Copy
Krpelji ubojice, Boein 737max, Mitsubishi regional i Honda bussiness jet, ženski kutak (sve od PMSa do njegovih pilula), kineski austronauti i američki youtuberi, požarište Notre Damea, Isus je bio komunist.
Arhivu prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
Dobro jutro <<Ime>>, Ovaj vikend pokušavam smanjiti broj linkova i svesti se na nekoliko zanimljivih tema. Optimalni ambijent uključuje muzičku podlogu (Plain Gold Ring od Nine Simone, makar je meni uvjerljivo ubojiti Sinnerman), napravite kavu ili čaj, natočite u omiljenu šalicu i bacite se na čitanje/gledanje/slušanje današnjeg newslettera:

1. Američki kongres naredio je Pentagonu da ispita da li postoji mogućnost da su američki građani bili izloženi "weaponiziranim" krpeljima. Razlog je što su ameri od pedesetih do sedamdesetih eksperimentirali s krpeljima kao prenosnicima bolesti,  Lyme mogu prenijeti i krpelja, a incidencija Lymea je u ovome času u rastu svugdje. Problem je naravno u tome što je Lyme imenovana krajem sedamdesetih pa nije bilo vjerojatno da se time eksperimentiralo dvadeset godina ranije,  a sam Lyme kao i mnoge druge autoimune bolesti je više skup simptoma nego egzaktna dijagnoza (ovo je moje laičko objašnjenje, za detalje kliknite na linkove). Sažetak sažetka je: pazite se krpelja osobito sada kada puno više vremena provodite vani.

2. Mislim da sam otkrio problem s turističkom sezonom, naime kako je Boeing 737max svugdje prizemljen onda dolazi do brda otkazanih letova i turisti jednostavno ne mogu doći do nas (kako proizvodnja max-a ne staje, bacite pogled na Boeingove parkinge). In the meantime, Mitsubishi je napravio prvi japanski regionalni mlazni avion koji taman stiže na party. Japanci proizvode neke manje avione (recimo ovaj Honda bussiness jet) i bilo bi cool da onu krntiju od vladinog challengera zamijenimo nečim jeftinijim i ekonomičnijim (optimalno, avion nam uopće ne treba a i tubroprop bio im bio više nego što su zaslužili). I još; zamislite da letite u avionu i pilotu se nešto dogodi, evo uputstva što činiti.

3. Ženski kutak: kako je američki nacionalni nogometni tim iskoristio znanost da prevladaju probleme sportaša tijekom menstruacije, a kad smo već kod te teme - jeste li upoznati s ekološkijom i nježnijim rješenjem od tampona - Monocup. Ako kažemo da se vagina čisti sama, čemu onda služi cijela industrija "ženske higijene"?  Btw. jeste li znali da neke od najpoznatijih aplikacija za računanje plodnosti financiraju radikalne katoličke organizacije koje se bore protiv abortusa i homoseksualaca? Kad već govorimo o menstrualnom ciklusu onda moramo spomenuti i PMS, period u kojem se mozak ponaša kao da je istovremeno opijen alkoholom i nakljukan depresivima. I posljednje, svi znamo da sada postoje i "muške" pilule, no pravo je pitanje hoćete li mu vjerovati da je popio?

4. Evo zašto amerika zaostaje u svemirskoj utrci: američki klinci žele biti youtuberi a kineski žele biti austronauti.

5. Notre Dame je bio puno bliže urušavanju nego što se misli, malo detaljniji "post mortem" što je sve krenulo krivo kod detekcije požara i gašenja.

6. AI portreti. Generativna mreža umjetne inteligencije bila je trenirana na uzorku od 45.000 portreta, uploadate svoj selfie i zauzvrat dobijete sebe u izvedbi starih majstora.

7. Jesu li biološke razlike između pojedinih grupacija ljudi uporedive s razlikama koje pronalazimo među životinjama, primjerice između buldoga i hrtova? (nisu, to je rasistička i totalno promašena analogija)

8. Kapitalizam nije moguće pomiriti s Isusovim učenjem, Krist je odavno osudio gramzivost i bogatstvo i postavlja se pitanje jesu li Isusovi apostoli bili prvi komunisti? (ovo je site izdavačke kuće koja od 1920 objavljuje razne teme povezane s vjerom, društvom i kulturom - ja sam uvijek govorio da ne vidim kako možeš biti katolik a ne biti socijaldemokrat, evo i objašnjenja :)

9. Info(grafike): mapiranje NBA pogodaka, PC BIOS simulator, 50 tisuća EV punjača u Londonu, Instagram location history (ovo je u biti app, morate downloadati, ali freaky), karta europe u sredini 19 stoljeća, brodolomi oko danskih obala od 1858 do 1882, broj unesco lokaliteta po europi, kako Ferrari zarađuje, regionalni BDP azije, karta vremenskih zona.

10. Kratki filmići: duga cesta to pridea, Sveučilište iz Tohokua ima BlueGrass band, meduza veličine čovjeka, SHA-256 algoritam, spoticanje na zrak, električni Harley-Davidson, VHS snimka Stranger Things spin-offa, gdje su nestale sve slike Bob Rossa, sagradite sami svoj klima uređaj, kako je Vesna Vulović preživjela pad s 11km visine,

Budite dobri pa na društvenim mrežama ili mailom preporučite svojim prijateljima ovaj newsletter, za one koji su to učinili za nagradu nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: shopping centar na temu knjižnice, Cumulus, umjetnost i arhitektura,

Dobra zabava!

Marko

Par napomena:
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, dok neke stranice zahtjevaju registraciju,
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, isprike ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a ovo je moj bitcoin wallet.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp