Copy
In deze Update het laatste nieuws over de projecten uit Ghana
View this email in your browser

Nieuws van het Job Creation and Training Centre for the Deaf 

Verslag bezoek Ghana van voorzitter Hubert Fermina en penningmeester Ries Beerthuijzen 

Feestelijke opening van de nieuwe Meeting Hall 
Donderdag 9 oktober 2014

Klokslag 11 uur waren we op het bouwterrein voor de officiële opening van de nieuw gebouwde Meeting Hall voor de dove jongeren. Druppelsgewijs kwamen de gasten binnenstromen. Het gebouw met rood, wit en blauw versierd gaf een feestelijke indruk. De genodigden werden door de beide voorzitters (Hubert voorzitter SOPKO en Clement voorzitter van JCTC) begroet.
Tot de genodigde gasten behoorden onder andere: een dove professor van de universiteit, de directeur van de landelijke dovenorganisatie in Ghana, het hoofd van de gemeente Kumasi en de daarbij behorende vertegenwoordigers, de regionale chief met zijn gevolg en het hoofd van de dovenschool te Jamasi.
Jan Quak, die de bouw gedurende 3 maanden voortreffelijk heeft begeleid was jammer genoeg niet bij de opening aanwezig maar is tijdens de speeches niet vergeten.
De sfeer was merkbaar plezierig en ontspannen, binnen de kortst mogelijke keren was het ontmoetingscentrum vol, in totaal 80 tot 90 aanwezigen.Lees meer 


Onze hartelijke dank
Dank aan Cordaid en alle donateurs. Zonder de steun van Cordaid, die uw donatie verdubbelde was deze Meeting Hall  niet mogelijk geweest.


Een donateur van SOKPO was zo gul dat ze voor de hal 100 mooie stoelen beschikbaar stelde, die meteen prominent opgesteld werden. Daarmee was meteen aan een essentiële behoefte van de inrichting van de nieuwe hal voldaan. 

Nieuws van de Ashanti School for the Deaf 

Moederhuis
Op de dovenschool te Jamasi  hebben we samen met de headmaster de vorderingen in de bouw van het  moederhuis bekeken. Dit project is in zijn eindfase; nu nog de deuren, de kozijnen, de leidingen  bepleisteren en dan schilderen. Men hoopt volgend jaar hiermee klaar te zijn. Ik heb ook met een paar moeders kunnen spreken; ze waren zeer enthousiast over hun nieuwe onderkomens.


Het moederhuis biedt, als het klaar is, een plek voor 4 moeders. Zij zorgen iedere dag voor de jongere kinderen. Normaal hebben zij ongeveer 50 kinderen onder hun hoede, maar omdat er nu geen plek is om meer moeders onderdak te geven verzorgen zij ongeveer 70 kinderen. Met de bouw van het moederhuis wordt de druk iets minder voor ze en krijgen de kinderen meer aandacht.

Kippenhok weer in bedrijf
Het kippenhok op de school is volledig opgeknapt en is nu weer in gebruik genomen. Dit is mogelijk dankzij  een donatie van de Fam. Remkes te Ede. Bovendien kon de school ruim 600 kuikens aanschaffen.. Naast 500 legkippen zijn er ook 100 slachtkippen die voor de kerst verkocht gaan worden om voer voor de leghennen te kunnen kopen. De leiding voor dit project ligt in handen van een deskundige onderwijzer, die ook de oudere studenten van de school gaat inschakelen om ervaring op te doen met het houden van kippen. De desbetreffende onderwijzer zal ook via schoollessen de studenten nauw bij dit project betrekken. Daarover later meer info.  Het geheel zag er goed en schoon uit en boezemt vertrouwen in.

Verfbeurt oude slaapzaal

Vrienden die mee op reis waren, hebben de oude slaapzaal van de jongens geschilderd. De ruimtes waren nodig aan een verfje toe. Voor de kwastende vrienden was dit wel een aparte belevenis, mede door de vele toeschouwers. Zeker de helft van de school zat naar onze werkende Hollanders te kijken. Sommigen van hen hielpen ook mee. Deze actie kan zonder meer succesvol genoemd worden.
 

Traktatie

De laatste ochtend  van ons bezoek hebben wij in de eetzaal een bijeenkomst met de kinderen meegemaakt. In deze bijeenkomst werden ze op de hoogte gebracht van de staking die zijn einde naderde. Ik heb hier van de gelegenheid gebruik gemaakt om de leerlingen iets over SOKPO te vertellen. Dit werd uiteraard in gebarentaal vertaald door de deskundige leraren. Een vast onderdeel van ons bezoek is een traktatie voor de kinderen. Dit keer trakteerden wij ze op een flesje frisdrank. Behalve een traktatie hebben we ook geld gegeven voor onze 10 sponsorkinderen (dank aan de mensen, die een leerling sponsoren) en is de gastank op de school weer gevuld. Ook heeft de school 8 gebruikte schoolborden vanuit Nederland gekregen. 
Het werd weer een feestelijk samen zijn; ik heb nog steeds de vriendelijke, vrolijke  gezichten voor mijn ogen. Het bezoek aan de school was weer zeer leerzaam en zeker de moeite waard.
Over de reis van Hubert en Ries lees meer... 

 

Vrijwilligers

Tussen 20 oktober 2014 tot en met 4 maart 2015 doen twee afgestudeerde studenten van de opleiding Docent Nederlandse Gebarentaal in Utrecht drie maanden vrijwilligerswerk op de Ashanti school for the Deaf in Jamasi. Daarnaast gaan ze ook nog iets meer van Ghana zien.
SOKPO wenst ze veel succes toe.

SOKPO nieuws

Fantastisch nieuws van Cordaid

Cordaid gaat opnieuw 3 onderdelen: het coördinatiecentrum, het toiletgebouw  en 2 werkplaatsen van het project ‘Meet the Deaf ‘  ondersteunen. Dat betekent dat Cordaid het bedrag van uw donatie gaat verdubbelen. De totale kosten voor deze 3 onderdelen bedragen € 73.852,00
SOKPO heeft reeds € 25.000 bij elkaar gebracht . Dit bedrag zal Cordaid verdubbelen.
 Het restant  van € 11.962,00 zal Cordaid verdubbelen als het resterende bedrag bij elkaar is gebracht. Dus uw donatie is goud waard.

Cordaid Social Adventure

Donderdag 11 december 2014 is SOKPO present op het netwerkevenement voor sociale ondernemers en particuliere initiatieven die uit het hele land komen om te netwerken en van elkaar te leren

Erelid Roel Trip

Roel Trip is sinds 2008 lid van SOKPO.  Hij heeft verschillende activiteiten voor SOKPO georganiseerd, waaronder een benefiet concert op Terschelling. Ook de opbrengsten van een door hem geschreven boekje waren voor de SOKPO projecten. Dit jaar heeft hij zich teruggetrokken. In september hebben we op een feestelijke bijeenkomst op Terschelling Roel tot erelid van SOKPO benoemd. Roel blijft zich vanaf Terschelling voor SOKPO inzetten. Het boekje met verhalen bij het haardvuur wordt opnieuw uitgegeven en ook nu weer doneert hij de opbrengsten voor SOKPO projecten.

Steun SOKPO met een eigen actie 

U gaat binnenkort meedoen aan een loop –fiets- of wandel evenement?
U heeft binnenkort iets te vieren?
De projecten van SOKPO spreken u aan en inspireren u?
U wilt graag een eigen eenmalige actie met een eigen actiepagina bv. www.geef.nl op touw zetten?
U wilt donateur worden van SOKPO en een maandelijkse of jaarlijkse bedrag schenken.

Zo ja, neem contact op met info@sokpo.nl, want wij denken graag met u mee.
U kunt uw bijdrage storten op rekening:  NL 56 INGB 0008291542
SOKPO is aangewezen als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Uw gift komt daarom in aanmerking voor aftrek van de belasting.

Het bestuur SOKPO
Copyright 2014 SOKPO, All rights reserved.

Our mailing address is: info@sokpo.nl

unsubscribe from this list    update subscription preferences