Copy
07/30/2015, Jaargang 1, nr. 3

Deze keer in:

Bericht van Monique

 

Na een digitale stilte van bijna 4 maanden, heb ik eindelijk weer eens de rust om een infobrief te schrijven. De voorbije periode kwam het er gewoon niet van. Het waren vier drukke, hectische, volle, maar ook bruisende, inspirerende en leuke maanden. Met veel nieuwe aanmeldingen voor acupunctuur- behandelingen, lezingen en presentaties over acupunctuur en het geven van een (voor mij nieuwe) training aan kraamverzorgenden. Hierin leer ik hen diverse rek-en-strek en QiGong oefeningen, maar ook zelfmassage-acupressuurtips met als doel nek, schouder en rugklachten te voorkomen c.q. te verhelpen. Ook erg leuk om te geven is de acupressuur cursus voor paarden. Een mooie uitdaging om sportmasseurs voor paarden in een aantal lesavonden te introduceren in het Traditionele Chinees Geneeskundig gedachtegoed. En super leuk natuurlijk om aan het eind van de cursus te zien dat de kwartjes vallen en mensen praktisch aan de slag kunnen met een aantal acupunctuurpunten en puntcombinaties. En dan het laatste nieuwtje is dat ik sinds deze maand, samen met een Cesar therapeute, zelfstandig een praktijkruimte huur. Het adres blijft De Panoven 25 in Geldermalsen. Na de zomer starten we in een prachtige, grote, lichte behandelruimte. Blij mee! 

Het hoofdartikel gaat dit keer over Hoog Zomer bekeken vanuit het Yin Yang denken. Alhoewel het op het moment nogal herfstachtig is, hebben we gelukkig al een warme zomerse periode achter de rug en komen er nog meer zonnige dagen aan. Kortom, veel leesplezier en geniet van de zomer!

Monique

Zomervakantie 

 

Van 1 t/m 23 augustus 2015 is de praktijk gesloten.

Nieuwe praktijkruimte, andere werkdagen

Na de zomervakantie is de praktijk geopend op de woensdag (en de woensdagavond), de vrijdag en een aantal zaterdagochtenden in de maand. Praktijkadres blijft De Panoven 25 in Geldermalsen!

Hoog Zomer


Vanuit Chinees Geneeskundig perspectief is het zomerseizoen bij uitstek een Yang seizoen. De zon schijn, het is warm of zelfs heet, het kan droog zijn, er is veel licht, de dagen zijn lang, mensen zijn vrolijk, enthousiast en actief. Andere typische Yange kenmerken zijn bijvoorbeeld activiteit, beweging, snelheid, functie, de neiging tot stijgen en uitzetten. Het Chinese karakter voor Yang representeert dan ook de zonzijde van de berg (het witte deel in het Yin-Yang teken). 


De tegenhanger van Yang is Yin, dat staat voor de schaduwzijde van de berg (het zwarte deel in het Yin-Yang teken). Bij schaduw hoort koelte, vocht en water, typisch Yinne kenmerken, net zoals donker, nacht, langzaam, passief, introvert, structuur en substantie, maar ook de neiging tot zinken en samenvloeien. Yin en Yang zeggen iets over de algemene aard van iets of iemand. Twee tegengestelde krachten, die niet zonder elkaar kunnen bestaan, elkaar voortdurend beïnvloeden en in elkaar overgaan, en zo de dynamiek van het leven bepalen. 

Vier de zomer, het seizoen van maximaal Yang, door vroeg op te staan, te genieten van de zon en de warmte, vreugdevol te zijn en te lachen! Tegelijkertijd is het natuurlijk de kunst het evenwicht te bewaren door te zorgen voor voldoende Yin. Met andere woorden, zoek op het heetst van de dag de schaduw op, houdt eens een siësta, drink voldoende (water) en eet op hete dagen vooral groente en fruit met een verfrissend en verkoelend karakter. 
 

Fris en fruitig

De Chinese Voedingsleer gaat er vanuit dat elk voedingsmiddel een bepaald thermisch effect heeft op het lichaam en op de spijsvertering. Er zijn 5 verschillende effecten, namelijk heet, warm, neutraal, verfrissend/koel, koud. De meeste zomergroenten en nagenoeg al het fruit valt in deze twee laatste (Yinne) categorieën. Daar kun je op hete dagen handig gebruik van maken. 

Eet zomerkoninkjes! Aardbeien hebben een verfrissende werking en zijn hèt perfecte zomervoedsel. Aardbeien stimuleren de aanmaak van lichaamsvloeistoffen, helpen tegen droge hoest en een zere keel, en bovendien een prima detox na een (zomer)avond doorzakken op het terras. 

Watermeloen voor de ècht hete dagen. Watermeloen werkt sterk afkoelend en wordt gebruikt bij oververhittingssymptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, geïrriteerdheid, zere keel. De watermeloen bevat veel vitamine C en wordt door z’n dikke schil, minder blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen dan ander fruit en groenten.

Dorstlessen met ijsthee. Zet een pot zwarte of groene thee en laat het afkoelen. Voeg er naar smaak een schijfje citroen/limoen/sinaasappel aan toe en een takje munt of citroenmelisse. Voor wat meer pit, kun je het kokende theewater eerst over een schijfje verse gember gieten, dan thee erbij doen, laten trekken, afkoelen en op smaak maken met fruit en kruiden. Eventueel nog een theelepeltje diksap van appel-, peer- of vlierbloesem erbij maakt het wat zoeter. In de Chinese Voedingsleer geldt dat groene thee een sterk afkoelende werking heeft. 

Water met een smaakje. Door aan water een paar schijfjes fruit, plakjes groenten en blaadjes verse kruiden toe te voegen maak je de lekkerste watermelanges. Koop het liefst onbespoten citrusvruchten zodat je de schil ook kunt gebruiken. Fruit zoals aardbeien en bessen laten de smaak beter vrij wanneer je de vruchten kneust of kleiner snijdt. Blaadjes van verse kruiden kun eerst een beetje kneuzen. Vul een kan met water, voeg de ingrediënten naar keuze toe en zet het geheel afgedekt in de koelkast. Je kunt het een paar dagen bewaren, maar het lekkerst is elke dag vers. Er zijn eindeloos veel variaties te bedenken en om je alvast op weg te helpen een paar combi's op een rij: limoen en sinaasappel -- frambozen, bramen en (blauwe) bessen -- aardbeien met blaadjes basilicum -- appel, citroen en een takje munt of citroenmelisse -- schijfjes komkommer met een takje munt of citroenmelisse -- combineer voor een meer exotisch tintje 2 of meer van de volgende vruchten: mango, papaja, ananas, granaatappel, nectarine, kiwi.Fruit ijsjes. Wanneer je dan lekker in de weer bent met afgekoelde thee, water, fruit, en verse kruiden is het nog maar een kleine stap naar heerlijk frisse fruitige ijsjes zonder kleurstoffen en toegevoegde suikers! Het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn vormpjes en natuurlijk een vriezer. Naar keuze gebruik je meer of minder fruit, meer of minder water/thee/sap, mix je voor romiger resultaat met yoghurt/kokosmelk/amandelmelk, verwerk je hele stukjes fruit of gebruik de staafmixer voor een homogeen resultaat. Vul de vormpjes en laat ze minimaal 4 uur in de vriezer staan. Van de hiervoor genoemde watercombi's kun je natuurlijk prima ijsjes maken, maar probeer ook eens: frambozen en peren(dik)sap met verse munt -- yoghurt met bramen of blauwe bessen -- mango, kokosrasp, kokosmelk -- gepureerde avocado met limoen.

En dan nog even dit: Heb je een zwakke spijsvertering? Ben je van nature kouwelijk, heb je snel last van maag en darmen, regelmatig een brijige ontlasting, voel je vaak moe en/of opgeblazen na het eten? Pas dan op op met (tè) koude voedingsmiddelen. Koud zegt iets over de feitelijke temperatuur maar verwijst ook naar de thermisch-energetische werking. Kou trekt samen en verzwakt het spijsverteringsvuurtje. Dus heb je een zwakke spijsvertering, pas dan op met ijs, drink liever geen koelkastkoude dranken en wees wijs met fruit. Fruit groeit niet voor niets in het zomerseizoen, het verfrist en verkoelt. Tropische vruchten zoals watermeloen, banaan, kiwi, en grapefruit zijn zelfs sterk afkoelend, meer dan het fruit dat hier in ons Hollandse klimaat groeit. Vandaar ook dat je voorzichtig moet zijn met glazen (gekoeld) vruchtensap, want één glaasje jus staat al gauw gelijk aan 2 tot 3 uitgeperste sinaasappelen en juist het sap is het meest koelende, reinigende en uitdrijvende deel van het fruit. Dus wees wijs, eet de hele vrucht, liefst op kamertemperatuur en met mate.

Geniet van de zomer!

Bronnen:
Ontbijt je Fit, Jutta Koehler
Helping Ourselves, Daverick Leggett, 
Healing with Whole Foods, Paul Pitchford
The TAo of Healthy Eating, Bob Flaws
Odinnieuws, week 28, 2015

Summer time .... when the livin' is easy

Voor een mooie zwoele zomeravond:
een Westerse klassieker uitgevoerd door de Chinese '12 Girls Band' met gastzangeres Lila Downs
Share
Tweet
Forward
In mijn acupunctuurpraktijk Jing River in Geldermalsen behandel ik mensen met uiteenlopende gezondheidsklachten, w.o.
  • spier- en gewrichtspijn
  • stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • menstruatie en overgangproblemen
  • hoofdpijnen cq. migraine
  • maag- darmperikelen
Acupunctuur, Tuina (Chinees medische massage), voeding en leefstijltips bieden in veel gevallen een natuurlijke oplossing. Zonder bijwerkingen. Neem gerust eens contact op om te bespreken of ik iets voor je kan betekenen.

Monique

Volg mij op:

Facebook
LinkedIn
Website
Email

Contact gegevens:


Jing River Acupunctuur en Massage De Panoven 25 Geldermalsen, Gelderland 4191 GW Netherlands
T 06-51215109
info@jingriver.nl
www.jingriver.nl

 
© 2014 Jing River | Alle rechten voorbehouden

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op jingriver.nl. Deze nieuwsbrief
verschijnt eens in de 3 weken.

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief    Email voorkeuren aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp