Copy
LEIDERSCHAP
Met trots kondigen wij onze nieuwe Zwermpartner aan: Véronique van Dillen. Véronique komt ons versterken in onder andere de loopbaancoaching. Meer over haar op haar persoonlijke pagina: www.dezwermgroep.nl/veronique-van-dillen. Daarnaast heeft ze een mooie blog geschreven over haar proces om tot deze samenwerking te komen, over haar persoonlijk leiderschap.    
 
Leiderschap is het thema van deze nieuwsbrief. Zo schrijven wij verder over leiderschapsontwikkeling bij veiligheidsregio's door feedback middels videoregistraties. Komen we via Christus en Aristoteles tot een praktische wijsheid over leiderschap. Vragen we ons af of Maarten Luther King een authentiek persoon was. En nodig we jou uit om eens te onderzoeken: ben je een lafaard of een held?

Namens De Zwerm Groep,
Peter Roemeling
TUSSEN LEIDERSCHAP EN LIJDERSCHAP
Op een druilerige zondagmiddag heb ik mezelf eindelijk zover gekregen om die stapel papieren, die al tijden op mijn bureau ligt, op te ruimen. Een klus die ik niet graag doe. Het confronteert me met allerhande zaken die ik nog moet afronden, maar steeds weer uitstel. Toch zijn er een aantal goede redenen om aan het opruimen te beginnen.

Mijn eigen leiderschap

De eerste: niet alleen je bureau raakt er lekker opgeruimd van, maar jijzelf ook. Het geeft ruimte, letterlijk op je bureau en ook figuurlijk in je hoofd. De tweede reden ...
HELD OF LAFAARD? TWEE CONDITIES
Ben jij een held of een lafaard? In maart werd Sjinkie Knegt voor mij een held. Volgens Hannah Arendt is ieder mens een held, mits hij voldoet aan twee condities. Welke twee? Lees het artikel én laat mij weten hoe jij hierover denkt!
  
LEIDERSCHAP ... WIE? ... IK?
Authentieke mensen hebben als vanzelfsprekend geen moeite met leidinggevende posities binnen organisaties.

Het leidinggeven gaat ze makkelijk af en geeft zelfs energie. Maar wat als je van jezelf niet weet dat jij het leidinggeven in je hebt. Kan dit en wat dan? En wat als je een authentieke leidinggevende wil worden?

Eind maart gaf ik een tweedaagse teamtraining waarin ook het onderwerp leiderschap aan de orde kwam.

 

LEIDERSCHAP: OVER PARADOXEN, MAGIE EN INSPIRATIE
Het lijkt wel of we niet zonder kunnen. Het aantal boeken over dit onderwerp is niet meer te tellen en het aanbod cursussen en trainingen is ongelofelijk. Ik heb het over leiderschap. De boeken hierover bestrijken een gebied dat reikt van de oude leermeesters uit China tot aan de meest recente wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van gedrag. Ze gaan over: persoonlijk, spiritueel, geboren, coachend, effectief, dienend en nog veel meer soorten van leiderschap. En eigenlijk, zo merk ik nu bij het schrijven van deze blog, mis ik alleen nog een leiderschaps-app voor mijn smartphone, zodat ik indien nodig mijzelf situationeel kan leiden.
 
LEIDERSCHAPSONTWIKKELING: 'DAAR PLUKT HET HELE TEAM DE VRUCHTEN VAN'
In de veiligheidswereld vindt op het gebied van leiderschap veel oefening en training plaats. Een goede zaak, maar vaak krijgt de theorie de overhand. En wat blijft daar feitelijk van hangen? Als coach met veel ervaring bij de brandweer werk ik graag met de methode ‘groepsfeedback met gebruik van videoregistraties’. Ik ga de dialoog aan. Deze aanpak heeft een groot, positief effect op de zelfreflectie van deelnemers. We boeken effectieve leerresultaten en maken grote sprongen in de persoonlijke en professionele ontwikkeling. En dat is iets waar uiteindelijk het hele team de vruchten van plukt.
 
Artikel op hetkind.org: Innovatie en onderwijsverandering bij De Vrije Ruimte.
 
Scholen pionieren erop los Congres VO Raad

De Vrije Ruimte op de radio1 (met live stream)

Nog plaatsen beschikbaar voor Workshop Excelleren in Vrijheid en verbeteren van prestaties op 24 april.

Proefschrift Ben Tiggelaar slecht nieuws voor coaches?
Heb jij zelf nieuws? Iets op het gebied van ontwikkeling van mensen, teams of organisaties, of ken jij iemand die iets nieuws heeft?
En vind je dat dit een platform verdient? Laat het ons dan weten en wie weet bespreken wij het in één van onze volgende nieuwsbrieven.

Stuur je bericht naar: info@dezwermgroep.nl
 of bel met Peter Roemeling.
Tweet
Share
Share
Forward to Friend
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie bent of omdat u zich ooit als belangstellende heeft opgegeven.

Ons adres is:
De Zwerm Groep
Dr. de Visserplein 12
2584 SB DEN HAAG

Indien u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen van De Zwerm Groep 
klikt u hier

Deze nieuwsbrief is powered by orenji en:  
Email Marketing Powered by Mailchimp