Copy
Eurodesk Hrvatska
AMPEU
Kontakt
Pred vama je bilten Eurodeskovog ureda u Hrvatskoj. Eurodesk je informacijska mreža prisutna u 35 europskih zemalja, koja uključuje 37 nacionalnih ureda i više od 1000 lokalnih multiplikatora. Eurodesk je dio Erasmus+ programa i glavni je pružatelj informacija o mogućnostima za mobilnost mladih. www.eurodesk.eu
Pratite Eurodesk Hrvatska na Facebooku i saznajte novosti odmah!

U novom broju Eurodeskovog biltena:

  • Europske snage solidarnosti - nove mrežne stranice
  • Međunarodni dan mladih 2018.
  • Traži se najinkluzivniji projekt 
  • 100 000 mladih želi otkrivati EU
  • Pogled unatrag: Eurodesk u 2017.
  • Europski portal za mlade
  • TCA kutak - treninzi za osobe koje rade s mladima
Posjeti Europske snage solidarnosti
Pokrenute hrvatske mrežne stranice Europske snage solidarnosti!
 
Sve informacije o novom programu Europske snage solidarnosti (European Solidarity Corps) odsad možete pratiti na službenim hrvatskim mrežnim stranicama www.europskesnagesolidarnosti.hr. Općenite informacije o ESS-u i dosad su bile dostupne na hrvatskom jeziku na Portalu Europskih snaga solidarnosti koji uređuje Europska komisija i gdje se mladi registriraju u bazu potencijalnih sudionika. Hrvatske mrežne stranice uređuje Agencija za mobilnost i programe EU, provedbeno tijelo Programa u Hrvatskoj.
Europske snage solidarnosti postaju samostalni program Europske unije kojim se nastavlja i osnažuje volontiranje za mlade i u matičnoj zemlji i u inozemstvu. Europska volonterska služba (EVS) i volonterski projekti dosada su se provodili u okviru programa Erasmus+, no osamostaljivanjem Europskih snaga solidarnosti područje volontiranja prebačeno je u cijelosti u ESS.
Osim volontiranja koje čini fokus Europskih snaga solidarnosti, pravne osobe mogu mlade angažirati u vidu osposobljavanja za samostalni rad ili zapošljavanja u području solidarnosti. Mladi mogu prijavljivati i Projekte solidarnosti kojima odgovaraju na potrebe svojih lokalnih zajednica (npr. kampanje, sajmovi, akcije itd.).
Europske snage solidarnosti otvorene su mladima od 18 do 30 godina, a organizacije koje žele prijaviti projekt u području volontiranja ili zapošljavanja moraju biti akreditirane Oznakom kvalitete koje se može zatražiti tijekom cijele godine (akreditacije dobivene u okviru EVS-a vrijede i za područje volontiranja u ESS-u).
Prvi i jedini rok za prijavu projekata za financiranje u ovoj godini je 16.10.2018. Agencija će uoči roka organizirati i informativni dan 21.9. za sve akreditirane organizacije zainteresirane za prijavu projekata u području volontiranja i stručnog rada.
Međunarodni dan mladih 2018. – sigurni prostori za mlade
 
Međunarodni dan mladih obilježio se 12. kolovoza, a nastao je na inicijativu Ujedinjenih naroda kako bi se podigla svijest o značenju mladih za današne društvo i problemima s kojima se suočavaju. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih su inkluzivni, pristupačni i sigurni prostori u kojima se svi mladi mogu družiti, izražavati i kreirati sadržaj. Sigurni prostori mogu biti fizički, virtualni, javni i društveni, urbani i ruralni. Brojne organizacije mladih i za mlade u Hrvatskoj i svijetu i ove su godine obilježile Međunarodni dan mladih, a njima i svim mladima želimo da pronađu siguran prostor za sebe!
Traži se najinkluzivniji projekt!
 
Inkluzija je jedna od glavnih značajki programa Erasmus+, a zajedno možemo stvarati jednake prilike za sve! U Agenciji za mobilnost i programe EU i Eurodesku želimo poduprijeti i promovirati projekte koji uključuju sudionike koji se suočavaju s raznim problemima i preprekama te im je sudjelovanje u projektima omogućilo upoznavanje s novim kulturama, ljudima i mjestima, usavršavanje znanja i vještina te osobni i profesionalni razvoj. Predstavite nam svoj inkluzivni projekt, a mi ćemo vaš trud nagraditi vrijednim nagradama! Možete osvojiti put na festival Yo!Fest, društvene igre Strašne žene i Pretežno vedro te plakete. Pravila potražite na mrežnim stranicama AMPEU-a, a rok za prijave je 7. rujna 2018.
100 000 mladih želi otkrivati EU
 
U novoj inicijativi DiscoverEU za besplatno putovanje Europom prijavilo se 100 480 mladih, a iz Hrvatske njih čak 1 408! 15 000 sretnih 18-godišnjaka razmililo se širom Europe, a brojni putnici za jednu od destinacija odabrali su i Hrvatsku. Ako ste i vi među dobitnicima, prijavite svoje fotografije ili videzapise s putovanja na natječaj, a ako niste, već ove jeseni pruža vam se nova šansa za osvajanje putnih karata u drugom krugu prijava.
P.S. A ako imate više od 18 godina i prestari ste za DiscoverEU, bez brige - svratite na Eurodeskov web i pregledajte preko 30 nagradnih natječaja koje smo za vas pripremili!
Pogled unatrag: Eurodesk u 2017.
 
Godišnji pregled rada europske Eurodesk mreže - Eurodesk Annual Overview 2017 objavljen je na mrežnim stranicama www.eurodesk.eu. Zasebna stranica posvećena je i mreži Eurodesk u Hrvatskoj, koja se sastoji od 16 informativnih centara i organizacija za mlade koje neumorno pomažu mladima da upoznaju Europu i europske programe mobilnosti.
U prošloj godini najponosniji smo na obilježavanje Europskog tjedna mladih i veliki uspjeh kampanje Time to Move - gotovo 70 kreativnih aktivnosti privuklo je više od 3 500 mladih.
Na Europskom portalu za mlade možete pročitati koje je stereotipe srušio Helenin EVS u Turskoj, kako preživjeti prvi boravak u hostelu, kako će izgledati nova EU strategija za mlade, a možete se prijaviti i na blogerski (EU in my region) ili fotografski natječaj (WaterPIX). 
TCA kutak - treninzi za osobe koje rade s mladima
 
Iz kalendara dostupnih aktivnosti izdvajamo:
***Trening je nazvan po edukativnom posteru za razmjene mladih Star of Europe čije je hrvatsko izdanje priredio Eurodesk u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU. Poster Razmjene mladih – korak po korak – naša europska priča u PDF formatu možete preuzeti ovdje, a želite li da vam pošaljemo i tiskano izdanje, javite nam se na eurodesk@mobilnost.hr).
Share
Tweet
+1
Forward to Friend
Copyright © 2018, Agencija za mobilnost i programe EU, sva prava pridržana.


This email was sent to <<E-mail adresa>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Agencija za mobilnost i programe EU · Frankopanska ulica, Zagreb, Croatia · Zagreb 10000 · Croatia

Email Marketing Powered by Mailchimp