Copy
Nieuwsbrief van FLORON
Bekijk deze e-mail in je browser

FLORON Nieuwsbrief

26 maart 2020

Wat is er nieuw in Heukels' Flora van Nederland?

Op 13 februari verscheen de 24ste editie van de Heukels’ Flora, het standaardwerk voor de naamgeving van planten in Nederland. Een knap staaltje werk van auteur Leni Duistermaat! Uiteraard zijn er veranderingen ten opzichte van de vorige editie. Zoals beloofd hebben FLORON en Naturalis de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij gezet:

Powerpoint: Leni Duistermaat (Naturalis) legt uit over de achtergrond van de wijzigingen in de flora.

Factsheet: Laurens Sparrius (FLORON) heeft de belangrijkste gevolgen voor het invoeren van waarnemingen samengevat (en een aparte versie voor gebruikers van Nederlandse namen) Dit is belangrijke informatie voor iedereen die kilometerhokken inventariseert. Tijdens het veldseizoen zullen we enkele nieuwe soorten verder onder de aandacht brengen.

De meest actuele versie van de complete soortenlijst in de NDFF Verspreidingsatlas.
 

Recensie

Baudewijn Odé (FLORON) schreef een uitgebreide recensie over de nieuwe flora in tijdschrift De Levende Natuur.

 

Errata

Onvermijdelijk in zo’n complex boek als de Heukels’ Flora worden er al doende kleine foutjes ontdekt. Een min of meer complete lijst vind je op het forum van waarneming.nl.

Hoe leuk en gezellig het ook is om samen naar planten te kijken; voorlopig -HELAAS!- even niet (Foto: Willemien Troelstra).
 

Wat betekent het coronavirus voor FLORON-vrijwilligers?

Om besmettingen met het coronavirus te verminderen, heeft FLORON een advies voor veldwerk opgesteld. Meer informatie lees je op floron.nl/corona

Samengevat:

  • Alle georganiseerde excursies en binnenactiviteiten van FLORON worden tot 1 juni 2020 afgelast.
  • Ga gerust het veld in en bij voorkeur alleen, en eventueel met maximaal 2 andere personen.
  • Houd tenminste 1,5 meter afstand van elkaar
  • Niet carpoolen, maar reis individueel
  • Voel je je ziek, ook bij milde klachten: blijf thuis!

Ondertussen hebben de meeste terreinbeheerders zelf ook regels voor hun eigen vrijwilligers opgesteld. Vooralsnog mag je als florist nog op pad in natuurgebieden. Houd de richtlijnen van de rijksoverheid, gemeente en de terreinbeheerders goed in de gaten!

Op het kantoor van FLORON is het al geruime tijd stil. Iedereen werkt nu thuis en is telefonisch en per email bereikbaar. Materiaal zoals zoekkaarten, flyers en streeplijsten kunnen nog wel aangevraagd worden via info@floron.nl, maar verzending laat nog minstens enkele weken op zich wachten.

 

Start van het veldseizoen op 25 april

In verband met het vroege voorjaar begint Het Nieuwe Strepen seizoen op zaterdag 25 april (begin meivakantie). Bij Het Nieuwe Strepen inventariseren twee personen onafhankelijk van elkaar hetzelfde gebied. Ken je meeste wilde plantensoorten in jouw omgeving? Dan kun je meedoen aan dit project. Dat begint met het reserveren van een kilometerhok en het lezen van de handleiding. Wat levert de extra informatie op die met Het Nieuwe Strepen verzameld wordt? Dat lees je in de presentatie die Jelle van Zweden (CBS) gaf tijdens de FLORON-dag 2019. 

 

Quarantaineklus: streeplijsten koppelen

In 2019 hebben we 61.600 streeplijsten van FLORON-inventarisaties gescand. Deze kunnen we op basis van de locatie, jaar en persoon aan een lijst in de Verspreidingsatlas koppelen. Handig, omdat we zo altijd snel en makkelijk waarnemingen en streeplijsten kunnen inzien en controleren. We hebben je hulp nodig om enkele gegevens van de scans over te tikken: kilometerhok, jaartal en waarnemernummer. Heb je een account op de Verspreidingsatlas, dan kun je meteen beginnen. En anders meld je je eerst aan als waarnemer op de NDFF Verspreidingsatlas.

 

Muurplanten Meetnet

Wil je meer leren over muurplanten? Dan is het laagdrempelige Meetnet Muurplanten iets voor jou! Met het in kaart brengen van deze muurbewonende planten bij jou in de buurt wordt je in weinig tijd een echte muurplantenkenner. In het portaal Meetnet Muurplanten kun je zien welke al bestaande muren toe zijn aan een vervolgbezoek. Ook kan je nieuwe muren toevoegen. Je vindt daar ook een handleiding en filmpje over de werking van het portaal. 

 

Staat deze plant er nog?

Met Staat deze plant er nog? kan je op zoek naar zeldzame soorten en invasieve exoten waarvan we niet weten of ze nog op de bij ons bekende groeiplaats staan. In het portaal kan je zelf een soort uitzoeken bij jou in de buurt.

Sta jij binnenkort ook op de foto met de FLORON-medewerkers? Van links naar rechts: Michiel, Maik, Ruud, Jeroen, Edwin, Rob, Dion, Leonie, Laurens, Sascha, Wilbert & Baudewijn (Foto: Michiel Verhofstad).
 

Vacature bij FLORON

FLORON zoekt een Projectleider Onderzoek en Bescherming Nederlandse flora op ons kantoor in Nijmegen (32 uur/week). Iets voor jou? Reageren kan t/m 5 april 2020. Lees de vacature. 

Op alle waarnemingen die afgelopen eeuw verzameld zijn kan je veel statistieken loslaten!
 

Meld je aan voor een gratis nummer van het tijdschrift PLANTEN over trends

In april 2020 verschijnt een themanummer van PLANTEN, als feestelijke afsluiting van het digitaliseren van 56.000 streeplijsten uit de periode 1900-1950. In het themanummer besteden we aandacht aan de veranderingen in de Nederlandse flora (trends); zowel in de eerste helft van de vorige eeuw alsook de recente ontwikkelingen.

Wil jij dit themanummer ook ontvangen? Bestel dan voor 1 april een exemplaar via www.floron.nl/actie. Donateurs van Stichting FLORON hoeven niets te doen, zij krijgen het themanummer automatisch in de bus.

Harlekijn (Anacamptis morio) één van de pareltjes die in enkele Important Plant Areas voorkomt (Foto: Peter Meininger).
 

Important Plant Areas: het rapport

Voor het eerst is er een overzicht gemaakt van de belangrijkste gebieden voor de diversiteit van planten in Nederland volgens de internationale standaard van Important Plant Areas. Een publieksversie hiervan is beschikbaar via de NDFF Verspreidingsatlas. Naast plantenexperts van FLORON, hebben ook deskundigen op het gebied van paddenstoelen, mossen en korstmossen bijgedragen aan het rapport.

Zwartblauwe rapunzel (Phyteuma nigrum) (Foto: Wilbert Bosman).
 

Natuurberichten

Word donateur van FLORON en ontvang ons tijdschrift PLANTEN
Vaker waarnemingen doen? Ontdek onze vrijwilligersprojecten in de NDFF Verspreidingsatlas
© 2020 FLORON, 
adreswijziging doorgeven of afmelden voor deze nieuwsbrief