Copy
#Nedjeljni newsletter o efektima dezinformacije, top liste literature za mlade, top 500 pjesama svih vremena, Norm McDonald, regulacija društvenih mreža, bankrot Evergrandea, restart blockchaina, cijene aluminija i inflacija, pad međunarodnih poziva, Sara Morrison, Avokado kao duh evolucije, revolt dostavljača, ljepota leptirnog turizma.
Na ovaj newsletter se možete pretplatiti ovdje. Pratite me i na Facebooku. Arhiv prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
 
Dobro jutro <<Ime>>,

Ljeto daje zadnje trzaje i ako zima ne nastupi za četiri dana, čeka nas lijepa jesen. Newsletter ne posustaje bez obzira na godišnje doma, a najbolje prakse za čitanje predlažu malo pozadinske dobre muzike (ovaj tjedan me opet malo žešće ulovio Cave pa pogledajte ovaj live "Rings of Saturn" ili "Palaces of Montezuma" što je Grinderman spinoff koji mi nikada nije sjeo ali eto posljednjih tjedana je ova pjesmica ušla u uho, ili pak "White Elephant" s Carnage-a, a koji ima i zanimljivu priču kako je nastao, btw. ova pjesmica je nedavno okinula milijardu pregleda), u najdražu šalicu natočite kavu ili čaj i opustite se uz današnje linkove:

1. Negativni efekti dezinformacija su jasni i zabrinjavajući. Ekipa sa Stanforda je posložila besplatni kurikulum zajedno s kompletnim lekcijama, planovima i testovima (i popisom literature iz kojeg je kurikulim nastao), kojeg možete pogledati i kao youtube playlistu, a sve skupa je već testirano u učionicama. Kao stvoreno ako radite nešto na temu medijske pismenosti ili kritičkog razmišljanja, ili se jednostavno sami želite educirati.

2. Izašla je u New Yorkeru (top) lista literature za mlade. In other news, Rolling Stone je nakon 17 godina "prepisao" svoju top listu 500 najboljih pjesama svih vremena.

3. Prije nekoliko dana je umro Norm McDonald, kanadsko/američki komičar. Volim gledati standup komičare i ono po čemu je Norm bio rijedak je vrlo specifičan jezik i način na koji ispriča priču (mnogi komičari su vulgarni ili puno psuju što nikako ne volim) - primjerice ovaj vic o moljcu. Članak u NYT kaže kako je rekao kako će ga svi pamtiti po tih nekoliko godina u Saturday Nigh Liveu, dok će desetljeća nastupa po klubovima brzo zaboraviti. Evo jednog starog podcasta s Marc Maronom, na Netflixu ima jedan njegov special i još jedna serija, pogledajte.

4. Mark izdrži: Facebook tvrdi kako se ista pravila primjenjuju na sve, no dokumenti pokazuju kako Facebook političarima i raznim selebritijima daje prava koja drugi korisnici nemaju, a koja oni potom zloupotrebljavaju. Facbook (ali i Google i drugi) se deklariraju kao "platforme" što je samo drugi naziv za infrastrukturu na koju se oslanjaju i o kojem ovise mnoge druge kompanije. Sve su glasniji zahtjevi da se platforme reguliraju ne samo u smislu monopola, ali također i prava na privatnost, zlouporabe podataka, kvalitete sadržaja ali i održivog javnog nadzora. Usput, jedan od efekata društvenih mreža je kratak raspon pažnje. FTC je inače nedavno pokrenuo postupak protiv Facebooka.

5. Ekonomija (apokalipse): aluminij je dostigao 3000USD po toni - zadnji puta se to dogodilo prije 13 godina, tematski za nas Varoufakis priča o tome kako je Euro problematičan (video iz 2018, ja ne vjerujem da je tako), kineski Evergrande je u/pred bankrotom (prije koji tjedan je bio link o iminentnoj krizi tržišta nekretnina u Kini, koje uzgred rečeno čine 28% ekonomije), Evergrande je najveći izdavatelj obveznica u Kini, ne znam jeste li primjetili no prošli tjedan se dogodilo da se blokchain Solane morao restartati (ne sjećam se da sam to ikada prije vidio, pa bacite pogled jer je to prilično novi feeling), btw. istraživanje kaže da blockhchain ima potencijala zamijeniti dolar unutar pet godina. Njemačka inflacija je najveća u zadnjih 13 godina (to bi bilo 2008, što li se tada dogodilo?).

6. Telekomi su 2012 godine naplatili 99mlrd dolara međunarodnih poziva, a 64mlrd dolara u 2019 (danas je vjerojatno situacija još "gora" za telekome, dok su korisnici "uštedili" u istom razdoblju desetke milijardi dolara na pozivima).

7. Kako sam na internet došao poprilično rano, uspio sam zgrabiti neke mail adrese i aliase koje i danas koristim. Prije petnaestak dana iz nekog web shopa s bliskog istoka su mi krenuli mailovi s notifikacijama kako je naručena roba krenula prema meni (solidni shopping spree se dogodio), koju godinu ranije sam krenuo dobijati mailove od nekog američkog Toyota servisa da je vrijeme za doći na godišnji pregled. A ovo je pak priča jedne Sare Morrison o tome kako ona, htjela to ili ne, sudjeluje u životima drugih Sara Morison.

8. Nekategorizirano (za svakoga ponešto): o neodvojivosti tijela i uma, knjige o kompleksnoj ideji doma, psihologija sjajne priče, može li vas čitanje učiniti sretnijim, zašto perfekcionizam ubija ljubav, Avokado je duh evolucije (voće dizajnirano za konzumaciju životinja koje su izumrle pred tisuće godina), ako želite vrt s leptirima evo što trebate zasaditi,

9. Video/Info(grafike): filmske lokacije na Islandu (i filmovi snimljeni na Islandu), katodna cijeva u 380.000 frameova u sekundi, liquid pistor rotary engine (slično Wankelu ali nije), koje zemlje cijene iste vrijednosti, vizualizacija karijere Nicholasa Cagea, različiti stilovi rukava, karta ubijenih nacionalnih lidera u zadnjih 50 godina, europski nacionalni moto-i, osam razina Bacha (i kad smo već ovdje Bach Karaoke), ovce iz zraka.

10. Short stories & Long reads: revolt dostavljača (zlostavljani od aplikacija, napadani od kradljivaca, nezaštićeni od policije), Havaji nisu odmaralište, iako ju je tukao - obiteljski sud je pokušao dosuditi zajedničko skrbništvo nad djecom (priča, sans nasilje, vrlo slična Severininoj od proteklog tjedna), duboka ljepota leptirnog turizma (u nedostaku boljeg prijevoda naslova), nova medicinska sestra u novom valu covida (cijepite se, i ovi koji odgađaju su također antivaxeri).

Ako ste kliknuli na koji od gornjih linkova, nagradite se i s nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: prepoznavanje uzoraka, drone awards 2021, nešto negdje drugdje.

Ugodno čitanje!

Marko

Par napomena:
  • linkovi su grupirani u manje-više logične narative po točkama newslettera, kako istražujem pojedinu temu moguće je da su tekstovi nabrojani izvan sekvence (dakle nisu nužno novo napisani nego mogu ići daleko u prošlost),
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu, Wiredu, New York Timesu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, neke stranice zahtjevaju registraciju (sorry),
  • ako koristite Chrome ili Firefox, instalirajte si Bypass Paywalls plugin, neće riješiti sve ali hoće većinu, ja ga koristim svaki dan :)
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, sorry ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a možete mi platiti i kavu.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2021 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp