Copy
Jesam li normalan, znakovi nadolazeće apokalipse, hipster efekt, ubijanje robotima i etički standardi, AI bez AI-ja, kako razgovarati s klincima, kako se skinuti s antidepresiva.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Ovaj tjedan opet putovanja pa sam krenuo tipkati nešto ranije. I dok ja radim u stranoj zemlji, vi započnite dan s  malo dobre muzike (možda mjuzikl "Supervodljivost" kojeg možete iskoristiti i za vježbanje za doktorat, ili da preslušate novi album Amande Palmer), natočite kavu ili čaj u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

0. Film u kojem glumim, Posljednji Srbin u Hrvatskoj prošlog je vikenda bio drugi najgledaniji film u kinima (prešišao nas samo LEGO movie za svega 300 ulaznica), pa ako vam to nije preporuka da odete u kino onda doista ne znam. Ako ste ga pogledali, ne budite lijeni pa mu dajte neku dobru ocjenu na IMDB-u.

1. Jesam li normalan? Nekoliko razloga zašto se uopće ne trebate brinuti o tome i umjesto toga energiju usmjeriti prema tome da imate autentični život (lakše reći nego napraviti, ali eto, od nekuda treba početi). Btw. znate li za japanski Ikigai, on vam može pomoći ako tražite svoju svrhu u životu (jako volim japansku filozofiju).

2. Znakovi apokalipse: prošle godine je otkup dionica bio veći od investicija (prvi put nakon 2008, a znamo što se onda dogodilo), Trumpovi trgovački ratovi štete ekonomiji, prodaja automobila u veljači je opako zakašljucala, prodaja stanova je praktički stala u 2018, američki farmeri u rekordnim brojevima pokreću bankrot (u razinama koje nismo vidjeli od, wait for it, wait for it, 2008 godine), industrijska proizvodnja u siječnju je bila na niskim razinama u cijelom svijetu, kako su carine naštetile prodaji, proizvođačima ali i kupcima bijele tehnike. I zadnje, kako je globalni dotok novca prestao rasti, šanse za recesiju su sada na 80%.

Kaže netko da su ekonomisti uspješno predvidjeli devet od zadnjih pet financijskih kriza, pa je vikanje poput ovog mojeg pomalo nezahvalno jer je trenutno netočno (navodno krize nema), no u praksi se samo jedno jutro probudite i neka velika banka pukne ili se desi nešto drugo i svijet je odjednom u krizi. Krivo je i misliti da smo nešto naučili iz krize 2008. godine, možda je to i točno ali smo u međuvremenu zaboravili, opustili se i plešemo dok bal traje.

3. Hipster efekt, zašto anti-konformisti u konačnici svi izgledaju jednako. I taman nakon što sam našao ovaj prvi link, našao se hipster koji je htio tužiti portal radi neovlaštene objave njegove fotografije, no ispostavilo se kako to nije on nego neki sasvim drugi hipster koji izgleda jednako.

4. Kutak za militariste: amerikanci smatraju da nosači aviona nemaju budućnost (pročitajte, jako zanimljiva argumentacija), Pravne i etičke implikacije ratovanja dronovima (ovo je samo link na knjigu), zašto američko zrakoplovstvo ne prijavljuje da ima dronove (i što to točno znači), američka vojska uvjerava javnost kako će umjetna inteligencija njihovih robota za ubijanje slijediti najstrože kriterije, opako naoružani milenijalci instagrama, najbolje slike F-117 ikada snimljene, snimka sudara supersoničnih valova dva aviona.

5. 40% startupova koji kažu da se bave umjetnom inteligencijom je uopće ne koriste. Ja se bavim raznim obradama, analitikama, ekstrakcijama informacija iz podataka i ponekad koristim i umjetnu inteligenciju, no veliku većinu onoga što trenutno možete kupiti pod "umjetna inteligencija" možete bez problema posložiti i sami u excelu. Budite jako oprezni kako kupujete nešto što je ko fol "AI". I kada sam već spomenuo startupove, evo jednog zanimljivog teksta koji kaže da nemojte misliti da je rezanje poreza dobro za startupove (ne morate se složiti s argumentacijom, samo je pročitajte).

6. Kada pitate klince kako je bilo u školi, to je ekvivalent kao da vas netko pita što ste radili prije dvije godine. Kako razgovarati s klincima?

7. Koliko košta (i koliko traje) ozdravljenje klinca koji nije cijepljen, jest da je američki primjer i da je iznos od 2mil dolara, ali samo da dobijete relaciju koliko je to teško. Usput, analiza je pokazala da većina anti-vaxxerskog sadržaja na Facebooku kreće s vrlo malog broja stranica.

8.Dosadašnja praksa je bila da vas se antidepresiva skida unutar nekoliko tjedana, no novija istraživanja kažu kako je to katastrofalna praksa i da se s lijekova treba skidati mjesecima a ponekad i godinama.

9. Info(grafike): utjecaj društvenih mreža na međusobne odnose, u americi se očekuje povijesno hladni ožujak, toplotni valovi u oceanu su prijetnja morskom životu, svjetlosno zagađenje, kako i od čega Nike zarađuje, koliko zarađuju mrtvi celebrityi, koliko šalica kave dobijete od 1 tone ubranog zrna, epidemija ospica u ukrajini,

10. Kratki filmići: podmorski kablovi od 1991 do danas, Odiseja 2001 kao dječja knjiga, kako da sami od pijeska i malo kemije napravite leće za objektiv,

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: Arata Isozaki, karneval 2019, neko drugo mjesto.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp