Copy
Koncert za 10 milijuna ljudi, američki hakeri u emiratima, digital market report, krema za sunčanje je novi margarin, zavjera protiv Georgea Sorosa, spašavanje zvuka Stradivarija i povijest izmeta u sukobima.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Dobrodošli u dvije stotine i pedeseti nedjeljni newsletter, još par komada i slavimo punih pet godina newslettera. Vrijeme leti. Napominjem da sam sljedeći tjedan na putu i to u područjima gdje je internet u najmanju ruku neizvjestan (i ne samo internet ;) tako da je totalno moguće da propustim poslati newsletter sljedeće nedjelje (budem probao sve napraviti kako spada ali nisam siguran). Kao i prvi puta predlažem da dan počnete s  malo dobre muzike (naletio sam prije par dana na veselu izvedbu "Naive melody (This must be the place)"), natočite kavu ili čaj u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje:

1. Svijet se mijenja, dok se mi bavimo ovim zemaljskim stvarima, sigurno niste znali da je DJ Marshmello održao live koncert u igrici Fortnite, te da je na koncertu bilo 10 milijuna ljudi. Deset milijuna, nije tipfeler (ja za lika nisam čuo do malo prije, a gledam njegovu najpopularniju stvar koju također nikada nisam čuo). In other news, kako je Warhammer osvojio gaming (to je prava igrica, na stolu, nije online). I jeste li razmislili o tome što se događa kada umjetnu inteligenciju programirate da igra video igricu?

2. Mali špijunski triler o tome kako su (i što) američki hakeri radili za Ujedinjene Arapske Emirate. Usporedite to s našim SMSovima i fotografijama ministara s oskudno odjevenim ženama.

3. Britanski digital marketing report za Q4 2018 i Delloitov Tech Trends 2019.

4. Da li je krema za sunčanje novi margarin? Nadam se da ne jedete više margarin (makar, treba biti svjestan i oprečnih činjenica)?

5. Povijest izmeta kao oružja. Izmet se nedavno koristio u Venecueli gdje ih nazivaju "Puptovim koktelima", a Japanci su koristili izmet u vrijeme drugog svjetskog rata.

6. Jeste li znali da kada Stradivariusova violina postane previše oštećena da ide "na spavanje"? A, inženjeri rade bazu podataka zvukova ovih instrumenata kako bi se njihovi zvukovi mogli semplirati u budućnosti. Da bi spasili zvuk Stradivarijeve violine, cijela Cremona mora (ponekad) biti jako, jako tiho.

7. Zavjera protiv George Sorosa, zanimljiva priča neovisno o tome da li ste s jedne ili druge strane argumenta.

8. Student je pojeo pet dana staru tjesteninu, skoro je umro zbog zatajenja jetre.

9. Info(grafike): žene 116og američkog kongresa, što bi se desilo kada bi invertirali Grand Canyon, da li je poljubac svrha sam sebi ili su to trenuci koji vode do njega, karta alokacija frekvencija u americi, sav novac svijeta, top10 banaka po vrijednosti, zračni napadi saveznika tijekom WWII, migracija u ameriku kroz vrijeme, čudni kodovi država.

10. Kratki filmići: quick sort u mađarskoj folk izvedbi (ako niste programer ne klikćite), dvadeset instrumenata pretvorenih u klavir, Future zone (youtube kanal s čudnim full length SF filmovima), Merger (future of work), auto lobist, bijela čokolada nije čokolada. machine made voices (Lucille Ball),

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: Sony world photo, nešto negdje drugdje, život bez ljudi, Litla Dimun.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, koristite plugin poput "User agent switcher" (za firefox i chrome) da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ), ili koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp