Copy
03/20/2015, Jaargang 2, nr. 2

Deze keer in:

Jáááá ...... de lente komt!

Vanavond even voor middernacht begint officieel (volgens de astronomische kalender) de lente. 
De afgelopen week piepte het lentezonnetje er al af en toe door. Het licht, de warmte, de fluitende vogeltjes en de voorjaarsbloeiers. Daar wordt een mens vrolijk van.
Heerlijk vind ik het om dan wat in de tuin te rommelen of met de hond door de uiterwaarden te struinen. Voel jij je energiek en goed in het voorjaar? Of toch niet zo? In het hoofdartikel van deze infobrief lees je waar dat door kan komen en vooral ook wat je er zelf aan kunt doen.

Monique
Het lentegevoel volgens Loesje.

Lentenieren

In de Traditionele Chinese Geneeswijzen wordt elk orgaan in het lichaam geassocieerd met een seizoen. Zo horen Lever* en lente bij elkaar. De lente is hèt jaargetijde waarin de Leverfuncties optimaal kunnen floreren. Tenminste, als het jouw lichaam (lees Lever) lukt vloeiend van wintertijd naar lentetijd om te schakelen. Wanneer de Lever moeite heeft die omslag te maken, dan merk je dat aan een aantal dingen.
  • * In de Traditionele Chinese Geneeswijzen wordt aan een orgaan(systeem) een brede range van functies en processen toegekend die deels in het orgaan zelf plaats vinden, maar ook op andere plaatsen in het lichaam en bovendien verbonden zijn met mentaal-emotionele aspecten. Wanneer in de tekst de ruime Chinese opvatting wordt bedoeld, wordt het orgaan(systeem) met een Hoofdletter aangeduid. Gaat het om het fysieke orgaan 'sec', dan wordt het met een kleine letter geschreven.

Extra gespannen, kramp en pijn

In de Chinese visie heeft de Lever een belangrijke regulerende functie en is verantwoordelijk voor de circulatie van energie en Bloed. Als alles lekker stroomt functioneert  je lijf makkelijk en soepel. Maar hapert de Lever energie dan merk je dat doordat je meer stress ervaart, sneller gespannen bent en ook meer spierspanning in bijv. nek en schouders vasthoudt. Blokkerende Lever energie kan leiden tot meer/hevigere menstruatiekrampen, spannings-hoofdpijnen, maar ook tot bijv. pees en gewrichtsklachten. Dat komt omdat de Lever - samen met de Galblaas -  het bindweefsel, de pezen en de ligamenten van energie en Bloed voorziet.
 

Korter lontje

Niet alleen seizoenen, ook emoties worden geassocieerd met een orgaansysteem. Bij de Lever hoort bijvoorbeeld de emotie Woede. Boosheid maar ook irritaties, frustraties, ergernissen, afkeer of weerzin be horen daartoe. Er is niets mis met een keer boos worden, maar wanneer de Lever moeite heeft de energie vrijelik te laten stromen, kan het zijn dat je sneller/vaker boos bent, uit je slof schiet, geïrriteerd raakt.
 

Spijsvertering van slag

Een goede vertering en stoelgang staat of valt met een soepele passage door je lijf. Ook hier moet de Lever zorgen voor een goede 'flow'. Gebeurt dat niet dan ontstaan digestieve verstoringen. Komen er ook stress, spanning en boosheid bij, dan lijdt je spijsvertering daar (dubbel) onder.
 

Kortom,

 

Geef je Lever een boost

 

Beweeg!

De Lever zorgt voor de noodzakelijk beweging ìn je lichaam, maar houdt zelf ook van lichaamsbeweging. Denk niet dat je intensief moet gaan sporten, het gaat erom dat je iets doet wat je leuk vindt, iets dat de energie lekker laat stromen en je lijf soepel houdt. Het voorjaar is een fantastisch jaargetijde om bijv. te gaan wandelen. Lopen stimuleert de circulatie van energie en Bloed en ontspant de geest. Maar dat geldt ook voor dansen, zwemmen, fietsen, Tai Chi, Qi Gong. Ook vriendelijke meridiaanrekkingen en stretch oefeningen uit de yoga of qi gong helpen de fysieke en emotionele stagnatie op te lossen.
 

Eet groen

Eet niet te veel, vooral vers, en hou de maaltijden en gerechten simpel. Met andere woorden, verwerk niet teveel ingrediënten en smaken in één maaltijd. Groene groenten, salades en kiemen stimuleren de Lever, en de wat scherpere groenten en kruiden, zoals uien en knoflook, pepermunt, basilicum, dille, venkel, kurkuma, rozemarijn, peterselie zijn bijzonder geschikt om de energie (weer) in beweging te krijgen. In het voorjaar zijn jonge scheuten en verse bladgroenten weer volop verkrijgbaar. Maak er gebruik van en eet asperges, koolrabi, kiemen, waterkers, sla, paardenbloemblad (rucola), verse brandnetel. Wanneer je toch aan de wandel bent, is een maaltje jonge brandneteltoppen voor een heerlijke soep zo geplukt. Let op: ben je erg kouwelijk van aard en/of heb je een zwakke spijsvertering met een losse ontlasting, dan zijn gekookte groenten een betere keus. Door suiker en zoetigheden te vermijden, zo min mogelijk kunstmatige voedingsmiddelen, alcohol, vlees en zuivel te eten, ontlast je je lever nog meer.
 

Stimuleer acupunctuurpunt LIV-3

Acupunctuurpunt Lever 3 (LIV-3) wordt vaak door acupuncturisten geprikt om de energie- en bloedcirculatie stevig aan te zetten. Dit punt is ook prima zelf te masseren. Je vindt het punt op je voet, tussen de grote en de tweede teen (zie tekening). Tast met je vingertoppen dit driehoekige gebiedje af. Door wat steviger te drukken, voel je zeer waarschijnlijk net voor de plaats waar de middenvoetsbeentjes samenkomen, een soort diepgelegen blauwe plek. Dan zit je goed! Stimuleer het punt door er een minuutje stevig op te drukken. Je kunt LIV-3, op één of op beide voeten tegelijk, rustig dagelijks of 2x daags acupressuren.

 

Maak een afspraak

Blijf je ondanks bovenstaande tips een gespannen gevoel houden en heb je veel last van krampen en spierpijnen? Speelt je voorjaarsallergie op? Willen die spijsverteringsklachten maar niet minderen? Maak dan eens een afspraak. Acupunctuur helpt de stroom van energie en Bloed te reguleren, zeker die van de Lever.

Vrij naar de blogs van Sara Calabro en Eric Kerr. Illustratie uit “A Manual of Acupuncture”, P. Deadman & M. Al-Khafaji

Wist je dat ....?

"The Liver holds the office of general and is the issuer of strategies and planning" - Su Wen, chapter 8

Zoals een generaal verantwoordelijk is voor het soepel functioneren van een leger, zo zorgt de Lever voor een soepel verloop van alle processen in ons lichaam. Een generaal beschikt over strategisch inzicht en werkt doelgericht en planmatig. In tijden van oorlog en chaos, stuurt een hij z'n leger aan vanuit de betrekkelijke rust van het hoofdkwartier. 
De Lever, verantwoordelijk voor het opslaan van Bloed en de vrije stroom van Qi (energie), kan snel reageren op veranderingen in het lichaam. Maar net als voor de generaal, is rust voor het gezond functioneren van de Lever belangrijk. Helaas raakt het Lever orgaansysteem in onze moderne samenleving door de veelheid aan (7x24 uur) activiteiten en drukte, stress en spanningen, frustraties en irritaties, snel overbelast.
Share
Tweet
Forward
In mijn acupunctuurpraktijk Jing River in Geldermalsen behandel ik mensen met uiteenlopende gezondheidsklachten, w.o.
  • spier- en gewrichtspijn
  • stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • menstruatie en overgangproblemen
  • hoofdpijnen cq. migraine
  • maag- darmperikelen
Acupunctuur, Tuina (Chinees medische massage), voeding en leefstijltips bieden in veel gevallen een natuurlijke oplossing. Zonder bijwerkingen. Neem gerust eens contact op om te bespreken of ik iets voor je kan betekenen.

Monique

Volg mij op:

Facebook
LinkedIn
Website
Email

Contact gegevens:


Jing River Acupunctuur en Massage De Panoven 25 Geldermalsen, Gelderland 4191 GW Netherlands
T 06-51215109
info@jingriver.nl
www.jingriver.nl

 
© 2014 Jing River | Alle rechten voorbehouden

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op jingriver.nl. Deze nieuwsbrief
verschijnt eens in de 3 weken.

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief    Email voorkeuren aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp