Copy
Sibirski Maldivi, pravilo 10.000 sati, 100.000 zvijezda, kako zakoni uvjetuju vlasništvo automobila, rušenje segregacije, orhideja duh i priča o pravom Austinu Powersu (modnom fotografu špijunu).
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>, Opet malo ljetnih tema, manje linkova i duži tekstovi, optimalni za čitanje u hladu. Protokol je isti kao i za sve druge, pustite malo muzičke podloge (imam par cijelih koncerata iu watch later playliste: Killers, The Cure, Pet Shop Boys), napravite kavu ili čaj, natočite u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

1. Ljetna tema; postoji nešto što ljudi zovu "Sibirski Maldivi" pojedinačne fotke izgledaju sjajno (neke su NSFW) ali kada se malo odmaknete i pogledate kako to izgleda iz zraka, vidjeti ćete da je u biti riječ o toksičnom otpadu. To me podsjetilo na "Plavu lagunu" na Islandu, koja je također nastala kao greška industrijskog planiranja.

2. Ako ste čitali Malcolma Gladwella i njegov "outliers" (a trebali ste), onda znate za pravilo 10.000 sati. Ovo "pravilo" koje je u biti samo teza ili naznaka, kaže da bi postali ekspert u nečemu onda morate potrošiti na to 10.000 sati (što je manje-više pet godina kontinuiranog rada, kojeg ako ste baš fanatik možete možda komprimirati u tri godine - probajte ovo povezati s temom iz prethodnog newslettera). Ipak, u svijetu kakav je, postavlja se pitanje da li se ima smisla specijalizirati ili je bolje biti generalist? Opet, na vlastitom primjeru mogu reći kako solidni dio egzistencije počiva upravo na tom generalizmu gdje o nekoliko tema znam dovoljno da mogu "prevoditi" između jedne i druge grupe eksperata (fach idiota). Mislim da je Heinlein bio u pravu, specijalizacija je za insekte.

3. Zanimljivi esej o tome kako su američki zakoni dizajnirani na način da su automobili istisnuli druge oblike prijevoza. Ovo naravno nije direktno usporedivo s našom situacijom ali smo i mi solidno "auto-centrični" i ogromni napori i puno vremena će proći dok se ne riješimo te ovisnosti. I paralelno, priča o tome kako NYC nije dobro mjesto za bicikliste.

4. Električna centrala na ljudski pogon (zašto i kako). Ideja je ukratko da smo motorizirali i automatizirali sve što smo mogli a onda kao posljedicu idemo u teretane da potrošimo energiju i ne zakržljamo zbog toga što se ne krećemo i opterećujemo dovoljno. U nekim teretanama (pojma nemam, nikada nisam bio ni u jednoj) generiraju i struju od vježbanja. In other news, biciklista na Tour de France je uspio generirati 219W u svakom satu kroz pet sati bicikliranja, dakle 1.100W ukupno. To je cca 70-80 lipa električne energije za što jedva da možete kupiti dovoljno hrane da nadoknadite kalorijski gubitak. Ideja baš onda nije osobito produktivna, ali je zanimljiva intelektualna vježba za armageddon.

5. Prije neki dan sam naletio na informaciju da su u Vukovaru podijeljene hrvatske i srpske škole i da školarci više ne idu u istu školu (to mi zvuči malo surealno ali čini se da je tako). Prije pedesetak godina, nešto slično (ključna riječ slično) se dogodilo i u New Yorku, gdje trinaestogodišnjoj klinki nisu dopustili da pohađa školu koja je bila rezervirana samo za dečke, ovo je priča o tome kako je srušena ta podjela (to je samo jedna od podjela, neke su ostale dan danas).

6. Ghost Orchid je biljka koja raste na visokom drveću usred močvara Floride. Ono što je zanimljivo s tim cvijetom je da nitko (do sada) nije uspio shvatiti kako ide proces polenizacije tog cvijeta.

7. Povijest koncentracije proizvođača sjemenja. Prije pedeset godina imali ste samo u americi više od 1.000 malih proizvođača sjemenja, danas ih je manje od 100. Četiri multinacionalke Corteva, ChemChina, Bayer (koji je prošle godine kupio Monsanto) i BASF kontroliraju 60% ukupne svjetske prodaje sjemenja.

8. Long read: priča o modnom fotografu, jednom od najdublje infiltriranih špijuna koji je istovremeno prevario i Kolumbijske narko kartele i Američku vladu.

9. Info(grafike): logički simulator (sagradite svoje računalo), queer SF & F preporuke knjiga (tražilica), Predator (filmski poster), pucnjave američkih ekstremista, američki problem s mržnjom, 100.000 zvijezda, stotinu godina NLO opažanja.

10. Kratki filmići: betamax trening video, Pizza Hut trening vidfeo, ljudske karakteristike, gibon sreće ježa, najbolji deepfake na internetu, kad ste shvatili da niste isti kao drugi,

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: ljudski uzorci, Audubon photo award, podvodne fotke, iza zavoja.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp