Copy
#Nedjeljni newsletter o tome kako krademo, očekivanjima za 2022., planini za penjanje, 50 najboljih covera 2021., kako razgovarati s teoretičarem zavjera, posljedice Evergrandea, Cryptoland, fracking LNG i čistija budućnost, povijest tekstilnih torbi, 100 načina da poboljšate život bez truda, muzika za anksiozne, kako nas je plastika oslobodila, meditacija o periodu slabosti, polarna svjetlost.
Na ovaj newsletter se možete pretplatiti ovdje. Pratite me i na Facebooku. Arhiv prethodnih newslettera možete vidjeti ovdje.
Pogledajte ovaj email u vašem browseru.
 
Dobro jutro <<Ime>>,

Amanda Gorman napisala je na kraju prošle, pjesmu o dobrim željama za 2022. godinu (to je ona ista djevojka/pjesnikinja koja je recitirala The hill we climb), Preporučena procedura konzumacije je uvijek ista: pustiti u pozadini dobre muzike (Who has seen the wind, "Creep" u honky tonk verziji inače sjajnog youtube kanala, Nothing else matters od Phoebe Bridges ili ovu izvedbu We belong), u najdražu šalicu natočite jutarnju kavu ili čaj i opustite se uz današnji odabir:

1. Tamo još u prosincu sam sudjelovao na panelu "Kako krademo" (snimka od 100 minuta). Vrlo rijetko govorim o onome što radim i ovo je bila donekle prilika s time da je priroda posla takva da ne smijem govoriti o identificirajućim detaljima pa onda sve skupa ispadne (barem meni se tako čini) - nespretno. Napravio sam i neki mali sažetak godine i očekivanja za ovu, napisati ću vrlo uskoro i jedan malo detaljniji tekst o našoj analzi mirovinskog sustava koja je ispala nevjerojatno opsežna i koja je iznjedrila niz zanimljivih prijedloga oko buduće mirovinske reforme.

2. Planina za penjanje, interaktivna web stranica koja pokazuje kada ćemo sustići koju ekonomiju, evo kaže recimo da ako uzmemo prosječni povijesni rast, Švicarski BDP (per capita) iz 2019 možemo sustići već za 39. godina (makar ne znamo gdje će Švicarska tada biti, ali mogu se kladiti da to neće biti nigdje blizu nas). Slični rezultat ima i npr. Srbija da sustigne nas (ovaj primjer sam naveo samo da clickbait bude veći :). Poigrajte se!

3. Negdje u bespućima interneta pronašao sam 50 najboljih covera nastalih u 2021. godini. Vjerujem da ste do sada shvatili kako obožavam cover verzije, uglavnom zato jer one (gotovo) uvijek unose neku novu kvalitetu u melodije koje poznajemo, e pa evo mog iznenađenja kako sam u gornjem popisu pronašao pravi biser od grupe koja se zove Lowland hum, a koja je obradila kompletni Peter Gabrielov album So (pod nazivom So Low - spotify link), a Peter Gabriel je pak prije skoro pa već deset godina objavio album "Scratch my back / And I'll scratch yours" (isto spotify link) a u kojem polovicu on pjeva tuđe obrade, a drugu polovicu drugi pjevaju njegove (poput recimo ovog Talk to me Bon Ivera).

4. Kako razgovarati s teoretičarem zavjera i svejedno ostati pristojan. I ako vas zanima evo jedne prave teorije zavjere.

5. Ekonomija (apokalipse): četvrtina radnika očekuje dati otkaz ove godine, zračni most za McDonalds krumpiriće, posljedice Evergrande krize, titani autoindustrije žele istisnuti Teslu, pravila za kupnju dionica koje su skliznule, većina benzinskih stanica ne zarađuje na gorivu,

6. Cryptoland i Satoshi island pokušavaju privatne otoke pretvoriti u blokchain utopije. Btw. u prethodnim newsletterima je bilo tekstova o tome kako Bitcoin ima elemente ponzi sheme, a evo i odgovora na te argumente (ali i još malo argumenata protiv). Ako niste, doista morate pročitati Cryptonomicon Neal Stephensona. Mnogi vjeruju kako je crypto "get rich quick" shema.

7. Svi znamo da raste cijena prirodnog plina i odjednom ideja o frackingu postaje zanimljiva iako je riječ o procesu koji je iznimno veliki onečiščivać okoliša (ovo je Amerika ali ne mislite da se to neće dogoditi i ovdje vrlo brzo). Amerika je postala energetski neovisna zahvaljujući frackingu te je postala i izvoznik LNG-a, Europski uvoz je krajem 2019. dostigao otprilike 500mil eur (mjesečno) i za očekivati je da će uvoz LNG-a rasti kako bi se smanjio utjecaj Rusije. Sam fracking kao metoda je uglavnom zabranjena u europi uz veliki pritisak javnosti (Francuska, Poljska ili Danska kao primjeri). Svejedno, uz gašenje postojećih nuklearnih postrojenja, a neovisno o čistijoj budućnosti kroz obnovljive izvore (PDF) zov frackinga je tu.

8. Nekategorizirano (za svakoga ponešto): zašto smo fascinirani brojem 666, bilješke s kraja dugačkog života, znate li da se krda krava i jelena poredaju po kompasu, zašto brijanje otupi i najoštriju oštricu, povijest tekstilnih torbi, koja djela ulaze u javno vlasništvo s 2022. godinom, 100 načina da poboljšate život bez truda, muzika za spuštanje anksioznosti (do 65%), što s nama koji smo odustali?, Vulkanci imaju židovske korijene.

9. Video/Info(grafike): najbolje optičke varke 2021., pop-up memeovi, muško-ženski oglasi, 500 godina frizura, 100 godina crne kose, migracija ptica u europi, Godelov teorem necjelovitosti, kako funkcionira automobil, 50 kompanija koje koriste najviše zelene energije, najveće kompanije svih vremena, korekcija merkatorove projekcije.

10. Short stories & Long reads: kako nas je plastika oslobodila i zarobila (koliko je plastika doista loša), zagrobni životr strašnog zločina, meditacija o periodu slabosti bez poznatog razloga,

Ako ste kliknuli na koji od gornjih linkova, nagradite se i s nekoliko fotogalerija koje su mi se prošlog tjedna učinile zanimljivima: kometa aurora i mliječna staza sve u jednoj slici, najbolje fotke polarne svjetlosti, nešto negdje drugdje.

Ugodno čitanje!

Marko

Par napomena:
  • linkovi su grupirani u manje-više logične narative po točkama newslettera, kako istražujem pojedinu temu moguće je da su tekstovi nabrojani izvan sekvence (dakle nisu nužno novo napisani nego mogu ići daleko u prošlost),
  • neki od ovih članaka se nalaze na (paywalled) stranicama koje broje koliko ste članaka pročitali, ako ste dostigli limit (primjerice na Economistu, Wiredu, New York Timesu), morate izbrisati cache od browsera (a osobito cookije), alternativno, da zaobiđete paywall (npr. Financial Times ili WSJ) koristite private browsing/window, neke stranice zahtjevaju registraciju (sorry),
  • ako koristite Chrome ili Firefox, instalirajte si Bypass Paywalls plugin, neće riješiti sve ali hoće većinu, ja ga koristim svaki dan :)
  • ako vam newsletter završi u spamu, najjednostavniji način da to riješite je da jednostavno kliknete reply i dojavite mi što mislite o newsletteru, odnosno da email adresu newslettera stavite u svoj adresar (tako će vaš spam filter skužiti da se dopisujemo pa će uz malo sreće prestati)
  • ako imate neki zanimljivi link ili komentar na newsletter, kliknite reply i dojavite
  • newsletter ima doista puno linkova, neke koje smatram bitnima podebljam (ne uvijek, ne garantiram da ću pogoditi vaš interes ali evo to su meni doista bitne stvari)
  • kriterij odabira linkova su teme o kojima se kod nas ne govori i ne piše, sorry ako ste na ovaj link već negdje naišli
  • pretplatnici koji nisu otvorili niti jedan newsletter više od pet mjeseci će biti automatski odjavljeni s popisa
  • ako netko ima potrebu malo uzvratiti za newsletter, ovo je moja Amazon wish lista, a možete mi platiti i kavu.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2022 Mračni blog, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp