Copy
Bekijk deze email in uw browser
Nieuwsbrief #2 // Zichtbaar gezond in Utrecht 

Een healthy urban dagprogramma // Buiten spelen in Overvecht // Boeddhistische tempel in Zuilen // Goede bereikbaarheid in 2025 //  Dit is Bob Scherrenberg // De fietsbrug naar Leidsche Rijn 
Quinoa? Dat is alweer achterhaald. Kaniwa is het nieuwe quinoa. En zeewier, dat is het helemaal. Gezond is hip. De gezondheidshype beperkt zich niet tot voeding en leefstijl. Inmiddels behoort het denken over de gezonde stad tot de reguliere werkzaamheden van een stedenbouwkundige. Al is dit niet nieuw. Sterker nog: de volkshuisvesting en stedenbouw vinden hun oorsprong mede in gezondheidsvraagstukken. Al vanaf ongeveer 1900 is vanuit het ruimtelijk domein gewerkt aan gezonde wijken en steden. De Woningwet uit 1902 was een antwoord op de erbarmelijke leefomstandigheden in de drukbevolkte steden. En wilden de modernisten met hun lichte woningblokken, ruim in het groen een eeuw geleden niet iets soortgelijks? 
 
Ook Utrecht onttrekt zich niet aan de gezondheidshype. Onder de noemer Healthy Urban Living profileert de stad zich al enkele jaren met het thema gezondheid. Op de net geopende IABR, de internationale architectuurbiënnale in Rotterdam, is Utrecht zelfs present met een groot projectatelier over de gezonde stad.

De alom aanwezige aandacht voor gezondheid is voor Post Planjer reden om hier nader bij stil te staan. Wat betekent
een gezonde stad nu concreet? Wat zien we hier nu daadwerkelijk van terug in de wereld om ons heen? De fiets neemt een belangrijke plek in bij de gezonde plannen, zo veel is duidelijk. Post Planjer geeft een tussenstand van de nieuwe fietsbrug van NEXT Architects die Oog in Al met Leidsche Rijn zal verbinden. De wijk Overvecht, die volgens gezondheidscijfers buitensporig ongezond is, wordt nader onder de loep genomen. In een interview licht Bob Scherrenberg, eigenaar van Overvecht Vastgoed, de ‘groene plannen’ toe die hij onderneemt in Utrecht. En het nieuwe Utrechtse mobiliteitsplan, dat moet bijdragen aan een aantrekkelijke en bereikbare (en dus gezonde) stad, passeert de revue. Ten slotte maakte de redactie een rondgang langs verschillende koffie- en eettentjes, die gezonde voeding tot een levenskunst hebben verheven, en kwam tot een volledig healthy urban dagprogramma.
 
De komende tijd zal Post Planjer vaker thematische nieuwsbrieven versturen. Net zoals in het papieren tijdperk kunnen we op deze manier een zorgvuldig afgewogen inhoudelijke samenstelling van artikelen presenteren. 
 
We wensen u veel leesplezier toe!
Buiten spelen in de schaal-sprongen van Overvecht

Overvecht is volgens de gezondheidscijfers het grote zorgenkind van de stad. De wijk, ooit gebouwd volgens de wijkgedachte met sterke sociaal-maatschappelijke – en gezonde! – idealen, worstelt al jaren met goedbedoelde gezondheidsrichtlijnen. De laatste tijd is veel geïnvesteerd in de openbare ruimte van de wijk, waarbij extra aandacht uitging naar de speelplekken. Hoe is het nu om buiten te spelen in Overvecht?
> lees artikel
Boeddha verrijkt Zuilen en vice versa

Waar zijn we? In Zuilen, Adriaan van Bergenstraat. Hier is de voormalige gereformeerde kerk, later een snookercentrum, omgevormd tot een Chinees Boeddhistische tempel. Op vrijdagmiddag staan de deuren van de tempel wijd open en klinkt uitnodigend gezang van vrouwen.
> lees recensie
Dit is Bob Scherrenberg, ontwikkelaar van de veerkrachtige stad

Hij woont op de Gageldijk, waar de stadswijk Overvecht en het landelijke Noorderpark elkaar ontmoeten. Geïnspireerd door dit gebied blaast Bob nieuw leven in verlaten en onderbenutte plekken die zich tussen stad en land bevinden. Als self-made-ontwikkelaar met een achtergrond in de groene retail, realiseert hij unieke projecten waarin hij op zoek gaat naar de kracht van de wijk en betekenis voor de stad. ‘Ik wil dingen doen die er toe doen. Je kan je tijd maar een keer besteden, dus streef ik er naar iets bijzonders na te laten’. 
lees artikel
Een healthy urban dagprogramma

De redactie maakte een rondgang langs verschillende koffie- en eettentjes die gezonde voeding tot een levenskunst hebben verheven en kwam tot een volledig healthy urban dagprogramma. Aan bod komen de Yoghurt Barn, Rose&Vanilla, SLA, CycleWorks en brewpub Oproer.
> bekijk dagprogramma
Op de fiets over de brug

Een nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal van NEXT architects maakt een snelle verbinding mogelijk tussen Leidsche Rijn en de binnenstad.  
> lees recensie
Utrecht in 2025 goed bereikbaar

Utrecht is een nieuw mobiliteitsplan rijker: Slimme Routes, Slim Regelen, Slim Bestemmen. Centraal staat de vraag hoe een groeiende stad als Utrecht zijn stedelijke mobiliteit organiseert. De nota biedt handvatten om Utrecht tot 2025 gezonder te maken. Een gezonde stad is immers een aantrekkelijke en bereikbare stad – aldus het mobiliteitsplan.
> lees artikel
Vaker nieuwsbrief ontvangen?

Vond u deze nieuwsbrief leuk om te lezen? Meld u dan aan voor de verzendlijst. Dan krijgt u de nieuwsbrief in het vervolg in uw mailbox en hoeft u niets meer te missen!
aanmelden nieuwsbrief
Copyright © Post Planjer 

U krijgt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of omdat u heeft aangegeven op de hoogte gehouden te willen worden van Post Planjer.

Ons emailadres is info@postplanjer.nl 
uitschrijven  
uw gegevens en voorkeuren bijwerken