Copy

SOCIETAT ESPANYOLA DE PSICOANÀLISI - SEP
www.sep-psicoanalisi.org

 

NEWSLETTER SEP
Primavera 2015

 

SALUTACIÓ DEL PRESIDENT DE LA SEP


Benvolguts/es,
Segurament no hi ha res més útil per posar a prova la solidesa dels nostres coneixements que situar-se front un grup d’estudiants, disposats a preguntar i qüestionar tot el que se’ls hi diu. Vaig tenir l’ocasió de comprovar-ho participant a les XXII Jornades organitzades per l’Associació de Representants de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears. Tenia al davant un públic interessat per la psicoanàlisi i que em feia preguntes molt intel·ligents sobre la seva vigència i validesa com, per exemple, si es fa servir encara i com es practica, o sobre com ens ho fem per saber si el que fem serveix realment. També vaig conèixer de primera mà la seva decepció pel fet que el contingut de la seva formació acadèmica com a psicòlegs es basava més en l’estudi del cervell que no pas de la ment, en la física i química del sistema nerviós més que en la vida emocional. Però al mateix temps, tots érem conscients -tant ells com jo mateix- de la dificultat actual per a accedir al coneixement i a la formació en psicoanàlisi.
Vivim en un moment en què els principis en què es basa la psicoanàlisi continuen essent necessaris front al predomini en el món acadèmic i científic “oficial” d’una visió basada en l’anomenada evidència científica. Continuen essent necessaris perquè la realitat mental de les persones s’escapa, com l’aigua entre les mans que la volen atrapar, dels intents reduccionistes i perquè l’ansietat de l’home actual cerca contínuament respostes.
En el passat, com també ara, això va dur a les persones a crear mites i realitats alternatives. "La saviesa dels mites" és el tema de XIII Debats de la SEP que enguany tindrà lloc el proper divendres 15 de maig, amb un interessant muntatge sobre el mite de Sísif i, posteriorment, un debat entre un representant de la cultura i un psicoanalista.
Us hi esperem!Rafael Ferrer

CALENDARI D'ACTES

DIVENDRES 15 DE MAIG 
XIII DEBATS DE LA SEP
La saviesa dels mites

Presentació: Assumpció Luengo
Representació teatral de l'obra Sísif d'Arnau Vilardebò
Taula de debat: Jaume Almirall i José Luis Lillo
Modera: Glòria Zegrí
Cloenda: Rafael Ferrer
19:30h - Espai Francesca Bonnemaison - Sala "La Cuina", Barcelona

Inscripció

DISSABTE 20 DE JUNY
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE JOHN STEINER VEURE I SER VIST
Traducció al català de la seva obra original Seeing and Being Seen
CONFERÈNCIA DE JOHN STEINER
Resistance and the Repudiation of Feminity
Activitat organitzada per la SEP i Monografies de Psicoteràpia, Psicoanàlisi
i Salut Mental
10:00h - Casa Sant Felip Neri, Barcelona 

S'obrirà inscripció

DIVENDRES 18 DE SETEMBRE
ACTE INAUGURAL DEL CURS DE LA SEP 2015-2016
S'obrirà inscripció

DILLUNS 21 DE SETEMBRE
SESSIÓ CIENTÍFICA OBERTA D'ALICIA KACHINOVSKY
Psicoanalista de l'Associació de Psicoanàlisi d'Uruguay (APU)
Psicoanàlisi extramurs: El taller clínico-narratiu en el treball amb nens
Activitat organitzada per la SEP i el DANA
20:30h - SEP
S'obrirà inscripció


Podeu consultar els actes interns aquí
 

US ESPEREM EL 15 DE MAIG A DEBATS

  Aquest divendres 15 de maig a les 19:30h a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, donarem la benvinguda a la XIII edició de Debats de la SEP amb el títol La saviesa dels mites.
La jornada es desenvoluparà en dues parts: la representació teatral de l’obra Sísif d’Arnau Vilardebò i, posteriorment, una taula de debat i diàleg amb el públic amb la participació de Jaume Almirall, catedràtic de filologia clàssica, i José Luis Lillo, psicoanalista de la SEP.
 
Pel que respecta a l’obra tindrem l’oportunitat de veure un clàssic grec que porta a l’actualitat el mite de Sísif.
La intervenció de Jaume Almirall girarà entorn a la perenne i inesgotable fertilitat significativa del mite. De com l'absoluta plasticitat del mite grec ha fet i fa que aquest continuï apel·lant a una sèrie interminable de punts sensibles tant de l'individu com de la societat.
 
El nostre company José Luis Lillo parlarà sobre la repetició en la vida humana, en la clínica, posant èmfasi en la qüestió de si existeix la “compulsió a la repetició” i, en el cas de que fos així, quines serien les seves característiques. També ampliarà aquesta reflexió sobre alguns filòsofs que han teoritzat sobre la repetició en la vida, com Nietzsche i la seva idea de l’etern retorn.
 
Ens agradaria comptar amb la vostra participació. De ben segur que les vostres opinions i idees ens ajudarien a enriquir debat. Us hi esperem!
 
Inscripció
 
Comissió organitzadora
 

ACTE D'HOMENATGE A EULÀLIA TORRAS DE BEÀ

Eulàlia Torras de Beà, psicoanalista de la Societat Espanyola de Psicoanàlisi, rebrà un homenatge el proper 5 de juny en el marc de la XII Jornada de la Fundació Eulàlia Torras de Beà (FETB).

                                  
                                               Eulàlia Torras de Beà


Amb el títol Tenint en ment el focus, la jornada estarà dedicada a treballar el focus en diferents àmbits de l’assistència en psiquiatria i psicologia infanto-juvenil. Amb ella, es ret tribut a la Dra. Torras de Beà, mestra de molts dels professionals que avui dia treballen en la salut mental a Catalunya.
 
En l’acte també hi participarà Maria Teresa Miró Coll, psicoanalista de la SEP. Formarà part de la taula Atenció flotant i focalització. La funció terapèutica comença a la primera visita. El també psicoanalista de la SEP Jordi Sala intervindrà en la taula titulada Com influeix la focalització en la relació terapèutica.
 
Eulàlia Torras de Beà és Doctora en Medicina i Cirurgia. Psiquiatra i psicoanalista, pionera en oferir atenció als nens i adolescents des de l’assistència pública amb la fundació l’any 1969 del Servei de Psiquiatria i Psicologia del Nen i de l'Adolescent amb seu a l'Hospital de la Creu Roja de Barcelona. Aquest Servei va ser el primer en tot Catalunya que va oferir tant el diagnòstic com el tractament psicoterapèutic, reeducatiu i psicopedagògic de nens i adolescents amb problemes evolutius, emocionals, conductuals i d’aprenentatge. Aquest Servei es va constituir l’any 1990 en l’actual Fundació Eulàlia Torras de Beà - Institut de Psiquiatria i Psicologia del Nen i de l’Adolescent. Actualment, és la presidenta del Patronat. Psicoanalista didacta de la SEP i membre titular de l’Associació Psicoanalítica Internacional.
 
Més informació aquí
 

49 CONGRÉS DE LA IPA 

   Els membres de la SEP Antonio Pérez Sánchez i Ester Parlem participaran al Congrés de l'Associació Psicoanalítica Internacional que tindrà lloc a Boston del 22 al 25 de juliol.
 
                                        
                                Antonio Pérez Sánchez           Ester Palerm

Antonio Pérez Sánchez formarà part de la taula rodona titulada Aspectes de la psicoanàlisi d'una pacient esquizofrènica. L'objectiu d'aquest panell és mostrar clínicament la viabilitat del mètode psicoanalític estàndard en el tractament dels anomenats pacients greus, particularment els psicòtics. S'il·lustra amb l'anàlisi d'una pacient esquizofrènica amb una història psiquiàtrica de molts anys d'evolució quan va iniciar el tractament, no obstant la qual cosa va ser possible posar en marxa un procés analític de diversos anys de durada.
Més informació aquí

Ester Palerm participarà en el panell titulat La capacitat de rêverie de l'analista. Continua essent una eina essencial en la clínica amb nens avui? Per tal d'il·lustrar el rêverie en l'aquí i ara de la sessió analítica, es presentarà una sessió d'anàlisi d'una nena de 10 anys que va consultar per angoixes de separació i mort. Aquesta sessió va tenir lloc després d'unes hores de comunicar-li la mort d'una amiga de la seva edat.
Més informació aquí

Accediu al programa del Congrés aquí
 

DESTACATS

EL DIARI EL PUNT AVUI PUBLICA UN ESCRIT DE LA SEP EN RECORD
AL DR. PERE FOLCH MATEU

Amb motiu de l'Acte d'Homenatge de la SEP al Dr. Pere Folch Mateu el passat 14 de febrer, el president Rafael Ferrer va redactar una carta en record al nostre cofundador. L'escrit va sortir publicat al diari El Punt Avui el 4 de març.
Més informació aquí


JORGE L. TIZÓN ENTREVISTAT AL PROGRAMA "RETRATS" DEL CANAL 33
El psicoanalista de la SEP va ser l'entrevistat del periodista Jaume Barberà el 4 de març. Sota el títol Empastillats, la conversa versa, en gran part, sobre els trastorns mentals, l'abús de la medicació i el TDAH.
Més informació aquí

MIGUEL PERLADO ENTREVISTAT PELS SERVEIS INFORMATIUS DE TV3
El psicoanalista de la SEP va ser entrevistat com a expert en sectes al Telenotícies i al programa "Els Matins" amb motiu de la I Trobada Nacional de professionals, familiars i exmembres de sectes que es va celebrar el 6 i 7 de març a Barcelona.
Més informació aquí
 

RESSENYES D'ACTIVITATS

SEMINARI D'ANTÒNIA GRIMALT AL CENTRO VENETO DI PSICOANALISI
REPTES A LA RÊVERIE DEL TERAPEUTA


   Per Antònia Grimalt


A través de les transformacions en la cultura social, el treball clínic amb patologies del buit ha adquirit força rellevància i requereix el desenvolupament de la nostra comprensió del funcionament mental referit a fallides en els moments mes primitius de la constitució del 'self'. Així, cada cop més, dediquem la nostra atenció no tan sols a l’inconscient dinàmic sinó també al seu prerequisit, l’inconscient emocional, que Bion va intuir de manera tan brillant. Des d’aquesta perspectiva, la funció emocional receptiva depèn de la qualitat de les primeres relacions que construeixen i atribueixen “significat”. Si això no es dóna, la ment és incapaç d’atribuir significat i simbolitzar les experiències emocionals que romanen capturades en àrees traumàtiques de funcionament dissociat de tipus sensorial-pre-simbòlic. Aquestes àrees de funcionament poden adoptar fenomenologies diferents que, sigui com sigui, denoten la dramàtica fragilitat dels processos integradors que constitueixen la base del 'self'.

Accediu a la ressenya completa aquí


SESSIÓ CIENTÍFICA OBERTA DE ROSA VELASCO
ARTE PARA DAR CUENTA DEL DOLOR DEL PASADO


   Per Rosa Velasco


A la sessió científica Arte para dar cuenta del dolor del pasado es planteja que el treball del psicoanalista consisteix a facilitar el registre d’experiències emocionals d’un passat traumàtic amb l’objectiu de poder aprofitar millor el present.

La conferència que Rosa Velasco, psicoanalista de la Societat Espanyola de Psicoanàlisi, va impartir a la seu de la SEP el 16 d’abril és un comentari al treball de M. Eigen (psicoanalista de l’APA, N. York) "Llàgrimes de dolor i bellesa: veus barrejades" en què s’exposa el procés i evolució d’un pacient en anàlisi. J. J. Martínez (psicoanalista de la SEP, Sevilla) va llegir una versió adaptada per a aquesta ocasió i Elisabeth Llorca (psicoanalista de la SEP, Barcelona) va presentar la sessió i va moderar el debat.

Accediu a la ressenya completa aquí


SESSIÓ CLÍNICA OBERTA DE JORDI ARTIGUE
EL LLISTAT D'ÍTEMS EN SALUT MENTAL (LISMEN)


   Per Jordi Artigue


Jordi Artigue, psicoanalista de l’Institut de Psicoanàlisi de Barcelona, va presentar la sessió clínica oberta El llistat d’Ítems en Salut Mental (LISMEN), un instrument d’exploració i detecció del risc d’alteració dels vincles a la infància i a l’adolescència al Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC) el 25 de març.

L’activitat va estar coordinada per la psicoanalista de la Societat Espanyola de Psicoanàlisi Neri Daurella i es va desenvolupar en el marc de col·laboració entre la SEP i la Secció de Psicologia Clínica i de la Salut del COPC. La sessió va ser transmesa simultàniament en les delegacions del COPC de Lleida, Girona i Tarragona.

El LISMEN és un qüestionari creat en el grup de recerca que va desenvolupar la seva tasca a l’Institut Català de la Salut i que va estar dirigit pel Dr. Jorge L. Tizón, membre de la SEP. És un instrument ideat des d’un model de comprensió psicoanalític per a detectar precoçment el risc de patir trastorns mentals greus. Es basa en el fet que la presència d’esdeveniments vitals adversos dificulta l’elaboració de les emocions i l’estructuració del 'self' des dels primers moments de la vida. És una eina d’exploració que s’aplica principalment en els nens i els adolescents i determina el grau i el valor dels factors de risc associats al desenvolupament de problemes mentals. La finalitat és que si es detecten diversos factors de risc, el nen o el jove pugui ser posat en tractament psicològic amb finalitat preventiva.

Accediu a la ponència completa aquí


TROBADA DEL GRUP PSYCHOANALYSIS AND POLITICS

   Per Neri Daurella i Eileen Wieland


Els dies 20, 21 i 22 de març va tenir lloc a la seu de la Societat Espanyola de Psicoanàlisi la trobada anual del grup PSYCHOANALYSIS AND POLITICS, dedicat aquest cop a reflexionar sobre el tema Emigració, exili i espais polifònics.

​Coordinada per Lena Auestad i Johnathan Davidoff, es va iniciar amb una ponència sobre Ghettos identitaris i socials versus espais polifònics a càrrec de Joseba Achotegui, director de SAPPIR (Servei d’Atenció Psicopatològica i Psicosocial a Immigrants i Refugiats de l’Hospital de Sant Pere Claver), i de Neri Daurella i Eileen Wieland, psicoanalistes de la SEP.Esq a dreta: L. Auestad, J. Davidoff, J. Achotegui, E. Wieland i N. Daurella 

Després d’aquesta ponència van seguir unes vint més, repartides al llarg de tres dies molt intensos, a càrrec de participants procedents de la Gran Bretanya, Irlanda, Noruega, França, Itàlia, Hongria, Polònia, Txèquia, Sèrbia, els Estats Units, Mèxic, el Canadà, Xile, Turquia, Israel i Taiwan.

Accediu a la ressenya completa aquí


CONFERÈNCIA DE BJÖRN SALOMONSSON I MAJLIS WINBERG
LES INQUIETUDS DELS BEBÈS I LES SEVES SEQÜELES A LLARG TERMINI


   Per Antònia Grimalt


El Departament d’Anàlisi de Nens i Adolescents (DANA) de la Societat Espanyola de Psicoanàlisi, juntament amb la Comissió Científica, van convidar Björn Salomonsson i Majlis Winberg a impartir una jornada sobre Les inquietuds dels bebès i les seves seqüeles a llarg termini que es va celebrar el 7 de març al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Björn Salomonsson va començar amb la presentació d’un treball que tenia per títol Tractament psicoanalític amb infants i pares: què, per què i quan?
Aquest treball neix de la recerca de la tesi doctoral de l’autor, realitzada al Karolinska Institutet d’Estocolm. Planteja una altra àrea clínica on aquestes qüestions resulten més difícils de contestar: el tractament psicoanalític d’infants i pares (MPI). En què consisteix, per què un ho hauria de fer i quan cal fer-lo?


Accediu a la ressenya completa aquíCONFERÈNCIA DE BJÖRN SALOMONSSON
ERA FREUD UN BIONIÀ?


   Por Antònia Grimalt


Björn Salomonsson va pronunciar la conferència titulada Era Freud un bionià? Perspectives del tractament pares infants el 6 de març a l’Institut de Psicoanàlisi de Barcelona. En l’exposició descriu el seu recorregut crític per les diverses concepcions teòriques del bebè i acaba comparant les descripcions que fan Freud i Bion d’aquesta qüestió.

 
Esq a dreta: E. Fieschi, B. Salomonsson i T. Trias

Com a material per a introduir la discussió descriu el cas de Tina, de tres mesos, que està cridant terriblement. La mare no pot decidir el nom de la nena i això la turmenta. Mostra com les seves intervencions se centren bàsicament en l’infant (en el sentit de Johan Norman).


Esq a dreta: E.Fieschi, B.Salomonsson, T.Trias, M.Winberg i A.Grimalt

Es remet al que Freud desenvolupa en "El Projecte", on vincula la frustració i el dolor del bebè amb les seves activitats defensives i la seva visió de l’objecte com a hostil. El bebè aparella el seu desplaer amb una “imatge mnèmica” de l’objecte al qual responsabilitza d’això. Llavors intenta desfer-se del desplaer i paral·lelament considerarà l’objecte com a hostil. La propera vegada que hi pensa o el veu, li sorgeix un estat de desplaer. Tracta de descarregar-los tots dos, el desplaer i l’objecte. Les experiències repetides formaran la memòria d’un objecte hostil que reemergeix més fàcilment. D’aquesta experiència sorgirà una activitat defensiva que pot tenir un impacte negatiu en la seva relació amb la mare i descriu el procés pel qual s’arriba a la necessitat d’una “acció específica” externa a través del crit com a comunicació i descàrrega.

Accediu a la ressenya completa aquí


TROBADA CLÍNICA ANUAL SEP-APM

   Per Neri Daurella


El 28 de febrer va tenir lloc a Bilbao la Trobada Clínica Anual de la Societat Espanyola de Psicoanàlisi i l’Associació Psicoanalítica de Madrid (APM). En aquesta ocasió, es va celebrar al Col·legi Oficial de Metges de Biscaia, i es va encarregar de l’organització el Centre Psicoanalític del Nord, que forma part de l’APM. La presentació del material clínic va anar a càrrec d’Eileen Wieland, psicoanalista de la SEP.


Esq a dreta: J. M. Erroteta, E. Wieland i R. Ferrer 

Després de les paraules de benvinguda als assistents, entre els quals hi havia psicoanalistes del País Basc, Catalunya, Madrid, València i Andalusia, José Mª Erroteta, president del Centre Psicoanalític del Nord, va proposar una metodologia de treball que consistia en la presentació del material clínic; discussió en grups petits conformats per psicoanalistes de procedències diverses, i posada en comú en el grup gran amb discussió general. Es va decidir que E. Wieland no participés en els grups petits per permetre una major llibertat d’expressió en els mateixos.

Accediu a la ressenya completa aquí
 

LA CURA DELS FILLS

   Per Clara C. Hernández

Tenir cura dels fills és un fet fonamental per als pares de qualsevol cultura. Ser pares comporta viure un conjunt de complexes experiències emocionals. Abans de la concepció ja s'inicia un procés mental en el qual es crea un espai i un lloc per al bebè que ha de venir i convertir-se en fill. 
Però què significa tenir cura dels fills?
 
Tenir cura és quelcom més que sustentar les necessitats bàsiques d'un fill: alimentació, protecció, salut, educació, etc. Tenir cura és, fonamentalment, una experiència relacional, de vincles, d'aprendre a pensar en els fills, de mentalitzar-los i de empatitzar amb ells. Serà en l'experiència relacional on el nen desenvoluparà el seu món intern i d'aquesta experiència dependrà, en gran part, l'organització psíquica del fill.
Tots els pares estimen els seus fills, però estimar no és suficient. Per tenir cura es requereix una condició essencial, “disponibilitat parental”, és a dir, un estat mental adult que permeti entendre les necessitats del bebè.
 
El creixement de l'ésser humà ve acompanyat de conflictes. Uns, els propis del desenvolupament evolutiu de cada etapa de la vida, i altres, els particulars en cada persona, provinents de la biologia; dels estats psíquics paterns i del propi fill; de les competències dels pares i dels fills; de les històries familiars, actuals i passades, confluint tot això en dinàmiques relacionals que es projecten i introjecten entre els diferents membres de la família.
 
En l'atenció a la infància veiem amb freqüència que tenir cura dels fills és entès com un procés més educatiu que emocional. Els pares volen tenir nens bons, educats, sense enuigs, ignorant que hi ha una vida psíquica en la infància. Freqüentment obliden que els infants tenen desitjos, il·lusions, ganes de créixer, sentiments d'enveja, de gelosia, de rivalitat, frustracions, etc., que viuen i expressen de maneres diferents a través de la seva conducta i els seus jocs, expressant tot tipus de sentiments: enuig, ràbia, irritabilitat, intolerància a la frustració, temors, etc., i també mitjançant comportaments amorosos.
Alguns pares busquen frenar o eliminar les conductes conflictives, sense entendre què expressa l’infant en aquestes situacions. Davant el conflicte i de situacions difícils de tolerar per als pares, es recorre al “racó de pensar”, a la “cadira de pensar”, als premis i càstigs amb “gomets”, etc., tot més propi de recursos d'ensinistrament que de la cura dels infants.
Els pares, en actuar gairebé com ensinistradors, anul·len la possibilitat de crear processos de pensament en els seus fills i en ells mateixos, eliminant l'oportunitat d'interpretar les conductes infantils com a expressió d'emocions, de desenvolupament i de creixement.

Els infants seran capaços de pensar solament si un adult els facilita l'experiència de la comprensió de les seves reaccions i de la relació d'aquestes amb els seus sentiments.
La capacitat dels pares de sostenir i de comprendre als fills no està renyida amb la capacitat i la bona pràctica de posar límits a algunes de les seves conductes inadequades.
Posar límits no traumatitza. Pot traumatitzar el maltractament. Posar límit ajuda els nens a sentir-se protegits dels seus propis instints agressius. Els permet conèixer la convivència de sentiments amorosos i destructius dins d'ells i la regulació del seu món intern. Podríem dir que posar límits actua com un element organitzador de la ment dels infants.

El professionals que treballem als CDIAP de Catalunya tractem molts infants amb trastorns del desenvolupament o amb risc de patir-los, així com a les seves famílies amb funcions parentals molt diverses. Hi ha una tasca fonamental per a nosaltres: ajudar els pares i mares a tenir cura adequada dels seus fills i a entendre que els infants, per greu que sigui l’afectació que pateixin, tenen un món emocional i vida psíquica pròpia, que pot ser comprensible i interpretable a través de la relació i dels vincles.
 
La cura dels fills requereix sempre un gran esforç, fonamentalment emocional. Mitjançant la cura transmetem als fills recursos i capacitats psíquiques que els acompanyaran al llarg de la seva vida, amb una funció que arribarà a ser transgeneracional.

SOCIETAT ESPANYOLA DE PSICOANÀLISI - SEP
Fundada el 1959
Component de la International Psychoanalytical Association - IPA
Fundada el 1910


www.sep-psicoanalisi.org

 

Copyright © 2015 SOCIETAT ESPANYOLA DE PSICOANÀLISI - SEP, Tots els drets reservats
Carrer Alacant 27, entresòl C - 08022 Barcelona

No respongui aquest correu
em vull donar de baixa