Copy
Fake news kao predznak novog vremena, zašto biljke ne umiru od karcinoma, sateliti su prijetnja privatnosti, uvjeravanje, adaptacija i trka za vašom pažnjom, zašto plačemo dok letimo, kako je tehnologija promijenila muziku.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>, Nekako kada krenem raditi newsletter pomislim kako je ljeto i nikome se ne da čitati previše i odlučim zadržati se na svega nekoliko dobrih linkova pa kada dovršim sve skupa pogledam i shvatim da sam opet pretjerao. Ja tek krećem slagati newsletter a vi sami možete vidjeti što sam složio. Muzička podloga je uvijek dobroidošla (nakon četrdeset godina pronašli su "Time waits for nobody" Fredie Mercurya), napravite kavu ili čaj, natočite u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

1. Esej Cory Doctorowa (moj frend :) o tome kako je fake news predznak novog vremena. Pa kaže: "Danas, mi brinemo o tome kako anti-vaxeri predstavljaju ponovno izbijanje stare i umrtvljene epidemije. Sutra, možda ćemo doći do zaključka kako su ti događaji prethodili epidemiji srušenog povjerenja i naše zajedničke sposobnosti da utvrdimo što je istina."

2. Zašto biljke ne umiru od karcinoma? (ha, ovo pitanje si sigurno niste još postavili, a toliko je logično)

3. Jednosatni video intervju s Bill Gatesom, vrijedan gledanja i vašeg vremena (a bacite i pogled na ovaj tekst o rastu obnovljivih izvora energije). Pogledajte ovo, ako ništa drugo onda zato da naučite nešto o skromnosti. Negdje u zadnjoj trećini, Gates spominje i anti-trust postupak protiv Microsofta, pogledajte njegovu sudsku izjavu iz 1998. godine.

4. Jeste li znali da možete zaraditi milijune brojeći automobile iz svemira? Sateliti i silne kamere koje nas promatraju iz svemira su sljedeća velika prijetnja našoj privatnosti. Nešto slično tome je i ovaj laser s kojime se može identificirati kucanje vašeg srca na 200m ili više (svačije srce kuca na različiti način, to je biometrija jednako kao i otisak prsta ili zjenica oka).

5. Šansa da stvorite business vrijedan milijardu dolara je 0,00006%.

6. Još jedan stariji esej od Corya o uvjeravanju, adaptaciji i utrci za vašom pažnjom, marketingaši iz dana u dan kreiraju i koriste sve opakije alate kako bi kreirali mehanizime koji će se izboriti za vašu pažnju, no svijet u kojem bihejviorističke intervencije nalazite na svakom koraku nije svijet u kojem su te intervencije bile izučavane. U prijevodu: potrošači su sve imuniji na marketing.

7. Zašto emocije luduju dok letimo avionom? Zašto plačemo na avionima? Što se sve događa s našim osjetilima u avionu (tj. na velikim visinama), a što objašnjava zašto je blody mary ok u avionu ali not so ok dok smo na kopnu.

8. Kako je tehnologija promijenila muziku, Nick Mason (iz Pinkl Floyda) govori o ovim temema u devet epizoda: snimka, studio I dio, studio II dio, sampliranje i ritam mašine, sintesajzer, hammond orgulje, pioniri elektronske muzike, električna gitara. Dodatno: podcast o povijesti elektronske muzike. I kao posebni bonus, link kojeg sam već dijelio ranije ali je epski dobar: Blue Monday u izvedbi Obsolete orchestra. I kada smo već kod muzike, postavlja se pitanje hoćemo li u svijetu umjetne inteligencije uopće više slušati muziku?

9. Info(grafike): svakih 30 sekundi Amazonska šuma se smanji za velilčinu jednog nogometnog igrališta (razlozi zašto šume nestaju), direktne investicije po državama, statistika potrošnje pijanih online shoppera, kako se riječi šire uz trgovačke rute, kako bliblioteke odlučuju gdje će staviti koju knjigu, rezultati EU izbora po regijama Europe, Imperial airways putanja leta Pariz- London, 63 trilijuna svjetskog duga u jednom grafikonu, NASA istraživanje o izvorima metana, odvratni obroci europe.

10. Kratki filmići: 45.000 bačvi viskija u plamenu, priča o ruskom špijunu, šalice za kavu napravljene od "reciklirane" kave, napravite sami stroj za sortiranje kovanica, restoracija starih igračaka, kako funkcionira identifikacija po otiscima prsta,

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: upiti biblioteci (pre-google), noctilucent oblaci (jako zanimljivo), umjetnost i arhitektura, nešto negdje drugdje.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp