Copy

Stikken door rook is doodsoorzaak nummer 1 bij brand.
Rookwerendheid van binnen- en buitendeuren is dus cruciaal voor de veiligheid. Aan welke eisen moet een deur voldoen en hoe weet u of een deur rookwerend is? 

Nieuwe wettelijke eisen
In het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) zijn aangescherpte eisen voor koude en warme rook opgenomen als weerstand tegen rookdoorgang van bouwkundige constructies. Het BBL is de opvolger van het Bouwbesluit en andere besluiten en wordt in het voorjaar van 2019 van kracht. Het BBL bevat in tegenstelling tot het Bouwbesluit voor nieuwbouw eisen aan 'echte' rookwerendheid. Daar hoort de volgende classificatie bij:

  • Sa: rookwerend bij omgevingstemperatuur, ook wel ‘koude rook’ genoemd). Deze eis wordt vooral in niet-slaapgebouwen gesteld.
  • S200: rookwerend bij 200 °C, ook wel ‘warme rook’ genoemd. Deze eis geldt vooral in slaap-gebouwen, zoals hotels, ziekenhuizen en kinderdagverblijven.
  • Geen eis: De rookafscheidingen zijn niet brandwerend (tenzij het beschermde subBC’s en BC’s betreft).
     

Hoe weet u of een deur
rookwerend is?
 

GND heeft een speciaal label ontwikkeld, dat u aan de scharnierzijde van de deur vindt. Als u dit label scant met uw smartphone, kunt u aflezen u of de deur voldoet aan de Sa-eis (koude rook), de S200-eis (warme rook) of geen kwalificatie heeft. Bovendien is aan de hand van het label te zien hoe de deur is geleverd, wie verantwoordelijk is voor de verschillende werkzaamheden bij het proces van plaatsen en controleren en welke prestaties de deur of deur/kozijn-combinatie levert. Met een GND-label controleert u dus eenvoudig de veiligheid en prestaties van de deur. U ziet in één oogopslag in welke rookwerendeklasse; Sa, S200 of 0, de deurset valt.

'Deurprestaties verkennen?
Label scannen!
 

Wilt u snel inzicht in alle prestaties van een buiten- of binnendeur? Download de gratis app
‘GND deurscanner’ in de App Store of in Google Play.Volgt u GND al op Linkedin?


Op de GND-LinkedIn-pagina publiceren we regelmatig feiten, cijfers, normen en nieuwsberichten over ontwikkelingen in de markt van houten binnen- en buitendeuren.

De functionele garantie op rookwerende deuren is opgenomen in het GND garantiereglement versie 2016. Download het hier
Benieuwd naar de brandwerende prestaties van een bepaalde deur? Op gnd.nl kunt u de brandwerendheid van zowel binnen- als buitendeuren eenvoudig checken. Handig!
Geïnteresseerd in GND-deuren? We ontmoeten u graag op 16 november aanstaande tijdens de Nationale Kennisdag Brandpreventie in Echteld. 
  
Copyright © 2016 GND Garantiedeuren, All rights reserved.