Copy
Kraj vlasništva automobila, umijeće nebrige, očaj nije strategija, terapija virusima, cyber awareness video, zašto se odijevati uvijek isto, budistički robot, ne zovi dok ne pošalješ poruku, istina o vodiku i gorivim ćelijama.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Dani su osjetno duži, a zimsko sunce je polako počelo grijati i dani su stvoreni za šetnju. Ipak dok ste još u toplom, započnite dan s  malo dobre muzike (Umbrella Academy ima super soundtrack, poslušajte, cijela lista je na spotifyu, alternativno tu je mađarska verzija Honky Tonky Woman), natočite kavu (predloženu kavu ne možete još kupiti a i kada budete mogli biti će skuplja od Kopi luwak) ili čaj u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

0. Na nedavnom MWC sajmu u Barceloni (što je manje više centralni sajam za mobilnu tehnologiju), Huawei Mate 20 Pro je proglašen najboljim mobilnim telefonom za 2019. godinu (i makar je izašao prije skoro pet mjeseci, lagano je prešišao upravo predstavljeni Samsung).

1. Automobilske kompanije su suočene s krajem vlasništva, naime u času kada automobili postanu autonomni više neće biti potrebe da posjedujete automobil koji ionako 90% vremena stoji parkiran i čeka.

2. Umijeće nebrige, jedinstvena i moćna vještina. In other news: očaj nije strategija, petnaest principa nade. Najvažnija vještina koju vas nitko nije naučio.

3. Virusna terapija koja bi nam mogla pomoći da preživimo nadolazeću super-bakteriju. Kako umjetna inteligencija može predvidjeti izbijanje bolesti? Na popisu svjetske zdrastvene organizacije već postoji "bolest X" koja označava novu epidemiju koja bi nas mogla snaći prije nego što znanost uspije odgovoriti na nju.

4. NATO red team je koristio facebook kako bi za vrijeme nedavnih vježbi iz vojnika izvukao povjerljive informacije. Usput, evo i sjajni "cyber awareness training" videa, koji na šaljivi način pokazuje kako se iz vas mogu izvući podaci.

5. Ekipa koja nosi uvijek istu odjeću svaki dan (možda bolje napisati istovjetnu). Ja nosim isključivo crnu boju, nije baš sve totalno isto, ali drastično pojednostavljuje odabir. Imam nekoliko tipova majci i pulovera, dva modela hlača i dva modela košulja koje nosim. Donji veš ide u samo jednoj izvedbi. Najviše muke mučim s cipelama. Forbes ima članak i o pet razloga zašto nositi iste stvari svaki dan.

6. Novo, novo. novo vrijeme: ne zovi dok ne pošalješ poruku, zašto se mladi pretvaraju da vole svoj posao, Moderna ljubav, zašto mladi imaju sve manje i manje seksa, #onokad klinci skuže da im je cijeli život već sada online.

7. Budućnost je već ovdje, samo nije podjednako distribuirana. U budističkom hramu u Kyotu može vam se dogoditi da vam propovijeda robot (ima i video). Robotizirani Jezerinac, Košić i Bozanić su praktički iza ugla.

8. Danas, 39% američkih heteroseksualnih parova svoje partnere pronalaze online, ovo je statistika o njihovim profilnim slikama.

9. Info(grafike): gustoća naseljenosti u americi, ruska ekonomija vs. eu, obiteljsko stablo 15 najvećih auto kompanija, globalno doživljenje, bogati ljudi misle da su srednja klasa, Pangaea ali s današnjim granicama, potrošnja cigareta per capita u europi, mapa driftanja sjevernog pola, logičke pogreške oko "roboti će preuzeti svijet",

10. Kratki filmići: istina o vodiku (i fuel cells), New normal - kratki filmić o kanabisu, Purl (Pixar SparkShort), timelapse jedne stanice koja se u šest minuta razvije u živo biće, enormna mrkva, rube goldberg s pikulama, food truck eksplozija.

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: najbolje iPhone fotke, zapušteni domovi, točka nestajanja.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp