Copy
Kako zbuniti računalo, Trump i vjetroelektrane, koristite li 2FA, mačke su psihopati a zečevi jezivi, nove metode liječenja karcinoma, predizborne teme, troškovi liječenja...
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

I dalje ne znamo jesmo li u BREXIT tjednu ili ne pa smo svi skupa malo zbunjeni i gledamo hoće li netko doći i donijeti napokon odluku. Prijedlog za početak nedjelje je isti kao i uvijek: malo dobre muzike (Telegraph road ili Video killed the radio star s Walk of the Earth i Sarah Silverman), natočite kavu ili čaj u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

1. Evo jednog cool dokumenta koji analizira ponašanje vozača koji koriste Teslin autopilot (evo i jedan video kako to funkcionira, jako zabavno). Tesla je inače zanimljiva i po tome što oni, za razliku od doslovno svih drugih u industriji, ne koriste LIDAR tehnologiju kao temeljni alat za autonomnost vozila. A kada smo već kod toga, istraživači su nedavno objavili dokument koji pokazuje kako je lagano moguće zbuniti računalo koje upravlja auto pilotom u automobilu, ono što je ljudima jednostavno za uočiti to je računalima beskrajno teško. Postoji cijela kategorija "adversarial" napada na umjetnu inteligenciju, a tu je naravno i linija odjeće koja je dizajnirana da zavara sve više dostupne CCTV kamere koje nas okružuju.

2. Trump je nedavno imao (još jedan) ispad o tome kako su vjetro elektrane štetne (nisu, ako se pitate). Između ostalog, vjetro elektrane navodno ubijaju puno ptica, no istraživanje pokazuje da su drugi oblici generiranja energije neusporedivo opasniji od vjetroelektrana.

3. Malo o računalnoj sigurnosti: koristite li 2FA (two factor authentication) - svakako preporučam da koristite uz nekoliko upozorenja. Kao prvo, vjerujem da imate dobar password, evo jednog eseja o tome kako kreirati doista dobre passworde (ignorirajte one savjete s kompliciranim slučajno generiranim passwordima koji su vama teški za pamtiti a računalima laganim za pogoditi). Ako mene pitate, prestanite se koristiti 2FA sustavima koji koriste vaš broj telefona za "autentikaciju" jer postoje metode kojima se može zaobići ovo ograničenje. I na kraju, ako ne vjerujete meni možda ćete vjerovati Taylor Swift.

4. Mačke su psihopati (i manje glupe nego što smo mislili), zečevi su jezivi, Vlasnici pasa su puno sretniji od vlasnika mačaka, a čisto ako ste se pitali, oni ljudi koji razgovaraju sa svojim kućnim ljubimcima, pa čak i biljkama ili automobilima su (istraživanje kaže) skroz normalni.

5. Nove metode tretiranja karcinoma (osobito onih koji su se oteli kontroli). A jeste li čuli kada za CRISPR (a doista ste trebali, to su palindromi u genima)? Američki FDA je nedavno odobrio lijek koji targetira tumor po DNA a ne po tome gdje se tumor nalazi.

6. Bilo je prije nekoliko dana članaka o tome koliko naša kućanstva troše na hranu, evo infografike kako ameri troše svoj novac. Kako trošite novac je zanimljiva stvar za proučavati i dobro je pitanje kako će nove generacije pokazivati svoje bogatstvo (i hoće li uopće). Millenialsi ne padaju na konzumerističke trikove svojih roditelja, a lojalnost brendu je mrtva (pa štogod vam drugi pričali o tome).

7. Malo predizborne tematike: kako funkcioniraju "neautentični" accounti (na primjeru Indije), kako twitterov algoritam amplificira ekstremnu političku retoriku (slično je i za Facebook, nemojte misliti da nije),

8. Svi smo čitali o nevjerojatnim troškovima liječenja u americi, VOX se sustavno bavi tom temom i jedan od razloga je to što su bolnice u biti monopoli i cijene usluga i materijala koji su utrošeni u vašem liječenju su predmet nevjerojatnih zarada (ovi se tekstovi odnose na hitne usluge, no nije velika razlika i u normalnom liječenju).

9. Info(grafike): za dvije godine obnovljivi izvori će biti jeftiniji od fosilnih, kako je Tokyio postao mega-grad, karta dužine dana, 10 najvećih američkih gradova od 1790 do danas, radarska snimka iz svemira trasa trgovačkih brodova, veličine država proporcionalne zalihama nafte, svjetska trgovina oružjem, kada je koje europsko sveučilište osnovano, globalni pad novinarskih sloboda, gdje se nalazi oružje,

10. Kratki filmići: u "Mrtvi ne umiru" glumi i Tilda Swindon, dobar loš i zao, najljepši set za slaganje na svijetu, Mystery man iz Izgubljenog autoputa, kako prepoznati piramidalnu shemu, trailer za Joker (s Joaquinom Phoenixom), Jordan Peele je krenuo snimati nove epizode Twilight zone, skateboarding u napuštenoj tvornici,

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: gradnja najvećeg broda na svijetu, negdje nešto drugo.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp