Copy

OVER GOEDE VOORNEMENS EN MINDER DRINKEN GESPROKEN

Minder drinken... Had u net als vele anderen dit als voornemen aan het begin van 2017? En is hier minder terecht van gekomen dan u wellicht had gewild? Of is het u wellicht helemaal niet gelukt? Dat is niet erg. Een frisse start maken kan op elk moment in het jaar. En zeker als u de lat niet te hoog legt. IkPas is een initiatief waarbij u dertig of veertig dagen stopt met drinken. Samen met vele anderen. Ga de uitdaging aan en ervaar wat een maand zonder alcohol met u doet! De actie start op 1 maart 2017. 
> Lees meer

"ALS IEMAND VERSLAAFD IS ZIJN ER GEMIDDELD VIJF MENSEN BIJ BETROKKEN." 

En tóch wordt er bij een behandeling van iemand met een verslaving nog altijd te veel gekeken naar degene die verslaafd is en niet naar de omgeving. Dat stelt Dr. Eric Blaauw, onderzoeker bij VNN en sinds kort ook lector Verslavingszorg aan de Hanzehogeschool Groningen. Doelstelling van het nieuwe lectoraat Verslavingszorg is om de omgeving van de cliënt te versterken, zodat die meer steun kan bieden aan de cliënt. Op 11 januari 2017 is Eric Blaauw officieel geïnstalleerd . 
> Lees meer

ZWANGER MET EEN DRUPJE ALCOHOL

Middelengebruik bij zwangeren. Anno 2017 komt het nog steeds voor. Speciaal voor professionals (verloskundigen en kraamverzorgers) die werken met zwangere vrouwen biedt VNN de training Alcohol, Drugs en Zwangerschap. Doel van de training is het herkennen, signaleren en bespreken van middelengebruik bij zwangere vrouwen middels motiverende gespreksvoering. > Lees meer

Naast het geven van deze training aan professionals behandelt VNN ook zwangere vrouwen. Dat kan bijvoorbeeld in De Borch: de enige kliniek in Nederland voor de behandeling van jonge gezinnen waarvan de ouders een verslaving hebben. In De Borch is plaats voor 16 gezinnen. 
> Lees meer 
 

31 MEI 2017 CONGRES MAAK DE ZORG ROOKVRIJ

Roken brengt een groot gezondheidsrisico met zich mee voor de Nederlandse bevolking. Artsen kunnen een belangrijke rol spelen in het stimuleren van een rookvrije omgeving. Artsen hebben immers dagelijks contact met rokers. VNN wil artsen, bestuurders, beleidsmedewerkers en studenten inspireren om met elkaar te werken aan een rookvrije samenleving, beginnend in de zorg. Daarom organiseert VNN in samenwerking met de KNMG en VVGN een congres op de ‘Wereld Niet Roken Dag’ (31 mei 2017).
> Lees meer

THERAPIE BIJ VERSLAVING LEVERT MILJOENEN OP

Cognitieve gedragstherapie (CGT) in de verslavingszorg levert de samenleving miljoenen op. Maatschappelijke kosten voor gezondheidszorg, politie en justitie nemen af en jongeren stoppen minder vaak met school. Dit heeft het RIVM in opdracht van het Netwerk Verslavingszorg van GGZ Nederland onderzocht. De behandeling heeft voor de cliënt en de samenleving veel voordelen; meer mensen zouden met deze therapie behandeld moeten worden. 
> Lees meer

TRAINING ALCOHOL EN OUDEREN

Het aantal ouderen dat afhankelijk is van alcohol neemt sterk toe. Komt u tijdens uw werk regelmatig in aanraking met ouderen die kampen met alcoholproblemen? Dan is de training Alcohol en ouderen wellicht interessant voor u. In de training leert u meer over middelengebruik van ouderen en krijgt u handvaten aangereikt om alcoholproblemen te signaleren én er adequaat op in te spelen.  
> Lees meer

AGENDA
 

> Actie IkPas
   Start woensdag 1 maart 2017
> Symposium Maak de zorg rookvrij
   Woensdag 31 mei 2017
   Inspireren om te werken aan een rookvrije zorg
> Cursus Gebruik van een ander zat? 
   Data in februari en maart 2017
   Anders leren omgaan met de verslaving van naasten
> Training Alcohol en ouderen
   Herkennen en bespreken alcoholgebruik ouderen
> Training Alcohol, drugs en zwangerschap
   Herkennen en bespreken middelengebruik zwangeren

   
 

UW VRAAG

In elke editie van de digitale nieuwsbrief wordt een veelgestelde vraag beantwoord. 

Drink ik te veel?
> Lees meer

VACATURES

VNN zoekt onder andere een Directeur Zorg, Psychiaters en Klinisch Psychologen. 
> Lees meer
 


MEER WETEN?

T 088 234 34 34, nieuwsbrief@vnn.nl of bezoek onze website vnn.nl

Copyright © 2016 VNN Alle rechten voorbehouden.
U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief van VNN
VNN, Leonard Springerlaan 27, Groningen, 9727 KB, Nederland

Twitter
Facebook
LinkedIn


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
VNN · Leonard Springerlaan 27 · Groningen, 9727 KB · Netherlands