Copy
Kako sagraditi radikalnu desničarsku stranku, sve o ospicama, kako popraviti pamćenje, zabrana jednokratne plastike, torbe od pamuka su štetne za okoliš, nuklearni reaktor u dnevnoj sobi, odreknite se veganizma.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Ja najavljujem proljeće već tjednima a nikako da ugasimo grijanje. Još jedna tmurna nedjelja je pred nama i prijedlog je da krenete u dan uz malo dobre muzike (Martina je podijelila Heroes u izvedbi Davida Byrnea, koji se već nalazi na mojoj "drugoj" playlisti, što me sjetilo na epsku obradu Ashes to ashes od Warpainta, alternativno možda Ice Ice Baby u GOT izvedbi), natočite kavu ili čaj u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

1. Sve što trebate znati o ospicama!

2. Španjolska nema vlade već deset mjeseci i vjerovali ili ne ali krenulo im je.

3. Protu-terorizam i internet (kako teroristi koriste internet za širenje svojih ideja). Kako sagraditi radikalnu desničarsku stranku i ući u parlament.

4. Anne Hathaway se odrekla veganizma (ovo je zanimljiva diskusija i malo razmislite o tome). Upoznajte impossible burger 2.0 (nadam se da će uskoro tako nešto biti i kod nas dostupno, ja jedva čekam), a dok smo svi skupa opsjednuti proteinima i ugljikohidratima skroz smo zaboravili na vlakna i njihovu važnost u prehrani.

5. Kako popraviti svoje pamćenje (čak i ako često zaboravite gdje ste ostavili ključeve). Btw. istraživanje je pokazalo da pedesetogodišnjaci mogu imati mozak dvadesetpetogodišnjaka samo kada bi jednom dnevno bili mirni i tiho 15 minuta.

6. Sheldon, ali pravi; dvanaestogodišnjak je napravio nuklearni reaktor gledajući youtube filmiće i nabavljajući dijelove s eBaya.

7. Europa je odlučila zabraniti plastiku za jednokratnu upotrebu, a glitter (koja je naša riječ za to) je sljedeći na redu. Što je uopće glitter i kako se proizvodi.

8. Torbe od organskog pamuka je potrebno koristiti 20.000 puta da bi bile manje štetne za okoliš od plastičnih vrećica (140 strana PDF report). Pamučna torba je stoga jako loša zamjena za plastičnu vrećicu, makar ekipa ima primjedbi na metodologiju koja je korištena za izračun.

9. Info(grafike): globalne brodske rute (i pazi ovo, globalne brodske rute BEZ karte u pozadini), po prvi puta je u americi više struje proizvedeno od obnovljivih izvora nego od ugljena, pametno rudarenje, taksonomija imena hipsterskih kafića u londonu, koliko je 1 trilijun/bilijun dolara, karta svijeta po veličini populacije.

10. Kratki filmići: Killing Kasztner (dvosatni film o liku koji je s Eichmannom ispregovarao oslobađanje 1300 židova iz Mađarske), radioaktivnost urana (sjajna vizualizacija), filmić iz 1985 gdje James Burke kako će se politika mijenjati u digitalnom svijetu, kako je nastao Sympathy for the devil u 4K, filmić BEZ specijalnih efekata, šest novih kratkih Alien filmića (i Alien flipbook i Alien kazališna predstava), kratki SF Nano, btw. što je nanosekunda, John Wick u dvije minute.

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: nešto negdje drugdje, put svile, divljina, NatGeo traveller 2019.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp