voor je zwanger bent heeft al invloed op baby
Wetenschappers van de University of California ontdekten dat het niveau van 'stresshormoon' cortisol bij vrouwen al voor de zwangerschap het gewicht van de baby bij de geboorte beïnvloedt. 
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Pleegouders krijgen wettelijk statuut
Er is een wetsvoorstel goedgekeurd dat de rechten en plichten van pleegouders vastlegt. Het statuut maakt duidelijke afspraken mogelijk tussen ouders en pleegouders. Pleegouders zullen zo recht op contact met het kind krijgen wanneer het kind terug naar de ouders gaat. 
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Eerste geval van besmetting met zika-virus via seksueel contact
In Chili heeft de overheid gisteren het eerste geval van een besmetting met het zikavirus door seksueel contact bekendgemaakt.
Lees het artikel in De Morgen

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie  Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Seksueel geweld en verwachtingen rond geboorte
In een Noorse cohort studie, gevoerd tussen 1999 en 2008 bij 78 660 zwangere vrouwen, wordt het effect van seksueel geweld en de verwachtingen rond geboorte onderzocht. Vrouwen die met seksueel geweld te maken hebben gehad in het verleden of tijdens de voorbije 12 maanden, keken minder uit naar de komst van het kind en waren bezorgder over de gezondheid van het kind dan vrouwen die geen negatieve seksuele ervaringen hadden.Uit deze bevindingen blijkt dat het nagaan van een vrouw haar houding tegenover de geboorte, een benadering kan zijn om blootstelling aan geweld te onderzoeken.
Download het artikel Lifetime sexual violence and childbirth expectations – A Norwegian population based cohort study, Henriksen L., ea., Midwifery, vol. 36, May 2016, p 14-20 

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren