Copy
Budućnost novinarstva i medija, brdo dokumenata iz Iraka, financijska kriza stiže, kako prati novac kroz Fortnite, toksična muškost i odakle 28 dnevni ženski ciklus, kako biti siguran na internetu, organsko povrće je prevara, Facebook i vaši osobni podaci...
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>,

Hladno je, zima u punom pogonu. Idealni je dan za ostati kod kuće pod dekicom, makar za mene nema te sreće jer sam na TVu za sat i pol. Kao i uvijek predlažem uvijek isti recept: malo dobre muzike (kad ste posljednji put slušali ruski synthpop, ili možda ovaj koncert Kraftwerka iz 1970), natočite kavu ili čaj u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje:

1. Reutersov Media trends report za 2019. godinu. Ima li novinarstvo uopće budućnost?

2. Američka vojska objavila je dvije ogromne knjige o Iračkoj ratnoj povijesti (dakle ovom dijelu gdje su ameri unutra), ima oko 1.500 stranica teksta uključivo i brdo dokumenata, planova, intervjua... Knjige možete besplatno downloadati; PDF1 i PDF2. In other news, američka vojska i dalje ne može objasniti zašto je potrošila 1.280$ na kupovinu šalice za kavu (jedne) - slična situacija je i kod nas.

3. Nisam stručnjak ali sam uvjeren da će uskoro nastupiti nova financijska kriza koja će po svim kriterijima biti daleko teža od one iz 2008. Iako je lagano srozavanje burze krenulo, sam početak krize obično bude obilježen nekim značajnim događajem u financijskom svijetu (i još malo o tome). Europa je, čini se, napravila svjesnu odluku da krene u recesiju, istovremeno treba razmisliti malo i o ekonomiji američkog shutdowna (koji je prekjučer dobio trotjednu pauzu),

4. Kako se pere novac kroz Fortnite (računalnu igricu), a to je više ili manje dio priče knjige REAMDE od Neala Stephensona (sjajna knjiga kao uostalom i sve druge njegove). A kada smo već kod toga, postavlja se i pitanje budućnosti darknet trgovanja.

5. Kutak za muško/ženske odnose: kako postići jednake redove pred muškim i ženskim WCima, društveni pritisak tjera muškarce na neželjeni seks, kako smo došli do 28 dnevnog ženskog ciklusa (odgovor bi vas mogao šokirati :), što je to "toksična muškost" (povod je posljednji Gillete oglas), da li je pojam spola oduvijek bio binaran ili je to više rezultat zapadne civilizacije (evo i primjera), većina radne odjeće nije dizajnirana za žene, muškarci ne vjeruju da postoje predrasude prema ženama u znanosti, ženska seksualna prava uključuju i pravo na zadovoljstvo.

6. Malo o IT sigurnosti (čisto zato da vam neke slike s izleta u Srbiju ne bi postale javne): kako upravljati passwordima u 2019. godini (ovo je više za programere web stranica nego za korisnike ali malo da shvatite kako se to radi), kako biti siguran na internetu (odlična i jednostavna stranica, fino objašnjena).

7. Facebook i vaši osobni podaci (rezultati studije Pew Researcha).

9. Kupnja organskog povrća u dućanu je čista prevara. Ako vam se ne da čitati, evo i desetominutni video s objašnjenjem.

9. Info(grafike): kako amerika koristi svoju zemlju, razlike u jeziku amerika/velika britanija, nenaseljena područja Novog Zelanda, avanture u mapiranju, rast vrijednosti dionica kroz vrijeme, evolucija abecede,

10. Kratki filmići: remasterirana snimka Pariza iz 1890 godine, standup komedija o umjetnoj inteligenciji, SR-71 airport fly-by priča, smells like teen spirit (ukulele), Gavran, kako rade igračke na navijanje, The Drone (trailer), pošteni prodavač rabljenih automobila,

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: svijet bez svjetlosne zagađenosti, mrtav iznutra, nešto negdje drugdje, ispod površine.

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, koristite plugin poput "User agent switcher" (za firefox i chrome) da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ), ili koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp